Netherlands

Raad achter 'slimme peal' met detectieradar voor vliegtuigen

Het is dé oplossing om lichthinder van de molens van Windpark Fryslân tegen te gaan en daarom staan alle partijen in Súdwest-Fryslân achter de komst van een detectieradar bij Kornwerderzand.

De naderingsdetectieradar komt op de Afsluitdijk bij Kornwerderzand en zorgt ervoor dat de lichten van de molens bij het in aanbouw zijnde Windpark Fryslân niet continu aan hoeven te staan om vliegtuigen te waarschuwen, maar alleen aangaan als de radar de vliegtuigen opmerkt. Dit voorkomt dat er de hele nacht rode lampen knipperen vanuit het IJsselmeer. VVD’er Simon de Witte zei blij te zijn dat deze ,,red light zone’’ geen waarheid wordt. De ,,slimme peal’’ mag er van hem komen.

De commissie Doarp, Stêd en Omkriten verzocht wethouder Erik Faber deze oplossing ook onder de aandacht te brengen bij de gemeenten Noordoostpolder en De Fryske Marren omdat windturbines bij Lemmer en Urk nu hun licht tot 40 kilometer ver laten schijnen en tot in Súdwest-Fryslân te zien zijn.

Arjen Doedel van het CDA wilde weten of dezelfde radar ook gebruikt gaat worden voor het eveneens in aanbouw zijnde windpark Nij Hiddum-Houw. Volgens Faber zijn daarover gesprekken geweest met Vattenfall, deels eigenaar van dit park, en onderzoekt dit concern of aansluiting mogelijk is.

De installatie bestaat uit een enkele mast van 15 meter met binnen die hoogte een roterende radar met een diameter van 5,5 meter. Net iets hoger dan de bestaande bouw bij Kornwerderzand. Rinske Poiesz-Zijlstra van de gelijknamige fractie noemde het van belang dat de inwoners van Kornwerderzand akkoord zijn met de komst van de mast. ChristenUnie-woordvoerder Gert Schouwstra vroeg zich af of rekening is gehouden met het beschermd dorpsgezicht. Daar gaat Faber vanuit, maar dat moest hij navragen.

Football news:

Griezmann sprak met Hamilton en bezocht de Mercedes boxes tijdens de Spaanse Grand Prix
Barcelona vindt dat Neymar het gebruikt heeft. Hij zei dat hij wilde terugkeren, maar verlengde zijn contract met PSG (RAC1)
Aubameyang aan de Arsenal fans: we wilden je iets goeds geven. Het spijt me dat we niet konden
Atletico verloor niet in Camp Nou. Busquets' blessure is het keerpunt van de wedstrijd (en het kampioenschap race?)
Verratti blesseerde zijn kniebanden tijdens PSG training. Deelname aan de Euro is nog steeds in vraag
Neymar ' s contract in één foto. Mbappe wil hetzelfde
Manchester United wil Bellingham in de zomer tekenen, niet Sancho. Borussia niet van plan om te verkopen Jude