Qatar gaat personeel van de luchthaven in Doha vervolgen voor gedwongen fysieke onderzoeken bij vrouwelijke vliegtuigpassagiers, is vrijdag bekendgemaakt. Dertien vrouwen uit Australië werden vorige week na het verlaten van een vliegtuig gedwongen een inwendig onderzoek te ondergaan, omdat er een te vroeg geboren baby gevonden was in het toestel.

Het incident kwam deze week aan het licht via een Australische passagier. Inmiddels zijn er dertien Australische vrouwen die hebben gemeld te zijn onderzocht.

Australië diende een klacht in bij de autoriteiten in Qatar. Ook twee Britse vrouwen en een Française werden inwendig onderzocht, terwijl een Nieuw-Zeelandse weigerde mee te werken aan het onderzoek.

De Qatarese regering spreekt nu in een verklaring van "illegale acties" en "overtredingen".

Baby werd gevonden in toiletruimte

De te vroeg geboren baby werd gevonden in een toiletruimte. Vrouwen op het vliegveld werden vervolgens aangehouden en gedwongen hun ondergoed uit te doen en een inwendig onderzoek te ondergaan in een ambulance.

De Australische minister Marise Payne van Buitenlandse Zaken hield maandag een persconferentie waarin ze zei dat het land de zaak hoog opneemt. De minister spreekt van een "in alle opzichten verontrustend en beledigende gang van zaken".

In Qatar kunnen forse straffen worden opgelegd als vrouwen buiten het huwelijk een kind krijgen.