Netherlands

Protesten en plunderingen in Philadelphia na dood zwarte man

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

In de Amerikaanse stad Philadelphia vinden voor de tweede avond op rij protesten en plunderingen plaats. De Nationale Garde is ingezet om de orde te herstellen. In de oostelijke stad wordt net als maandag geprotesteerd als reactie op de dood van een zwarte man, die door politieagenten werd neergeschoten.

De 27-jarige Walter Wallace was gewapend met een mes en negeerde een bevel om het te laten vallen. Daarop werd hij vanaf een paar meter afstand met meerdere kogels om het leven gebracht. 

Nationale Garde

Gisteren werd besloten om meer politie in te zetten en werd de hulp van de Nationale Garde ingeroepen om de rust te herstellen. Maandag vonden er behalve protesten, vernielingen en plunderingen plaats. In het oosten van de stad sloeg vannacht een groep van ongeveer 1000 personen aan het plunderen, meldde de politie op Twitter.

Op social media circuleren beelden van mensen die een filliaal van warenhuis Walmart plunderen.  

Hoewel de demonstraties na de dood van Wallace maandag vreedzaam begonnen, werden ze naderhand gewelddadiger. Volgens de autoriteiten is er aanzienlijke schade toegebracht aan een aantal bedrijven en zijn 91 personen aangehouden. De Nationale Garde werd gisteren ingezet op aandringen van burgemeester Jim Kenney. 

Schietincident

In een video van het schietincident dat tot de ongeregeldheden leidde, is te zien hoe Wallace twee agenten met een mes benadert. Die trekken hun vuurwapens nadat zij hem hebben gewaarschuwd. Daarna deinsen de agenten terug. Even later in de video zijn schoten te horen en is te zien hoe Wallace in elkaar zakt. Elk van de twee agenten zou ongeveer zeven keer hebben geschoten. 

De beelden kunnen als schokkend worden ervaren: 

Het slachtoffer leed aan een bipolaire stoornis, hetgeen volgens de advocaat van de familie bekend was. De hoofdinspecteur van de politie zei dat de agenten waren afgekomen op een melding van een man die schreeuwde en gewapend was met een mes. Meer details wilde hij niet geven zolang het onderzoek loopt.

Racisme en politiegeweld 

Sinds de dood van George Floyd in mei wordt in heel de Verenigde Staten geprotesteerd tegen racisme en politiegeweld. Het thema kwam zo ook op de agenda in aanloop naar de presidentsverkiezingen. 

"Onze harten zijn gebroken voor de familie van Walter Wallace junior, en voor iedereen die lijdt onder het emotionele gewicht van weer een verloren zwart leven in Amerika", zeiden de Democratische presidentskandidaat Joe Biden en zijn running mate Kamala Harris in een verklaring. "We kunnen niet accepteren dat een geestelijke gezondheidscrisis in dit land uitloopt in de dood."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Witte agent verdacht van moord na dood ongewapende zwarte man

Football news:

Drie trekkingen is niet het belangrijkste positief voor Loko in de Champions League. Alle tegenstanders worden gedwongen zich aan te passen aan Nikolic
Gladbach fans maakten een geluid in het Inter hotel in de ochtend en lieten honderd blikjes Cola achter. In 1971 werd de wedstrijd daarom geannuleerd, waarbij de Italianen 1:7
VAR-vraag voor het eerste doel tegen Loko: was er zeker geen offside? We kregen een schot te zien, maar niet overtuigd
Steve McManaman: Real Madrid is een verouderingsteam. Ze hebben nieuwe spelers nodig als ze hun vorige hoogten willen bereiken
ISCO zou in januari naar Sevilla kunnen verhuizen. Lopetegui is persoonlijk geïnteresseerd
Bilyaletdinov over de Champions League: Loco kan de groep verlaten. In de 6de ronde kan Bayern worden verslagen. De voormalige Lokomotiv middenvelder Diniyar Bilyaletdinov sprak voor de Champions League wedstrijd, waar de spoorwegwaymen met Salzburg zullen spelen
Zlatan Ibrahimovic: ik dacht erover om met pensioen te gaan, maar ik wilde de mentaliteit van Milaan