Netherlands

Polen: rechter parkeert omstreden overname Polska Press na ingrijpen Ombudsman

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

[email protected]

Vacatures & advertenties

[email protected]

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.

Oliebedrijf Orlen zegt de overname alleen voor 'big data en sales' te hebben gedaan, niet om propaganda te voeren voor regeringspartij PiS | Mateusz Slodkowski / SOPA Images / REX

Een Poolse rechter steekt voorlopig een stokje voor een omstreden overname in het Poolse medialandschap. Staatsoliebedrijf PKN Orlen had plannen om 's lands grootste uitgever Polska Press over te nemen. De vrees bestond dat de Poolse staat zo invloed kreeg over de dagelijkse nieuwsconsumptie van miljoenen Polen.

Regeringspartij Prawo i Sprawiedliwosc (PiS) maakte in de media veel lawaai over het feit dat Polska Press in handen was het Duitse mediabedrijf Verlagsgruppe Passau. Poolse media zouden in Poolse handen moeten zijn, aldus PiS -  Pools voor recht en rechtvaardigheid.

De Poolse Ombudsman Adam Bodnar stapte echter naar de rechter, omdat de Poolse toezichthouder wel erg snel met de overname instemde, en volgens hem onvoldoende onderbouwde hoe de persvrijheid gewaardborgd blijft, meldt de NOS.

Een rechter heeft de overname vooralsnog opgeschort. PKN Orlen-eigenaar Daniel Obajtek stelt dat de overname allang een feit is. Hij erkent de rechterlijke uitspraak niet.

De persvrijheid en rechterlijke macht staan in Polen onder druk. Een nieuwe mediabelasting leidde afgelopen februari tot landelijke protesten. De PiS-gezinde publieke omroep bleef buiten schot.

Football news:

Griezmann sprak met Hamilton en bezocht de Mercedes boxes tijdens de Spaanse Grand Prix
Barcelona vindt dat Neymar het gebruikt heeft. Hij zei dat hij wilde terugkeren, maar verlengde zijn contract met PSG (RAC1)
Aubameyang aan de Arsenal fans: we wilden je iets goeds geven. Het spijt me dat we niet konden
Atletico verloor niet in Camp Nou. Busquets' blessure is het keerpunt van de wedstrijd (en het kampioenschap race?)
Verratti blesseerde zijn kniebanden tijdens PSG training. Deelname aan de Euro is nog steeds in vraag
Neymar ' s contract in één foto. Mbappe wil hetzelfde
Manchester United wil Bellingham in de zomer tekenen, niet Sancho. Borussia niet van plan om te verkopen Jude