Netherlands

Platini keert terug in voetballerij met functie bij FIFPro

Foto: ANP

De Franse oud-international Michel Platini keert terug in de voetballerij. De voormalige voorzitter van de Europese voetbalunie UEFA, sinds het najaar van 2019 verlost van een schorsing wegens malversaties, treedt in november toe tot het bestuur van de internationale spelersvakbond FIFPro.

“Hier word ik heel blij van”, laat de 65-jarige Fransman weten. “Ik heb altijd gezegd dat ik terug zou komen als ik ergens van nut zou kunnen zijn. Voetbal behoort toe aan de spelers en de fans. Ik keer terug naar mijn mensen, de spelers, om hun positie te verdedigen en te rechtvaardigen. En boven alles om gezamenlijk te bouwen aan de toekomst van het voetbal.”

Platini was voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA en vicevoorzitter van de mondiale federatie FIFA toen hij in 2015 verwikkeld raakte in een corruptiezaak. De zaak draaide om een dubieuze betaling uit 2011. De Fransman ontving toen een bedrag van 2 miljoen Zwitserse franc (omgerekend 1,8 miljoen euro) van FIFA-voorzitter Sepp Blatter, voor werkzaamheden die hij jaren daarvoor zou hebben verricht.

De FIFA legde Platini aanvankelijk een schorsing op van acht jaar, die later in beroep werd teruggebracht tot zes jaar. De Fransman wist in een beroepszaak bij het internationaal sporttribunaal CAS de straf weliswaar terug te brengen tot vier jaar, maar de gewenste vrijspraak bleef uit. Ook bij het hoogste gerechtshof in Zwitserland kreeg Platini vervolgens niet zijn zin.

Football news:

Gasperini over Ilicic: hij wil een team vinden waar hij iets belangrijkers zal bereiken
Mbappe zal niet spelen in de wedstrijd voor de Franse Super Cup. De wedstrijd zal worden gehouden in Israël
Benfica introduceerde Yaremchuk. De voorhoede van het nationale team van Oekraïne verhuisde Van Gent
17-jarige Gurna-Duat kan verhuizen naar Atalanta van Saint-Etienne voor 10 miljoen euro
Bayern won geen enkele vriendschappelijke wedstrijd onder Nagelsmann - 3 nederlagen en een gelijkspel
Doelman Hradecki werd benoemd tot kapitein van Bayer
Hypercube heeft al een aantal competities geformatteerd. Welke invloed had dit op de UEFA-ranglijst en-deelname?