Netherlands

'Pfizer en Moderna verhogen de prijs van hun coronavaccin voor Europese Unie'

Farmaceuten Pfizer en Moderna hebben de prijs van hun coronavaccins verhoogd voor de Europese Unie, meldt de Financial Times. De prijs van een dosis Pfizer-vaccin stijgt van 15,50 naar 19,50 euro, schrijft de krant, die inzage heeft gehad in delen van het nieuwe contract met de EU .

Het Moderna-vaccin kostte eerst 19 euro en nu 21,50 euro per dosis, volgens het contract. Dat is minder dan de eerder overeengekomen 24 euro, omdat er meer vaccins zijn besteld dan verwacht, zegt een bron die de details van het contract kent. Europa zou bereid zijn de hogere prijs te betalen om levering vanuit Europese fabrieken veilig te stellen.

Dit jaar was afgesproken dat de farmaceuten tot 2023 zo'n 2 miljard doses zullen leveren. Nu lijkt het erop dat de twee mRNA-vaccins meer effect hebben dan de goedkopere vaccins van AstraZeneca en Janssen. Volgens de bron hebben de farmaceuten "hun marktwaarde gekapitaliseerd", met andere woorden: ze verrekenen de toenemende vraag naar hun vaccin in de prijs.

Omzetverwachting verhoogd

Volgens Pfizer-topman Albert Bourla betalen de landen met een lager gemiddeld inkomen per hoofd van de bevolking ongeveer de helft van de prijs die rijke landen betalen. Lagelonenlanden betalen alleen de kostprijs.

De contracten met de EU zijn gesloten op het moment dat er problemen ontstonden met de levering door AstraZeneca en Janssen, en toen de eerste vermoedens rezen dat er een verband kan bestaan tussen inentingen met het AstraZeneca-vaccin en zeldzame bloedstolsels.

De verwachting is dat de farmaceutische bedrijven dit jaar tientallen miljarden omzetten, omdat ze nog meer contracten zullen afsluiten met landen die er zeker van willen zijn dat ze genoeg voorraad hebben voor een extra vaccinatieronde. Die is mogelijk nodig vanwege de zeer besmettelijke deltavariant van het coronavirus.

Pfizer stelde zijn omzetverwachting vorig week naar boven bij met bijna een derde tot 28,2 miljard euro, nadat de verkoopcijfers in het tweede kwartaal waren verdubbeld.

Football news:

We eindelijk ontdekt Messi 's salaris: hij zal verdienen 110 miljoen in 3 jaar (als hij niet eerder vertrekken), hij zal ontvangen 1 miljoen in de crypt
Man City geeft veel geld uit om in hun eigen stijl te spelen. Dit is niet voor iedereen geschikt. Benitez over de Premier League
Bale zal ongeveer twee maanden missen. Hij zal niet spelen voor November
Salah verdient een van de grootste salarissen in de Premier League. Ik heb medelijden met Mo als het kampioenschap gelijk staat met Alisson en Van Dijk. Carragher op Liverpool
Ander Herrera: Messi ontspant niet, zelfs niet tijdens het rondo. Dat is waarom hij is de beste voor 15 jaar
Gian Piero Gasperini: Miranchuk is geen topspeler van Atalanta, maar hij kan er wel een zijn
De president van het Legioen-Dynamo over de onderhandelingen met Khabib: we lieten de kwestie voor de winter. Hij weet dat we hopen en wachten op hem