Netherlands

Petitie tegen 538 Oranjedag inmiddels meer dan 90.000 keer ondertekend

Petitie tegen 538 Oranjedag inmiddels meer dan 90.000 keer ondertekend

Een petitie waarin gepleit wordt het grootste Fieldlab-testevenement tot nu toe te cancelen, is inmiddels meer dan 90.000 keer ondertekend. Het gaat om 538 Oranjedag, een door Radio 538 geïnitieerd feest dat 24 april moet gaan plaatsvinden met 10.000 bezoekers. De petitie is opgesteld door medewerkers van het Amphia Ziekenhuis in Breda, die het evenement niet verantwoord vinden met oog op de huidige besmettingscijfers.

De petitie, ‘Met 538 de zorg geminacht’, stelt dat „het vieren van een feest met 10.000 man op 400 meter van een door Covid overbelast ziekenhuis een slag in het gezicht is van patiënten en zorgverleners”. De ondertekenaars verzoeken dat er een streep wordt gezet door „dit ondoordachte pseudo-experiment”. Het Amphia Ziekenhuis vreest onder meer voor medische problemen door drank- en drugsgebruik, terwijl het ziekenhuis momenteel nauwelijks capaciteit heeft vanwege de flink terug geschaalde zorg.

De bedenkingen bij het Fieldlab-feest spelen niet bij iedereen: meer dan een miljoen mensen meldden zich deze week aan voor 538 Oranjedag. Middels een loting zijn de tienduizend beschikbare toegangskaarten donderdagavond vergeven. FieldLab is een initiatief van de evenementensector in samenwerking met betrokken ministeries om te onderzoeken hoe grootschalige bijeenkomsten in coronatijd veilig kunnen worden georganiseerd. Eerder deze week uitte ook het Outbreak Management Team kritiek op de omvang van de proefevenementen.

Een evenement van Fieldlab in Biddinghuizen in maart. Foto Paul Bergsen/ANP

Football news:

Griezmann sprak met Hamilton en bezocht de Mercedes boxes tijdens de Spaanse Grand Prix
Barcelona vindt dat Neymar het gebruikt heeft. Hij zei dat hij wilde terugkeren, maar verlengde zijn contract met PSG (RAC1)
Aubameyang aan de Arsenal fans: we wilden je iets goeds geven. Het spijt me dat we niet konden
Atletico verloor niet in Camp Nou. Busquets' blessure is het keerpunt van de wedstrijd (en het kampioenschap race?)
Verratti blesseerde zijn kniebanden tijdens PSG training. Deelname aan de Euro is nog steeds in vraag
Neymar ' s contract in één foto. Mbappe wil hetzelfde
Manchester United wil Bellingham in de zomer tekenen, niet Sancho. Borussia niet van plan om te verkopen Jude