Netherlands
This article was added by the user Anna. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Outsider Márki-Zay neemt het in 2022 op tegen Hongaarse premier Orbán

Voorverkiezingen Márki-Zay streed in de voorverkiezingen tegen de linkse Europarlementariër en voormalige first lady Klára Dobrev. Hij laat haar ver achter zich met 230.000 tegen 167.000 stemmen.

De Hongaarse politieke outsider Péter Márki-Zay zal het bij de verkiezingen komend voorjaar gaan opnemen tegen zittend premier Viktor Orbán. Dat melden internationale persbureaus op basis van de voorlopige uitslag van de voorverkiezingen, georganiseerd door de gehele Hongaarse oppositie. Nu 60 procent van de stemmen is geteld, is de voorsprong van Márki-Zay vrijwel onmogelijk nog in te halen. De definitieve uitslag van de voorverkiezingen wordt later op de avond verwacht.

Orbáns tegenstanders, van de liberalen en socialisten tot extreemrechts, kiezen voor het eerst een gezamenlijke kandidaat die een einde moet maken aan de twaalfjarige alleenheerschappij van de zittende premier. De organisatoren noemen de voorverkiezingen „een ongelooflijk succes”. Ruim 800.000 mensen brachten hun stem uit, of bijna 10 procent van het electoraat. Márki-Zay, die geen politieke partij vertegenwoordigt, nam het in de tweede ronde op tegen de linkse Europarlementariër en voormalige first lady Klára Dobrev (Demokratikus Koalíció). Hij laat haar vooralsnog ver achter zich met 230.000 tegen 167.000 stemmen.

Een derde kandidaat, de burgemeester van Boedapest Gergely Karácsony, had zich vrijdag al teruggetrokken om ruimte te maken voor Márki-Zay. De waarschijnlijke overwinning van Márki-Zay, een 49-jarige vader van zeven kinderen, komt onverwachts: vóór de voorverkiezingen hadden slechts twee van de zes oppositiepartijen hun steun voor hem uitgesproken.

Márki-Zay werd in 2018 aangesteld tot burgemeester van Hódmezővásárhely, een bolwerk van de regerende Fidesz-partij op zo’n 190 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Boedapest. Een van zijn missie als „teleurgesteld Fidesz-kiezer” is naar eigen zeggen om de „corrupte dictatuur” die Hongarije is geworden „niet helemaal in het moeras te laten zinken”. De wetten die Orbán steviger in het zadel hebben gebracht, wil hij afschaffen, terwijl de autonomie van lokale overheden als het aan hem ligt, wordt hersteld. Daarnaast zegt Márki-Zay de euro te willen invoeren als munteenheid.