Netherlands

Organisator ‘annuleert’ demonstraties Nederland in Verzet

Organisator ‘annuleert’ demonstraties Nederland in Verzet

Michel Reijinga. Afbeelding: Richard Mouw / Ronald Bakker / De Telegraaf

Maastricht / Itteren -

Organisator Michel Reijinga heeft dinsdag besloten bijna alle aangekondigde demonstraties van Nederland in Verzet te annuleren, onder andere die in Maastricht.

Hij zegt zelf komende zondag naar het Museumplein in Amsterdam te gaan om daar een kopje koffie te drinken. Dat de komende demonstraties zijn afgelast wil niet zeggen dat er geen mensen bijeenkomen: dat laat hij aan ieder voor zich. Alleen wil hij niet de verantwoording voor de demonstraties nemen, laat hij op Facebook weten.

Lees ook: Failliete feestorganisator drijvende kracht achter demonstraties

De eerstvolgende demonstratie zou 24 januari zijn in Eindhoven. Daarop zouden Apeldoorn, Maastricht, Utrecht, Leeuwarden, Den Bosch en Amsterdam volgen. Wel wil hij de demonstratie tegen het kabinet Rutte op 14 maart op het Malieveld in Den Haag gewoon laten doorgaan, evenals die op 21 maart op het Museumplein in Amsterdam die gericht is tegen burgemeester Femke Halsema.

‘Erger en heftiger’

Afgelopen zondag liep een demonstratie op het Museumplein in Amsterdam uit de hand toen de mobiele eenheid ingreep en de politie er meer dan honderd mensen arresteerde. Ook deze demonstratie was georganiseerd en vervolgens weer geannuleerd door Reijinga, maar dat weerhield duizenden mensen er niet van naar het plein te komen. De ME heeft het plein schoongeveegd.

Reijinga vindt dat sindsdien „de strijd alleen maar erger en heftiger” is geworden. „De komende weken zal ik op zondag van 14.00-16.00 uur koffie drinken op het Museumplein. Mijn goed recht als geboren Amsterdammer. Pas op 14/3 ben ik weer actief als organisator van de demo in Den Haag”, aldus Reijinga.

‘Verbieden’

„Ieder is vrij om te gaan waar hij wil”, schrijft Reijinga dinsdag. „Of dat nou op persoonlijke titel is naar Eindhoven, naar Maastricht of naar Amsterdam. Ik roep alleen niemand op want dan rui ik op en kan daarvoor aangehouden worden”, aldus Reijinga. „Gemeentes hebben al aangegeven te verbieden en/of te beperken. Dat was zondag geen optie en is de komende weken geen optie. Ik ben als organisator verantwoordelijk en dat kan niet als er maar max 500 mensen mogen komen. Door mij landelijk terug te trekken ligt de verantwoordelijkheid weer bij de gemeentes.”

De anti-islamgroep Pegida heeft voor zondag overigens ook een demonstratie in Eindhoven aangekondigd.

Football news:

Tottenham zal spelen de 1e wedstrijd met Dynamo in Londen, de tweede-in Zagreb
Alaba heeft gesprekken gevoerd met Al-Khelaifi. PSG is klaar om hem te garanderen een plaats in het midden van het middenveld, Real Madrid is niet
Font over Bartomeu ' s arrestatie en zoekopdrachten: een dag van verdriet voor Barca fans. Een ander voorbeeld van suïcidaal gedrag van de club
Liverpool moet een winning streak als ze willen krijgen in de top 4. Wijnaldum over de Premier League
Shaw kan gestraft worden voor het spreken over de scheidsrechters na de Chelsea wedstrijd. Hij zei dat VAR vertelde de scheidsrechter om een straf tegen de Blues
City en Opta ruziën over Guardiola ' s winst-een 5-match gap. Alleen een statistisch bedrijf houdt geen rekening met de penalty shootout
Pep Guardiola: het beste team van Europa is Bayern. De beste in Engeland is Liverpool. Ze zijn de kampioenen