Netherlands

‘Onduidelijkheid rond brexit maakt voorbereiding lastig’

Foto: ANP

De voortdurende onduidelijkheid over de brexit maakt het voor Nederlandse bedrijven moeilijk om volledig voorbereid te zijn op de komende veranderingen. Dat zegt econoom Bert Colijn van ING. Afgelopen week leek de kans op een handelsakkoord toe te nemen, maar door het staken van de onderhandelingen is een no-dealbrexit nu weer reëler.

Slechts iets meer dan de helft van de bedrijven zegt goed voorbereid te zijn op de brexit. Daarbij tekent de ING-econoom aan dat de coronacrisis ook het nodige vraagt van ondernemingen en dat de aandacht daardoor de afgelopen maanden wat minder uitging naar het Britse vertrek uit de EU.

Overigens wordt de Nederlandse economie volgens het Economisch Bureau van ING geraakt door de brexit, of er nu wel of geen handelsakkoord wordt gesloten. Als er een akkoord komt, komen er wel weer douaneformaliteiten die vanaf 1 juli volgend jaar aan beide zijden van de grens volledig in werking zijn. Ook is het Britse pond sinds de stemming voor de brexit al verzwakt ten opzichte van de euro, waardoor Nederlandse producten relatief duurder zijn geworden.

Komt er geen deal en komen er dus heffingen, dan worden vooral exporteurs van voedsel en agrarische producten getroffen. Op die producten wil het Verenigd Koninkrijk de hoogste invoerbelasting heffen. Ook kleding wordt relatief zwaar belast, net als transportmiddelen.

Football news:

Nepomnyasjchy tegen het verminderen van de RPL tot 12 clubs: Rusland is niet bereid om een groot aantal fans op te offeren
Wolverhampton loan Willian Jose van Sociedad met een uitkoopoptie. Real Sociedad forward Jose Willian is dicht bij een verhuizing naar Wolverhampton. De Engelse club heeft ermee ingestemd de 29-jarige Braziliaan tot het einde van het seizoen te leasen met het recht om uit te kopen. Willian zal pas volgende week in Wolverhampton aankomen, omdat hij nog geen werkvergunning in Engeland heeft gekregen vanwege de nieuwe Brexit-voorschriften. Wolven zien de spits als vervanging voor de gewonde Raul Jimenez. Eerder berichtte men belangstelling voor Willian uit Letico. In 13 wedstrijden van het seizoen scoorde de speler 3 goals en maakte 1 assist. Meer informatie over de statistieken vindt u hier
AC Milan is dicht bij het lenen van Tomori aan Chelsea met een 20+ miljoen euro buy-out optie
Spartak over fans veroordeeld voor het vechten op Euro 2016: Fedun persoonlijk hielp hen financieel
Lewandowski verbeterde het Bundesliga record door 22 goals te scoren in de eerste ronde
Flick on Bayern: ons doel is om op de top te blijven
Doelman Alcoyano heeft 10 redes in de wedstrijd tegen Real Madrid. Het meest in het seizoen onder de rivalen van Madrid