Netherlands

OM: autohandelaar Oudwoude benadeelde Belastingdienst voor 96.000 euro

De Belastingdienst is tussen 2013 en 2016 voor 96.000 euro benadeeld door een 54-jarige autohandelaar uit Oudwoude. Dat stelde het Openbaar Ministerie maandag in de rechtbank Zwolle.

Het OM spreekt van ‘fraude op bestelling’. De verdachte importeerde auto’s in vooral het duurdere segment. Door zogenaamde koerslijsten met taxatiewaarden meerdere malen bewust verkeerd in te vullen, wist hij kunstmatig de BPM (belasting personenauto’s en motorrijwielen) voor zijn klanten te verlagen, stelde officier van justitie Gerjan Heidema. ,,Fraude waarbij de klanten kennelijk mogen bepalen hoeveel BPM ze wensen af te dragen. Klanten waarvan vermoed mag worden, gelet op het duurdere segment auto’s dat de verdachte importeerde, dat ze zeer goed in staat zijn de gangbare BPM te betalen.’’

In Nederland moet over elke auto die door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) in het kentekenregister wordt opgenomen BPM worden afgedragen. De vervalsing bestond vooral uit het onjuist invullen van de kilometerstand. De koerslijsten vormen de grondslag voor de berekening van de BPM. De officier eiste een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden.

Uitspraak: 2 maart