Netherlands

Ocean Cleanup komt met zonnebril van plastic uit oceaan

Duurzame bril

2 minuten geleden Aangepast: 28 seconden geleden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Plastic dat vorig jaar nog ronddreef op de Grote Oceaan, is omgevormd tot zonnebrillen. Ocean Cleanup, een Nederlands project dat de oceanen schoon wil maken, gaat die verkopen aan mensen die het doel een warm hart toedragen. Zo'n zonnebril kost 199 euro. Van de opbrengsten worden nieuwe schoonmaakacties in de wereldzeeën betaald.

De Ocean Cleanup is een idee van de Nederlander Boyan Slat. Zijn team heeft een plasticvanger ontwikkeld, een 600 meter lange C-vormige veegarm die over de Grote Oceaan drijft en plastic opveegt, zodat het kan worden opgeschept en weggebracht.

In 2018 vertrok de arm voor een proefvaart naar de Grote Oceaan. Na wat aanpassingen ging de arm vorig jaar echt aan het werk. Het eerste opgeveegde plastic werd in december 2019 aan land gebracht. Uit dat afval zijn de zonnebrillen gemaakt.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook

Eindelijk goed nieuws van The Ocean Cleanup: eerste plastic uit zee

1800 miljard stukken plasticafval

Het werkterrein van de veegarm is de zogenoemde Great Pacific Garbage Patch. Dat is een plastic soep die zich tussen Hawaï en Californië bevindt. De drijvende vuilnisbelt bestaat uit ongeveer 1800 miljard stukken afval en is in totaal ongeveer drie keer zo groot als Frankrijk. Het afval is gevaarlijk voor dieren in de oceaan.

De Ocean Cleanup hoopt in de toekomst meer producten van zwerfplastic te kunnen verkopen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook

Drijvende prullenbak slurpt plasticsoep in de haven

Football news:

Jimenez zal Attletico ' s wedstrijden met Real Madrid en Salzburg missen als gevolg van een heupblessure
Gladbach middenvelder Neuhaus: het is jammer dat we de kwestie niet hebben afgesloten met het bereiken van de 1/8 finale van de Champions League. Laten we dit in Madrid ophelderen! Borussia Monchengladbach middenvelder Florian Neuhaus sprak over de aankomende wedstrijd van de Champions League groep het is jammer dat we de kwestie niet hebben afgesloten met het bereiken van de 1/8 finale, maar we zullen het gewoon ophelderen in Madrid! Wij hebben er al op gewezen dat wij niet alleen in deze groep goed willen spelen, maar ook vooruit willen gaan! We vliegen naar Real Madrid, op de eerste plaats aan tafel, en we hebben alle reden om vertrouwen te hebben zei Neuhaus. Borussia scoorde 8 punten na 5 wedstrijden van de groepsfase van de Champions League en leidde hun Kwartet. Real Madrid scoorde 7 punten en staat op de derde plaats, achter Shakhtar in persoonlijke ontmoetingen. Groep B: Borussia M en Shakhtar verhuisden Real Madrid en Inter. Iedereen heeft een kans voor de Play-offs
Ex-Manchester City en Arsenal defender Gael Clichy verhuisden naar Servette
Zoon van Maradona: nummer 10 moet uit de circulatie worden genomen in Barca en andere teams van zijn vader
Ronaldo was mijn held. Voor kinderen uit Portugal was hij altijd een voorbeeld
Koeman zal niet gestraft worden voor het spreken over VAR na de wedstrijd met Real Madrid. Hij zei dat het systeem werkt tegen Barca
Sommige spelers van de Real Madrid Foundation geloven dat een verandering van coach gunstig zal zijn voor het team (COPE)