Netherlands

Nieuw fonds voor behoud boerderijen

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stelt 5 miljoen euro beschikbaar voor een nationaal fonds om historische boerderijen te behouden.

Het Boerderijenfonds is bedoeld om agrarische gebouwen te restaureren, verduurzamen en nieuwe bestemmingen te geven. In de komende jaren kunnen er 25 tot 30 projecten mee worden ondersteund in het hele land, zo heeft de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed bekendgemaakt.

Leefbaarheid aantonen

Het initiatief komt van de stichting Agrarisch Erfgoed Nederland met hulp van het Nationaal Restauratiefonds. Eigenaren van boerderijen kunnen bij het fonds hulp krijgen als ze kunnen aantonen dat hun verbouwplan de leefbaarheid op het platteland vergroot en ,,meerwaarde heeft voor de directe leefomgeving’’.

Eigenaren van oude boerderijen lopen vaak tegen problemen aan bij het energiezuiniger maken. Technisch is dit meestal lastig, terwijl ook niet alles is toegestaan bij monumentale gebouwen. Voor hen is niet alleen geld, maar ook advies en kennis vaak moeilijk te verkrijgen. Het fonds wil helpen en ook de algemene kennis vergroten. Binnen enkele maanden wordt het mogelijk om steun aan te vragen bij het Restauratiefonds.

Football news:

Ronaldo, Messi, Van Dijk, Sancho en Lewandowski - in het team van het seizoen volgens Whoscore
Maurizio Sarri: Juve is blij dat hij misschien wel het moeilijkste kampioenschap in de geschiedenis van de Serie A heeft gewonnen. Maurizio Sarri zei dat het team blij is om het Italiaanse kampioenschap te winnen
Aubameyang is dicht bij het verlengen van zijn contract met Arsenal tot 2023
Hazard is een van de beste spelers ter wereld
We hebben de Manchester United check voor Alexis Sanchez: een doelpunt – 11 miljoen euro, een minuut van spelen tijd-20 duizend
Pep Guardiola: als Manchester City de Champions League wil winnen, moeten ze hun defensieve prestaties verbeteren
De Premier League clubs stemden tegen 5 vervangingen volgend seizoen