Maya Weug is vrijdag als eerste vrouwelijke coureur opgenomen in het talentenprogramma Ferrari. De zestienjarige Nederlandse was het sterkst in de 'Girls on Track Rising Stars'-competitie en werd beloond met een plek in het opleidingsteam van de Italiaanse Formule 1-renstal.

De zestienjarige Weug, die een Nederlandse vader en een Belgische moeder heeft, zal dit jaar met met steun van Ferrari uitkomen in een van de Formule 4-kampioenschappen van autosportbond FIA.

"Ik zal deze dag nooit vergeten", jubelde Weug na haar overwinning in de talentencompetitie. "Ik ben enorm trots dat ik als eerste vrouwelijke coureur deel mag gaan uitmaken van het talentenprogramma van Ferrari."

"Voor mij is het winnen van deze competitie een bevestiging van dat ik de juiste keuze heb gemaakt door mijn droom te volgen en coureur te worden. Ik zal alles geven om te laten zien dat ik het waard ben om het Ferrari-tenue te mogen dragen."

In totaal deden er twintig jonge vrouwen mee aan 'Girls on Track Rising Stars', dat werd georganiseerd door de FIA. Na een shout-out bleven er twaalf coureurs over, die op verschillende trainingskampen mochten laten zien wat zij in huis hadden. Van die twaalf werden vier rijdsters uitgenodigd op de Ferari-fabriek in Maranello, waar Weug als winnaar werd uitgeroepen.

'Dit is een sleutelmoment in onze opleiding'

Ferrari is blij dat Weug de talentenfabriek komt versterken. "We zijn erg onder de indruk van haar toewijding en voorbereiding vanuit een fysiek en competitief oogpunt", aldus Marca Matassa, hoofd van het talentenprogramma van Ferrari.

"Ondanks dat ze weinig ervaring met Formule-auto's heeft zagen we dat ze snel was en dat ze de instructies die we gaven in rap tempo oppakte. Uit die houding en uit wat zij zowel binnen als buiten het circuit heeft laten zien, kunnen wij concluderen dat zij klaar is om dit nieuwe avontuur met ons aan te gaan."

Ook Mattia Binotto is verheugd met de komst van Weug. De Ferrari-teambaas spreekt van "een sleutelmoment in onze opleiding". "De komst van Maya bewijst dat we de autosport niet langer zien als iets voor een beperkt gezelschap. We willen dat de sport diverser wordt."

Weug treedt bij Ferrari in de voetsporen van onder meer huidig coureur Charles Lecerc en Mick Schumacher, de zoon van Formule 1-legende Michael die volgend jaar aan Haas F1 wordt uitgeleend.

In totaal hebben er negentien coureurs deel uitgemaakt van het talentenprogramma van Ferrari, waarvan vijf rijders ook uiteindelijk de Formule 1 wisten te halen.