Netherlands

Nederlandse klokkenspecialist druk met klokken Windsor Castle

Foto: ANP

De Nederlandse klokkenspecialist Fjodor van den Broek heeft dit weekeinde naar eigen inschatting zestien uur nodig om te zorgen dat alle vierhonderd uurwerken van het Britse Windsor Castle bij het ingaan van de wintertijd weer de juiste tijd aangeven.

Van den Broek is sinds een jaar in dienst van de Royal Collection Trust dat namens koningin Elizabeth het negen eeuwen oude kasteel beheert. De klokkenspecialist studeerde in 2015 af aan de opleiding uurwerktechniek van de Vakschool Schoonhoven, met als specialisatie het restaureren van antieke klokken. Precies de soort achtergrond die goed van pas komt in Windsor Castle, de residentie van koningin Elizabeth.

De Nederlandse klokkenspecialist zei tegen de BBC dat zijn collega in Buckingham Palace dit weekeinde nog meer werk heeft, want daar staan zeshonderd klokken die handmatig bij de tijd gebracht moeten worden. Van den Broek moet er bij zijn werk rekening mee houden dat de uurwerken in de koninklijke keukens vijf minuten voor lopen. Die traditie bestaat omdat het eraan zou bijdragen dat het eten op tijd én warm wordt uitgeserveerd.

Ook zonder de verandering van de zomer- naar wintertijd is er voldoende werk voor de uurwerkconservator. Alle mechanische klokken moeten elke week worden opgewonden en indien nodig worden nagekeken, want soms kunnen uurwerken zomaar uit de pas gaan lopen, vertelde Van den Broek aan de BBC.

Football news:

Bulykin op de kansen van Loko om de Europa League play-offs te bereiken: het zal zeer moeilijk zijn om iets te doen
Joao Felix: Letico missen Suarez en Costa
Loko wist niet wat te doen toen Red Bull voor het eerst scoorde. Naumov, ongeveer 1:3
Gasperini over Atalanta: we zullen met een klein voordeel naar Amsterdam gaan
Striker Berisha van Salzburg: we waren beter dan Loko en verdienden het om te winnen
Pep on city 's eerste plaats in de Champions League groep: we speelden heel goed in alle wedstrijden
Shakhtar defender Vitao op 2:0 met Real Madrid: het belangrijkste is niet te hoog te vliegen in de wolken