Netherlands

NDC mediagroep kondigt forse reorganisatie aan met stevig baanverlies

NDC mediagroep gaat met het oog op "een duurzaam gezonde toekomst" ingrijpend reorganiseren. Er vervallen daarbij zo'n honderd banen op het totaal van 580. "Dat is noodzakelijk om NDC financieel gezond te maken na jaren van financieel verlies. We doen ons best om de sociale gevolgen voor de medewerkers die ons moeten verlaten zo goed mogelijk op te vangen", stelt algemeen-directeur Koos Boot.

Er een sociaal plan afgesloten met vakbonden. De uitgeverij erkent dat het bij het baanverlies gaat om “medewerkers die zich, veelal jarenlang, buitengewoon inzetten voor NDC.” Ruim de helft van de ontslagen valt bij de advertentie-afdeling.

NDC zet bij de reorganisatie in op “digitale groei en transformatie waarbij de klant centraal staat”. Dagbladen binnen het concern krijgen nieuwe sites (zoals bij het Friesch Dagblad) of integreren op de sites thematische kanalen als gezondheid en wonen, zoals is voorzien voor Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant.

Het Friesch Dagblad krijgt redactioneel een zware klap, meldt de Leeuwarder Courant. De uitgave moet acht van de 33 redacteuren inleveren. De krant met bijna 9300 abonnees is verliesgevend en dat kan niet zo blijven, aldus Boot.

“Alle redacties zijn begonnen met een nieuwe werkwijze waarbij de focus ligt op digitale publicaties. Er wordt gebruik gemaakt van data om goed te bepalen waar de lezer (kijker/luisteraar) behoefte aan heeft. Video en audio worden geïntegreerd binnen de redacties, omdat die een onmisbaar onderdeel zijn van journalistieke publicaties”, aldus NDC.

NDC: “De papieren krant blijft tegelijkertijd onverminderd belangrijk; vooral het aantal abonnees op een zaterdagkrant in combinatie met een doordeweeks digitaal abonnement groeit. Na de zomer worden de zaterdagkranten van Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant verrijkt met een lifestylemagazine.”

Nu NDC onderdeel is geworden van Mediahuis, biedt dat volgens de uitgeverij nieuwe synergiemogelijkheden. “Het gaat onder meer om het uitwisselen van redactionele content, gezamenlijke inkoop van papier en andere grondstoffen, nationale verkoop van advertenties en het realiseren van inkoopvoordelen op het gebied van technologie en digitale ontwikkelingen.”

De nieuwe organisatorische situatie leidt in de reorganisatie tot een een ‘herschikking’ van de binnen- en buitendienst van de verkooporganisatie in gang gezet, waarbij advertentieverkoop aan kleinere klanten voornamelijk door de binnendienst wordt gedaan. Verder worden er gereedschap ontwikkeld waarbij adverteerders zelf hun plaatsingen verzorgen.

Boot: “De maatregelen die we nemen moeten leiden tot een duurzaam gezonde onderneming. Daarbij staat het belang en de continuïteit van de onafhankelijke journalistiek voorop en ontstaat nieuw perspectief voor onze klanten en onze mensen.”

Zoals eerder al bekend werd, onderzoekt NDC samenwerking met andere partijen of (mogelijk gedeeltelijke) verkoop van de huis-aan-huiskranten.

De uitgeverij zoekt naar een partij die het hele portfolio wil overnemen, maar Boot erkende eerder deze maand tegenover RTV Noord dat potentiële overnamekandidaten “niet in de rij staan”.

NDC wijst op het lagere verschijningstempo van huis-aan-huiskranten, in tegenstelling tot de reguliere nieuwskranten. “Huis-aan-huiskranten verschijnen één keer per week en zijn volledig afhankelijk van (vooral lokale) advertenties. Vooral bij de advertentie-inkomsten is sprake van een structureel dalende trend die door meer marktpartijen wordt ervaren. Dat maakt een gezonde exploitatie steeds moeizamer. Voor de huis-aan-huiskranten onderzoekt NDC daarom nieuwe perspectieven voor een duurzame toekomst. Daarbij wordt rekening gehouden met het belang van de lokale journalistiek, werkgelegenheid, advertentieopbrengsten en bezetting van de persen in de drukkerij.”

Om de kwaliteit en efficiency te versterken wordt aanvullend geïnvesteerd in NDC’s moderne drukkerij. NDC en Mediahuis Nederland voegen daarnaast hun bezorg-organisaties samen.

Football news:

Solskjaer op Manchester United ' s schema: dit werd gedaan door mensen die nog nooit voetbal gespeeld op dit niveau. Het is fysiek onmogelijk voor de spelers
Mikel Arteta: Arsenal was meer dominant in de 2e helft, maar waren niet goed genoeg in de 1e
Sulscher bereikte de finale van de Europa Cup voor het eerst als coach. Hij won de Champions League finale met Manchester United als speler
Arsenal bereikte geen finale in een seizoen voor het eerst sinds 2016
Emery is de eerste coach met 5 finales in een Europees Cup toernooi
Villarreal zal spelen in de finale van de Europacup voor de eerste keer
Manchester United verloor voor het eerst in 8 wedstrijden. Er waren 6 overwinningen en een gelijkspel