Netherlands

Naturalis viert 200-jarig bestaan met koning en astronaut

Foto: ANP

Natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden bestaat tweehonderd jaar en viert dat komende dinsdag met onder anderen koning Willem-Alexander en astronaut André Kuipers.

Alexanders voorvader Willem I, die zelf een natuurhistorische collectie had, richtte het museum in 1820 op als ’s Rijks Museum van Natuurlijke Historie. De huidige koning opent er dinsdagmiddag de jubileumviering met een bezoek aan de speciale en nieuwe tentoonstelling Van onschatbare waarde – 200 jaar Naturalis.

De expositie gaat ook tweehonderd dagen duren. Er worden 25 topstukken uit de voor publiek ontoegankelijke ‘collectietoren’ getoond, waaronder de uitgestorven Kaapse leeuw en en het oudste herbarium ter wereld, het En Tibi. Verder mocht een aantal Nederlanders een keuze uit de verzameling maken voor de presentatie.

Onderdeel van de opening van het jubileumjaar dinsdag is ook het Gala van de Biodiversiteit. Diverse sprekers, onder wie astronaut André Kuipers, vertellen hoe zij de natuur ervaren.

Naturalis, dat ook een onderzoeksinstituut is en voluit Naturalis Biodiversity Center heet, omvat 42 miljoen objecten, een enorme bron voor wetenschappers. De omvang is ook te danken aan fusies met andere collecties. De naam Naturalis wordt pas gebruikt sinds de opening van het nieuwe gebouw in 1998 door de toenmalige koningin Beatrix.

Ter gelegenheid van het jubileum worden twee boeken gepubliceerd. In Van onschatbare waarde – 200 jaar Naturalis beschrijven zeventig experts in tweehonderd verhalen de hoogtepunten uit tweehonderd jaar verzamelen. In Wie wat bewaart nemen wetenschappers en auteurs Freek Vonk en Menno Schilthuizen de lezers meer in de geschiedenis van het instituut.

Football news:

Jaka versloeg Arsenal en Leicester creëerde niets anders dan het doel. We zullen proberen punten uit Manchester United te halen.We hadden een grote kans om de tafel op te gaan, we wilden winnen, maar uiteindelijk verloren we. Leicester creëerde niets anders dan een doel, en we hadden kansen in de eerste helft, het is moeilijk om direct na de wedstrijd te beoordelen..
Pirlo about 1:1 met Verona: Juve heeft geen klap in het gezicht nodig om wakker te worden en intens te spelen
Everton en Liverpool in de top 2 aan het einde van de ronde in de Premier League voor het eerst in 27 jaar
Ik weet niet waarom ons doel werd geannuleerd. Het is moeilijk om ruimte te creëren als 10 mensen achter de ballijn zitten
Leicester verdiende het om te winnen. Vardy is een wereldklasse speler
Juve zonder Ronaldo kon Verona en Crotone niet verslaan in Serie A de Bianconeri had eerder getekend met Crotone in de vorige ronde. Juventus kon dus niet winnen in beide wedstrijden van het kampioenschap, wat werd gemist door striker Cristiano Ronaldo, die ziek werd van coronavirus. Dit was ook de vijfde wedstrijd voor Juventus onder leiding van Andrea Pirlo. In deze wedstrijden won de club uit Turijn twee keer en tekende drie keer
Vardy scoorde 11 doelpunten in 12 wedstrijden tegen Arsenal in de Premier League. Alleen Rooney heeft meer