Netherlands

Multinationals sturen brief naar VN om zeelieden thuis te krijgen

300.000 mensen vast op zee

10 minuten geleden Aangepast: 3 minuten geleden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van

Internationale bedrijven waaronder Unilever, Heineken en Carrefour hebben een open brief gestuurd naar secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties om extra aandacht te vragen voor de bemanningsleden die vastzitten op zee.

Het gaat volgens de bedrijven om ongeveer 600.000 bemanningsleden die geraakt worden door de coronamaatregelen wereldwijd.

Daarvan zitten er zo'n 300.000 zeelieden vast op koopvaardijschepen. De overige 300.000 zijn bemanningsleden die wachten om de schepen op te gaan.

Dwangarbeid

Vanwege de pandemie kunnen deze bemanningsleden niet worden afgelost, omdat alle regels zijn aangepast per land. In sommige landen mogen de schepen niet eens meer aanmeren.

Hierdoor moeten de bemanningsleden onder verslechterde omstandigheden werken en verrichten ze soms zelfs dwangarbeid, stellen de bedrijven in de open brief. Hierdoor kan het welzijn van de zeeliden in gevaar komen, waarschuwen ze. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Bemanning van kapitein Egbert mag na tien maanden eindelijk van boord

Verstoringen

Naast de zorgen om de bemanningsleden die vastzitten maken de bedrijven zich ook zorgen om de verstoringen van de toeleveringsketens.

"De maritieme industrie is bijzonder verstoord door nieuwe beperkingen op het aanmeren, wisselen van bemanning, scheepsinspecties en de afgifte van cerificaten voor scheepsreiniging", stellen de multinationals in de brief.

"Dit veroorzaakt enorme verstoringen van de wereldwijde toeleveringsketens, inclusief die voor kritieke goederen zoals voedsel en hygiëneproducten."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Aan alles gebrek: kapitein Dennis zit vanwege corona al maanden vast op zee

Meer doen

De ondertekenaars van de brief vinden dat er meer moet worden gedaan om de bemanningsleden te testen op corona. Ook moeten er betere afspraken gemaakt worden om zeelieden te vervangen.

Dit kan door bijvoorbeeld de vaarroutes te verleggen naar havens waar aflossingen veilig kunnen plaatsvinden. Voor de rest benadrukken ze dat de arbeidsvoorwaarden moeten worden nageleefd zoals betaling voor overwerk.

Reactie secretaris-generaal

Op Twitter laat secretaris-generaal Guterres weten dat hij zich zorgen maakt om de honderdduizenden bemanningsleden die langer dan normaal op zee vastzitten door corona.

Guterres zegt dat hij vandaag, op World Maritime Day, opnieuw oproept om zeevarenden en marinepersoneel aan te wijzen en te zorgen voor een veilige bemanningswisseling.

Football news:

👏 De hele wereld praat over Khabib ' s vertrek en feliciteert hem met zijn overwinning. Zij eisen de eerste plaats in de waardering voor hem en respecteren de wens om bij zijn familie te zijn hier Conor, Ronaldo, Joe Rogan en anderen
Klopp Pro 2:1 met Sheffield: wint 2:0 of 3:0 komen wanneer je fel vecht in games als deze
Messi herhaalde zijn slechtste zegereeks-6 wedstrijden zonder doelpunten voor Real Madrid
Schalke is 21 opeenvolgende wedstrijden ongeslagen in de Bundesliga en bevindt zich op de voorlaatste plaats
Suarez deelt de eerste plaats in de La Liga goalscoring race met Fati en Paco, met 5 (4+1) punten in 5 wedstrijden
Real Madrid verslaat Barcelona met overwinningen in full-time officiële wedstrijden-97 vs 96
Lampard in de aflevering met Maguire en Aspilicueta: a Clean penalty in favor of Chelsea