Netherlands

Motorclub Caloh Wagoh verboden en ontbonden

DEN HAAG - Motorclub Caloh Wagoh is maandag door de rechter verboden en ontbonden verklaard. Volgens de rechtbank gaat de club zich te buiten aan zeer ernstig, vaak dodelijk geweld en bedreigingen. Het verbod gaat pas in als het vonnis ook in het direct door Caloh Wagoh aangekondigde hoger beroep wordt bekrachtigd.

Het Openbaar Ministerie (OM) had in een civiele procedure een verbod op de club gevraagd, omdat deze volgens het OM volop is verwikkeld in zware misdaad en zich schuldig maakt aan een stroom aan ernstig geweld. Het verbod geldt ook voor alle lokale chapters van de motorclub. In 2016 werd Caloh Wagoh opgericht door leden van de Haagse straatbende Crips en de motorclub Trailer Trash.

Er lopen nog verschillende strafzaken tegen een aantal leden van Caloh Wagoh, waaronder het grote liquidatieonderzoek Eris. De oprichter van de club, Hagenaar Delano R., is daarin de hoofdverdachte. Hij zou een reeks opdrachten voor huurmoorden van Ridouan Taghi hebben aangenomen. Taghi is zelf het middelpunt van een ander groot liquidatieproces, Marengo.

Drie liquidaties

Ter onderbouwing van het verbod haalde de rechtbank een reeks verdenkingen uit Eris aan, waaronder drie liquidaties. Tony de G., de kroongetuige in Eris, heeft uitvoerig over die moorden verklaard. Het proces tegen Delano R. en zijn medeverdachten gaat in augustus inhoudelijk van start.

Caloh Wagoh tekent beroep aan tegen het vonnis van de rechtbank, liet de advocaat van de club direct na de uitspraak van de rechter weten. Het feitelijke verbod en de ontbinding van de club worden daardoor opgeschort. Pas als er een onherroepelijke rechterlijke uitspraak ligt, in lijn met die van de rechtbank, is het verbod definitief.

Verwarring op parkeerplaats

Dat gegeven leidde tot verwarring op de parkeerplaats bij de gerechtsbunker in Amsterdam, waar de rechtbank het verbod uitsprak. De daar aanwezige politie wilde het verbod direct handhaven door enkele Caloh Wagoh-leden die de uitspraak hadden bijgewoond te dwingen hun clubhesjes (colors) uit te trekken. Dat weigerden zij. Hun advocaat legde ter plaatse uit dat de colors nog niet uit hoeven.

Justitie is al een tijd bezig motorclubs in Nederland weg te krijgen. In soortgelijke procedures zijn bij diverse rechterlijke instanties successen geboekt. Clubs als No Surrender en Hells Angels zijn inmiddels in hoger beroep verboden verklaard. De Hoge Raad bekrachtigde het verbod op Satudarah en - met een enkele nuance - op Bandidos.

LEES OOK: Verdachten in liquidatieproces Caloh Wagoh blijven vast

Football news:

Griezmann sprak met Hamilton en bezocht de Mercedes boxes tijdens de Spaanse Grand Prix
Barcelona vindt dat Neymar het gebruikt heeft. Hij zei dat hij wilde terugkeren, maar verlengde zijn contract met PSG (RAC1)
Aubameyang aan de Arsenal fans: we wilden je iets goeds geven. Het spijt me dat we niet konden
Atletico verloor niet in Camp Nou. Busquets' blessure is het keerpunt van de wedstrijd (en het kampioenschap race?)
Verratti blesseerde zijn kniebanden tijdens PSG training. Deelname aan de Euro is nog steeds in vraag
Neymar ' s contract in één foto. Mbappe wil hetzelfde
Manchester United wil Bellingham in de zomer tekenen, niet Sancho. Borussia niet van plan om te verkopen Jude