Netherlands

Minder winst NIBC door corona en lage rente

De winst van de Haagse bank NIBC is vorig jaar met driekwart afgenomen. De bank hield in 2020 onder de streep 47 miljoen euro over, ten opzichte van 194 miljoen een jaar eerder. Bestuursvoorzitter Paulus de Wilt van NIBC zegt desondanks toch blij te zijn met de positieve robuuste cijfers.

ANP Bart Maat

Corona en lage rente

'Corona is wel de grootste oorzaak, maar dat geldt voor veel industrieën. Ik ben blij met de positieve robuuste cijfers, maar het is wel minder dan het recordjaar vorig jaar.' Volgens De Wilt heeft de bank vorig jaar 40 miljoen moeten inleveren voor de stroppenpot en de afschrijving op klanten: 'Dat was de belangrijkste reden dat de winst daalde, Covid heeft echt zijn sporen achtergelaten.'

In een persbericht spreekt de bank dat een 'ongezonde afname van de marges' in verschillende beleggingscategorieën te zien is omdat de markt wordt overspoeld met liquiditeit. Volgens De Wilt de andere reden voor de magere winst: lage rente, veel liquiditeit.

'Lage rente is ingewikkeld voor een bank. Nul procent op de spaarrekeningen is voor klanten niet fijn, maar de bank maakt evenmin marge. Die lage rente komt door de liquiditeit die door de ECB in de markt gestopt wordt.' Die rente blijft waarschijnlijk nog een tijd laag, volgens De Wilt stelt dat de hele sector voor uitdagingen.

Luister terug | Overname NIBC door BlackStone moet voor kerst beklonken zijn

Fundamentele koerswijziging

NICB heeft met het oog daarop twee fundamentele keuzes gemaakt: 'We willen meer commissie-inkomsten en minder rente-inkomsten. Dat zie je met name in ons hypothekenboek: we hebben het afgelopen jaar 19.000 klanten erbij gekregen. Je ziet dat consumenten in Nederland gecharmeerd zijn van de 20 en 30 jaar vaste rente.'

Luister terug | Paulus de Wilt over de overname van NIBC door BlackStone

En daarom is NIBC twee jaar geleden gestart met pensioenfondsen en verzekeraars - institutionele partijen met een lange horizon - om samen hypotheken te gaan financieren. En dat verklaart het succes van de afdeling hypotheken. De Wilt gaat ervanuit dat het huizentekort in Nederland structureel is: 'zolang die tekorten er zijn hoeft de Nederlandse huizenmarkt niet rekenen op een terugval'.

Blackstone

NIBC is onlangs overgenomen door het Amerikaanse Blackstone, maar volgens De Wilt heeft dat geen impact op de strategie. 'Voor de strategie betekent het niks. Met maar één aandeelhouder in deze ingewikkelde periode geeft dit een middelgroot niet-beursgenoteerd bedrijf een stukje stabiliteit: ik hoef nog maar één iemand te bellen.' Een ander voordeel dat De Wilt noemt is dat er daardoor snel geschakeld kan worden.

Luister terug | Het verdwijnen van de eigen zakenbanken is slecht voor Nederland

Football news:

Paul Pogba: Manchester United moet iets winnen. Ik hou niet van spelen en niet winnen
Coach Athletic Marcelino: Barcelona versloeg ons in de bekerfinale omdat ze duidelijk beter waren
Real Madrid: felicitaties aan Barcelona en haar fans met een welverdiende overwinning in de Spaanse beker
Antoine Griezmann: Ik ben gelukkig in Barca. Antoine Griezmann vatte de resultaten van de Spaanse bekerfinale tegen Atletiek samen
Ronald Koeman: Dit is niet Messi ' s laatste wedstrijd voor Barca in de Spaanse beker, ik hoop
Lionel Messi: Ik til een speciale trofee als de kapitein van een speciale club. We zijn blij
Koeman won de Spaanse beker voor de zevende keer als coach en als Barcelona-speler