Netherlands

Miljardensteun KLM op losse schroeven: crisisoverleg tussen KLM en bonden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van

KLM heeft de vakbonden bijeengeroepen voor een crisisoverleg. De 3,4 miljard noodsteun die het van het kabinet hoopt te krijgen, staat namelijk op losse schroeven. In ruil voor die steun moet KLM de kosten omlaag brengen. Het reorganisatieplan zoals het er nu ligt, kan het kabinet in ieder geval niet goedkeuren.

De bezuinigingen die KLM wil doen richten zich te veel op de korte termijn, is de kritiek. Het kabinet wil dat KLM ook op de lange termijn kosten bespaart, met name personeelskosten. Vakbonden zouden structurele hervormingen in de weg zitten. 

KLM bereikte begin oktober een lang bevochten akkoord met het personeel over een loonoffer. Vooral piloten, de topverdieners van KLM, zien hun arbeidsvoorwaarden flink versoberen. Het loonoffer kan oplopen tot 20 procent voor personeelsleden die drie keer modaal verdienen, of meer.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Dramatisch kwartaal Air France-KLM: verlies van 1,7 miljard

'Verrast door spoedoverleg' 

Dario Fucci, bestuurder van de ondernemingsraad van KLM, is verrast door het spoedoverleg. "We hebben onze goedkeuring, ons fiat, gegeven op de herstructureringsplannen. Dat is nu ongeveer een maand geleden. Het is nu te elfder ure. Als er nu een spoedoverleg wordt ingepland, dan verrast ons dat wel", laat hij RTL Z weten.

KLM heeft heeft de noodsteun hard nodig. Air France-KLM maakte vanochtend bekend dat het in het derde kwartaal een verlies geleden heeft van bijna 1,7 miljard euro. "Als er niks verandert, dreigt er een streep te gaan door de miljardenlening aan KLM", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers.

Redding niet tegen elke prijs

KLM is van groot belang voor Nederland en de zogenaamde hubfunctie van Schiphol. Het kabinet is dan ook bereid ver te gaan om KLM door de crisis te loodsen. "Maar niet tegen elke prijs", aldus Schreinemachers. 

Analist Corné van Zeijl voegt daar aan toe: "Bonden en personeel denken dat Air France en KLM toch wel gered worden en ze dus niet veel hoeven in te leveren." Maar die houding zorgt volgens hem voor wrevel. "Dit gaat moeilijk worden, minister Hoekstra is het hier ook zeker niet mee eens."

Football news:

Van Dijk-beste centrale verdediger van 2020, Trent-right, Robertson-left (ESPN)
Massimiliano Allegri: Ronaldo is een topspeler in termen van mentaliteit. Hij heeft elk jaar een nieuw doel.Voormalig Juventus hoofdcoach Massimiliano Allegri deelde zijn mening over striker Cristiano Ronaldo. Ik had veel sterke spelers, sterk qua mentaliteit. Bijvoorbeeld verdedigers Chiellini en Nesta, middenvelders Gattuso en Seedorf en forwards Ibrahimovic en Ronaldo. Ronaldo is qua mentaliteit een topspeler. In dit opzicht is het anders dan de andere. Hij won vijf gouden ballen, vijf overwinningen in de Champions League, één won de Euro Met Portugal. Het is moeilijk, en hij draagt altijd bij. Elk jaar heeft hij een nieuw doel zei Allegri
Borussia Dortmund presenteerde een collectie met Spongebob als onderdeel van een deal met Nickelodeon
Woodward zei dat het team veel werk te doen heeft om trofeeën te winnen. Wij begrijpen dat er nog veel werk aan de winkel is om de stabiliteit te bereiken die nodig is om trofeeën te winnen. In April heb ik gezegd dat we ons blijven inzetten voor versterking van het team, maar we zijn gedisciplineerd in de uitgaven tijdens de pandemie. Ik denk dat wij dit hebben bereikt dankzij de versterkingen die wij in de zomer hebben gemaakt. Onze totale netto-uitgaven sinds de zomer van 2019 zijn meer dan 200 miljoen euro - meer dan enige andere grote Europese club in deze periode. Wij zullen Ole blijven steunen met een geplande langetermijnaanpak voor werving die gericht is op de Zomertransportramen, aldus Woodward
Neuer-best goalie in 2020, Alisson-2nd, Oblak-3rd (ESPN)
Liverpool is geïnteresseerd in de 21-jarige Leipzig verdediger Konate.Liverpool is vastbesloten om zijn defensieve lijn te versterken. Volgens Bild-journalist Christian Falk zijn Merseysiders geïnteresseerd in de verdediger van RB Leipzig Ibrahima Kenate. De Rods hebben ook een belang in DAIO Upamecano, die door Leipzig wordt gewaardeerd op 40 miljoen euro. De 21-jarige Konate, wiens contract afloopt in 2023, heeft vier wedstrijden gespeeld in de Bundesliga. De statistieken van de Fransman zijn er
Ik wacht op Golovin. Maar misschien is het beter om nog een week of twee te wachten Monaco manager Niko Kovac heeft gesproken over de terugkeer van middenvelder Alexander Golovin na een blessure. Wanneer denk je dat Alexander Golovin terug zal keren naar het veld? Alexander is op de goede weg. Ik sprak onlangs met de medische staf en ze adviseerden me hem niet terug te jagen omdat de verwonding ernstiger was dan aanvankelijk dacht. Hoe dan ook, ik wacht op hem omdat hij een geweldige speler is. Maar we hebben tot nu toe goede resultaten, dus het is misschien beter om nog een week of twee te wachten om het risico te vermijden zei de coach