Netherlands

Maansverduistering is vrijdagavond goed te zien

Voor wie graag naar de sterrenhemel kijkt, is er goed nieuws. Vrijdag vindt er een maansverduistering plaats.
 
De maan zal vrijdagavond gedeeltelijk in de schaduw van de aarde komen, waardoor het hemellichaam bijna helemaal verduisterd wordt.

Het fenomeen komt zo’n twee keer per jaar voor, maar deze is echt speciaal. Dat komt door het tijdstip van de verduistering. „Hij valt precies mooi in de avond en het zal ook niet bewolkt zijn”, zegt Yannick Damen, meteoroloog bij Weeronline. „Daarom is de hele eclips te zien”. En dat gebeurt dus niet vaak.

Geen bloedmaan

Vorig jaar, op 21 januari om precies te zijn, was de laatste maansverduistering. Toen ging het om een volledige verduistering en trad er een bloedmaan op. Omdat het vrijdag geen volledige verduistering betreft, zal er morgen geen bloedmaan te zien zijn. Maar dat mag de pret niet drukken, volgens Damen. „Een gedeeltelijke verduistering is ook mooi. Er zal namelijk een schaduw overheen vallen en daarom zal het hemellichaam een stuk donkerder en grauwer lijken.”

Om de eclips vrijdag te kunnen zien, hoef je weinig actie te ondernemen. „Het natuurverschijnsel is overal in Nederland te zien”, zegt Damen. „Je kunt het dus gewoon meemaken vanuit je eigen huis.” Als tip geeft hij mee wel je lichten uit te doen „dan zie je het namelijk beter.”

Maansverduistering is vrijdagavond goed te zien

De laatste bloedmaan was te zien op 21 januari vorig jaar. | Foto: Remko de Waal/ ANP

Hoogtepunt

De maansverduistering zal vrijdag vanaf 18.05 uur te zien zijn en duurt tot ongeveer 22.15 uur. Het hoogtepunt, waarop het grootste deel van de maan verduisterd zal zijn, is om 20.10 uur.

Dit jaar zal er in de zomer nog twee zijn keer een maansverduistering zijn, maar die zijn niet volledig te zien. Voor de eerstvolgende bloedmaan moeten we helaas nog even wachten. Die zal namelijk pas in 2029 te zien zijn.

Football news:

Maurizio Sarri: Juve is blij dat hij misschien wel het moeilijkste kampioenschap in de geschiedenis van de Serie A heeft gewonnen. Maurizio Sarri zei dat het team blij is om het Italiaanse kampioenschap te winnen
Aubameyang is dicht bij het verlengen van zijn contract met Arsenal tot 2023
Hazard is een van de beste spelers ter wereld
We hebben de Manchester United check voor Alexis Sanchez: een doelpunt – 11 miljoen euro, een minuut van spelen tijd-20 duizend
Pep Guardiola: als Manchester City de Champions League wil winnen, moeten ze hun defensieve prestaties verbeteren
De Premier League clubs stemden tegen 5 vervangingen volgend seizoen
De stad heeft zich verzet tegen de UEFA en is klaar om te updaten: Pep heeft 300 miljoen aan transfers, Ferran Torres en ake zijn al bezet, en Coulibaly is onderweg