Netherlands

Liveblog | Toezichthouder VS laat Janssen-vaccin toe

De Amerikaanse toezichthouder op medicijnen (FDA) adviseert het coronavaccin van de Leidse farmaceut Janssen toe te laten op de Amerikaanse markt.

Het coronavirus houdt Nederland en de wereld al bijna een jaar in zijn greep. Van doemscenario's tot hoopvolle vooruitzichten: de stemming willen nog wel eens wisselen. Volg hier de actuele ontwikkelingen rond de coronacrisis.

De Deense politie heeft acht arrestaties verricht bij een anti-lockdownprotest in Kopenhagen. In de hoofdstad waren volgens de autoriteiten zo'n 1200 mensen de straat opgegaan. Het ging om het eerste grote protest sinds de regering afgelopen week een gedeeltelijke versoepeling van de coronamaatregelen aankondigde. Die gaat volgens de oppositie niet ver genoeg.

De Amerikaanse toezichthouder op medicijnen (FDA) adviseert het coronavaccin van de Leidse farmaceut Janssen toe te laten op de Amerikaanse markt. Het middel kan nu snel worden ingezet om miljoenen mensen in te enten. Johnson & Johnson (J&J), de Amerikaanse eigenaar van Janssen, is meteen na het besluit begonnen met de distributie van de vaccins in de VS. Janssen kan direct 4 miljoen doses leveren aan de Amerikanen.

Zaterdag 27 februari

De politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) hebben zaterdagavond de bezoekers van Park Valkenberg in Breda weggestuurd omdat het er te druk werd en een aantal mensen zich niet aan de coronaregels hield. Vier mensen zijn aangehouden voor het gooien van voorwerpen naar de politie. Volgens een woordvoerder van de gemeente Breda gaven de meeste bezoekers zonder tegen te stribbelen gehoor aan de oproep om te vertrekken.

De grootschalige vaccinaties in met name Israël en het Verenigd Koninkrijk wijzen erop dat ze niet alleen beschermen tegen Covid-19, maar ook de verspreiding van het virus enorm verminderen. Dat zegt Roel Coutinho, epidemioloog en oud-directeur het RIVM, in BNR De Wereld. De voortvarendheid en de nauwgezetheid van het Israëlische vaccinatieproces is volgens Coutinho zeer leerzaam en nuttig voor de verdere kennis over de coronavaccins.

Het RIVM heeft nieuwe positieve coronatests geregistreerd tussen donderdag- en vrijdagochtend. In de afgelopen zeven dagen noteerde het instituut gemiddeld 4.547 positieve coronatests per dag, gisteren waren het er 5.151. Het aantal gemelde sterfgevallen door Covid-19 steeg afgelopen etmaal met 41.

Een jaar na het begin van de coronapandemie in Nederland is in Tilburg een kunstwerk onthuld als eerbetoon aan 'coronahelden' die zich hebben ingezet voor hun medemens. Dat gebeurde zaterdag voor het Paleis-Raadhuis in de binnenstad. Het zogeheten dankraam is geïnspireerd op een gebrandschilderd raam dat in 1951 is gemaakt nadat Tilburg als laatste stad in Nederland een ontwrichtende pokkenepidemie over zich heen had gekregen.

Tientallen horecaondernemers in Breda staan gereed voor de ludieke picknick in de stad waarmee ze aandacht vragen voor de moeilijke situatie waarin de horeca zich bevindt. In het bijzonder wordt voor het openen van de terrassen gepleit. De starttijd voor de picknick is 12.05 uur. Dit omdat het voor veel ondernemers al 5 óver 12 is, aldus de initiatiefnemers. Eet- en drinkgelegenheden moeten wegens de lockdown gesloten blijven.

Van de Nederlandse bevolking heeft 61 procent weinig vertrouwen in het vaccinatiebeleid, stelt het programma EenVandaag op grond van eigen onderzoek onder 30.000 leden van zijn Opiniepanel. Van hen heeft ruim een derde (37 procent) dat vertrouwen wel. Daarnaast vindt een meerderheid van de ondervraagden dat er meer aandacht moet zijn voor maatschappelijke gevolgen van corona. Een jaar na de virusuitbraak is het volgens EenVandaag niet zo dat onder de bevolking het beeld heerst dat de vaccinatiecampagne op stoom is.

De branchevereniging INretail stapt naar de rechter om een heropening van de winkels af te dwingen. Het is gewoonweg niet verantwoord om nog langer te wachten, zegt directeur Jan Meerman. INretail blijft nadrukkelijk in contact staan met het kabinet, maar de economische schade is wat hem betreft disproportioneel. 'We hebben al diverse keren aangereikt hoe je die winkels veilig kunt openen.'

Het RIVM heeft 5.151 nieuwe positieve coronatests geregistreerd tussen donderdag- en vrijdagochtend. Dat is ruim boven het weekgemiddelde. In de afgelopen zeven dagen noteerde het instituut gemiddeld 4.547 positieve coronatesten per dag. Donderdag werden volgens gecorrigeerde cijfers 5.029 coronagevallen gemeld. Woensdag waren het er 4.403, dinsdag 3.834. Het aantal gemelde sterfgevallen door Covid-19 steeg afgelopen etmaal met 65.

Winkeliersorganisatie INretail probeert de heropening van winkels in Nederland af te dwingen via de rechter in Den Haag. Daarvoor heeft de organisatie een kort geding aangespannen. 'Het is economisch onverantwoord nog langer te wachten. Ook in het buitenland zijn winkels weer open', benadrukken de winkeliers. Ze vinden dat winkels best veilig open zouden kunnen. In de zaak verwijst de branche naar de eerder naar buiten gekomen routekaart van het kabinet zelf.

Coronaminister Hugo de Jonge en justitieminister Ferd Grapperhaus gaan maandag met de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad praten over versoepeling van de coronamaatregelen. De door de horeca vurig gewenste heropening van de terrassen komt aan de orde, net als de routekaart die het kabinet in het hoofd heeft om coronaregels te schrappen als de besmettingscijfers daar ruimte voor bieden.

De avondklok, die op 23 januari 2021 is ingegaan, mag worden gebaseerd op de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag beslist. Hiermee is het vonnis van de Haagse rechtbank van tafel in het kort geding dat was aangespannen door Viruswaarheid tegen de staat.

Het stadsbestuur van Parijs wil zelf voor drie weken een totale lockdown instellen. Met de 'halfslachtige maatregelen van de regering' kunnen ze niet uit de voeten, zegt wethouder Gregoire.

Het is belangrijk dat Nederland zich beter aan de basismaatregelen gaat houden, want anders ontstaat de kans dat de komende versoepelingen weer teruggedraaid moeten worden. Dat zegt RIVM-directeur Jaap van Dissel in gesprek met BNR.

Donderdag 25 februari

KHN is vandaag een kort geding gestart tegen de Staat der Nederlanden. KHN wil dat de staat wordt veroordeeld om zo snel mogelijk de aanvulling op de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) uit te betalen.

Het RIVM heeft 5.048 nieuwe positieve coronatests geregistreerd tussen woensdag- en donderdagochtend. Dat zijn er aanzienlijk meer dan het weekgemiddelde. In de afgelopen zeven dagen noteerde het instituut gemiddeld 4488 positieve coronatesten per dag. Woensdag werden volgens gecorrigeerde cijfers 4.403 coronagevallen gemeld. Dinsdag waren het er 3834, maandag 4.201. Uit de wekelijkse rapportage over het coronavirus die het instituut dinsdag naar buiten bracht, bleek dat de daling van de laatste tijd nu echt ten einde is.

De coronacrisis heeft de Nederlandse Spoorwegen (NS) vorig jaar opgezadeld met een recordverlies van 2,6 miljard euro. Niet alleen gingen er veel minder mensen met de trein, maar het vervoersbedrijf heeft ook flink moeten afschrijven omdat de reizigersaantallen waarschijnlijk nog jaren onder druk staan.

Het lukt de overheid niet om deze maand nog geld over te maken naar ondernemers die nog coronasteun van vorig jaar krijgen. Een aantal van die bedrijven komt daardoor in betalingsproblemen, zeggen ze tegen BNR. De staat had beloofd het geld eind februari te betalen.

Kleinere ondernemers stellen cruciale investeringen uit of schrappen deze zelfs helemaal omdat de bank ze geen geld meer leent. Daardoor loopt ons land naar schatting jaarlijks meer dan 2 miljard euro aan investeringen mis, becijfert adviesbureau Lysias.

In Duitsland kan je over een paar dagen coronasneltests kopen bij de lokale discounter of drogist. De massale inzet van deze tests moeten versoepelingen mogelijk maken. Tegelijk waarschuwt bondskanselier Angela Merkel voor de derde golf.

De Tweede Kamer wil dat het kabinet gaat kijken of er voor de horeca en het hoger onderwijs meer mogelijk is. Op dit moment wordt er gedebatteerd over de coronamaatregelen. 'Het is ongetwijfeld ook een beetje campagne voeren', zegt politiek verslaggever Thomas van Groningen vanuit Den Haag.

Het RIVM heeft 4.420 nieuwe positieve coronatests geregistreerd. Dat is precies in lijn met het weekgemiddelde. In de afgelopen zeven dagen noteerde het instituut gemiddeld 4.426 positieve coronatests per dag. Het aantal positieve testresultaten nam vorige week toe met 19 procent. Het RIVM spreekt dan ook van een 'derde golf' in de coronapandemie.

Voorspellingen van RIVM-baas Jaap van Dissel van 4 februari vormden de voornaamste basis voor de huidige maatregelen, maar inmiddels lijken diens scenario's wel erg somber, zegt viroloog Louis Kroes en hoogleraar Klinische Virologie aan het LUMC tegen BNR. Kroes noemt de derde golf zelfs 'een loos begrip'.

Sportscholen en andere binnensportlocaties moeten hun deuren voorlopig gesloten houden. Buiten sporten in teamverband is vanaf 3 maart toegestaan, maar alleen voor jongeren tot 27 jaar. 'Onze sector is deel van de oplossing, het kan binnen, de onderbouwing van het kabinet klopt niet', zegt directeur Ronald Wouters van NL Actief.

Het Nationaal Groeifonds moet ons land uit de crisis trekken. Maar met deze subsidiepot van 20 miljard euro is de economische groeispurt van korte duur. Als het kabinet onze economie blijvend wil stimuleren is meer geld over een langere periode nodig, concluderen onderzoekers van Rabobank in economenblad ESB.

Het kabinet laat de corona-teugels een béétje vieren, zo werd gisteravond bekend op de persconferentie. Middelbare scholen en een deel van het mbo gaan open, winkelen op afspraak wordt mogelijk, mensen met contactberoepen zoals de kapper mogen weer aan het werk, en tot 27 jaar mag er weer buiten worden gesport in teamverband. 'Onvoldoende', zegt voorzitter Hans Biesheuvel van ondernemersvereniging ONL.

Dinsdag 23 februari

Tijdens de coronapersconferentie bevestigt demissionair premier Mark Rutte de vier eerder gelekte versoepelingen. Allereerst mogen vanaf 1 maart het voortgezet onderwijs en het mbo voor een deel weer open, onder voorwaarden. De contactberoepen, behalve de sekswerkers, kunnen vanaf 3 maart hun deuren weer opengooien. Winkelen op afspraak komt bovenop de mogelijkheid van bestellen en afhalen in winkels en tot slot mogen jongeren tot 27 jaar weer buiten gaan sporten. De versoepelingen gelden tot 15 maart. Een week eerder, op 8 maart, is er weer een persconferentie. Dan wordt besproken hoe de versoepelingen hebben gewerkt en of er aanpassingen moeten volgen.

De avondklok wordt in principe verlengd tot maandag 15 maart. Een week eerder neemt het kabinet een nieuw besluit over de maatregel, melden ingewijden dinsdag. Mogelijk wordt het straatverbod dan weer verlengd, afhankelijk van de coronasituatie op dat moment. De avondklok is sinds zaterdag 23 januari van kracht. Mensen mogen dan tussen 21.00 en 04.30 uur niet zonder geldige reden niet op straat zijn.

De periode van afnemende coronabesmettingen die eind december werd ingezet, is nu echt ten einde. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde in de afgelopen week 29.977 positieve testresultaten, 19 procent meer dan de week daarvoor. De cijfers verschijnen slechts enkele uren voordat het kabinet naar verwachting diverse versoepelingen van de coronamaatregelen zal bekendmaken.

Vanaf volgende week dinsdag zouden de meeste contactberoepen weer worden toegestaan, behalve sekswerk. Volgens Haagse bronnen hebben de meest betrokken ministers daarover overeenstemming bereikt. Dat meldde de NOS en dat bevestigen bronnen aan BNR. Premier Rutte en minister De Jonge zullen de details vanavond bekendmaken op een nieuwe persconferentie over de coronamaatregelen. Zondag was al duidelijk geworden dat mensen binnenkort weer naar de kapper mogen.

Het is onbegrijpelijk dat kappers wél en andere contactberoepen niet eerder open zouden mogen. Dat zegt Linda Reurich, medebestuurder van ANBOS, de brancheorganisatie voor schoonheidsspecialisten. 'Mogelijk omdat het kabinet en de Kamerleden toch voor het grote deel mannen zijn en mannen minder affiniteit hebben met de schoonheidsverzorging.'

België kent verschillende versoepelingen waar het Nederlandse kabinet nog steeds over vergadert. Toch telt België aanmerkelijk minder coronabesmettingen dan Nederland. 'Alles staat of valt bij de bereidheid van de bevolking', zegt gezondheidseconoom Xander Koolman van de Vrije Universiteit in De Ochtendspits.

Jarenlang leek de koppositie van Amsterdam als favoriete Nederlandse stad onaantastbaar. Maar voor het eerst zijn Utrecht en Maastricht nu populairder dan de hoofdstad. Veel Amsterdammers zijn zelfs hun eigen stad beu, blijkt uit onderzoek van merken-onderzoeker Hendrik Beerda.

De druk op het kabinet neemt toe: steeds meer sectoren willen zo snel mogelijk open. Maar het is maar de vraag welke versoepelingen er vandaag echt aangekondigd kunnen worden. Vanavond om zeven uur is er een persconferentie met premier Rutte en minister De Jonge. 'Niks is zeker', zegt politiek verslaggever Thomas van Groningen.

De economie van Noord-Holland krijgt de hardste corona-klappen. De crisis heeft vooral dramatische gevolgen voor Schiphol en Amsterdam. Ook in Groningen kromp de economie hard. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. 'Noord-Holland kromp als eerste en zal er ook het langste last van houden', zegt sector- en regio-econoom Thijs Geijer van ING in de Ochtendspits.

Maandag 22 februari

Langzaamaan opent Groot-Brittannië de samenleving weer. In een persconferentie op maandagavond presenteert premier Boris Johnson hoe de Britten uit de lockdown zullen komen. Het begint op 8 maart met de heropening van de scholen en dan worden ook beperkingen voor de naschoolse sport in de open lucht opgeheven. Bewoners van verzorgingstehuizen in Engeland mogen volgens Britse media weer regelmatig bezoek ontvangen van een persoon.

Er moet ook een OMT komen speciaal voor het onderwijs, zo pleitten twee wetenschappers. Het speciale onderwijs-OMT wil praktische tips geven waarbij de schade op onderwijsgebied beperkt blijft en kinderen hun achterstanden beter kunnen wegwerken.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) sleept de Staat voor de rechter om heropening en meer steun af te dwingen, dat meldt de organisatie in een persbericht. KHN is niet te spreken over uitspraken die minister De Jonge deed afgelopen weekend. 'De sector zou volgens De Jonge opnieuw achteraan moeten sluiten, terwijl de horeca een ontzettend belangrijke sociaal-maatschappelijke rol vervult. Het achterstellen van horecaondernemers - zonder deugdelijke onderbouwing - gaat onverminderd door en is onacceptabel. Opnieuw is er nul perspectief voor de horeca.' In een bodemprocedure vraagt KHN met een groep ondernemers aan de rechter om extra steun. KHN beweert dat de Staat onrechtmatig handelt en 'grondrechten van horecaondernemers zo ernstig schendt, zonder de noodzaak daarvan behoorlijk te onderbouwen én zonder de schade te vergoeden.

Opgestapelde terrasbanken bij een horecazaak. De horeca zijn sinds half oktober gesloten vanwege het coronavirus.
Opgestapelde terrasbanken bij een horecazaak. De horeca zijn sinds half oktober gesloten vanwege het coronavirus.ANP

De burgemeesters van het Veiligheidsberaad zijn in Utrecht bijeen om te praten over de minimale versoepelingen die het kabinet morgen bekend maakt. Zo zal er onder meer gesproken worden over het openen van het middelbaar onderwijs en de kappers. Ook ligt de verlenging van de avondklok op tafel.

Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 4217 positieve coronatesten geregistreerd. Dat zijn er iets meer dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen dat op 4124 ligt, blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Zondag turfde het instituut over een etmaal gemeten 4720 positieve tests, eveneens boven het zevendaags gemiddelde. Het RIVM waarschuwde eerder al voor toenemende besmettingscijfers doordat steeds meer mensen de oprukkende Britse variant van het coronavirus oplopen.

De coronacrisis heeft een flinke dip in de dividenduitkeringen veroorzaakt. Wereldwijd daalden de uitkeringen met 12,2 procent. In Europa, het Verenigd Koninkrijk en Australië waren de verlagingen het sterkst. 'De daling van 12,2 procent valt nog mee', zegt Sander van der Ent, hoofd Institutionele Beleggingen van Janus Henderson.

Dat het kabinet een begin wil maken met het heropenen van de middelbare scholen 'biedt perspectief voor leerlingen', reageert de Algemene Onderwijsbond (AOb). De bond is daar blij mee, maar benadrukt wel dat maatregelen nodig blijven om het risico op coronabesmettingen te beperken. 'De zorgen over de gezondheid van personeel zijn nog altijd groot', zegt een woordvoerder van de AOb. De regel om 1,5 meter afstand te houden tot anderen blijft heel belangrijk voor de bond.

België gaat leraren elke week testen op het coronavirus - of daar aanleiding voor is of niet. De tests moeten helpen om uitbraken op scholen te voorkomen. Want de scholen zijn bij onze zuiderburen één keer gesloten geweest en ze willen koste wat het kost voorkomen dat dat nog een keer gaat gebeuren.

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) hervat vandaag weer het afnemen van praktijkexamens voor motor- en brommerrijbewijzen. Door de coronamaatregelen liep het aantal uitgestelde theorie- en praktijkexamens bij het CBR op tot meer dan 600.000. 'We zijn tegen een kritisch punt aangelopen', zegt directeur Alexander Pechtold van het CBR.

In India lijkt groepsimmuniteit toch van de grond te komen. NRC sprak de arts Ajeet Jain (53), hoofd Covid-19 van het speciaal ingerichte Rajiv Gandhi Super Speciality Hospital, in de hoofdstad New Delhi. Die zegt dat november de ergste maand was. En nu lijkt het alsof er al veel meer mensen besmet zijn geweest dan werd gedacht. In november woedde de derde golf door New Delhi, in januari is het aantal sterfgevallen door het virus in Jains ziekenhuis teruggelopen naar nul.

De meeste coronamaatregelen worden met drie weken verlengd. Zo blijft de avondklok van kracht en blijven de winkels en de horeca dicht. De middelbare scholen gaan wel deels weer open en ook de kappers mogen onder voorwaarden waarschijnlijk weer open. 'De rek is eruit', zegt voorzitter Hans Biesheuvel van Ondernemend Nederland in De Ochtendspits.

Er dreigt groot onheil voor horecagroothandels. Een steeds groter deel van hun voorraad gaat namelijk over de datum, zelfs de lang houdbare producten. De steunpakketten van de overheid zijn niet voldoende om bedrijven overeind te houden, terwijl hun afnemers, kroegen, restaurants, hotels, voorlopig nog niet open lijken te mogen. Dat zegt de Stichting Horeca Groothandels tegen BNR.

Zondag 21 februari

Het kabinet wil de middelbare scholen vanaf volgende week in elk geval deels openen, maar de avondklok blijft nog wel in stand. Dat heeft het kabinet zondag besproken op het Casthuis, vertellen ingewijden. Op welke manier het voortgezet onderwijs open gaat, is nog niet duidelijk. De avondklok wordt verlengd omdat het kabinet de maatregel nodig denkt te hebben om 'ruimte te creëren' voor andere versoepelingen. Hoe die er precies uit gaan zien, is nog niet duidelijk.

De ME heeft zondagmiddag rond 15.45 uur ingegrepen bij de demonstratie op het Museumplein in Amsterdam. Kort daarvoor was op last van burgemeester Femke Halsema de demonstratie tegen de coronamaatregelen ontbonden, maar lang niet iedereen gaf daar gehoor aan. Op het plein in Amsterdam mengde een grote groep van enkele honderden 'koffiedrinkers' zich tussen een veelvoud van zonaanbidders en recreanten die van de vroege voorjaarsdag kwamen genieten.

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 4720 positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er meer dan het gemiddelde van de afgelopen week, dat op 3935 ligt, blijkt uit cijfers van het RIVM. Zaterdag noteerde het gezondheidsinstituut over een etmaal gemeten 4578 nieuwe gevallen (gecorrigeerd van 4604), ook al boven het gemiddelde. Het aantal gemelde sterfgevallen door Covid-19 steeg afgelopen etmaal met 17.

In Duitsland zijn de afgelopen 24 uur 7676 nieuwe gevallen van het coronavirus geregistreerd. Er zijn 145 sterfgevallen als gevolg van het virus bijgekomen, meldt het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse equivalent van het RIVM. Het aantal besmettingen valt lager uit dan op zaterdag, toen ging het om 9164 nieuwe infecties. Op vrijdag lag het aantal nieuwe besmettingen op 9113, tegenover 10.207 coronagevallen op donderdag.

Steeds meer Nederlanders staan niet achter het coronabeleid van het kabinet, blijkt uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 3.200 respondenten. Ruim de helft van de respondenten zegt geen vertrouwen meer te hebben in het coronabeleid van de regering. Sinds oktober is het vertrouwen alleen maar verder afgenomen. Toen stond nog 56 procent van de Nederlanders zei achter het beleid, nu nog slechts 41 procent nog achter de keuzes van het kabinet.

| Bij het eerste zogenoemde Fieldlab-experiment, maandag, in het Beatrixtheater in Utrecht heeft minstens één besmet persoon rondgelopen. Dat meldt RTV Utrecht. Volgens de organisatie is het onwaarschijnlijk dat deze persoon besmet is geraakt tijdens het proefcongres, omdat hij of zij geen klachten had. Bovendien is de persoon, zoals alle bezoekers, negatief getest vóór de start van het evenement.

Zaterdag 20 februari

Winkeliers kunnen en moeten hun deuren weer openen. Als dat niet gebeurt, moet ongeveer 20 procent van de winkels de komende twee maanden sluiten en komen er rond de 60.000 banen op de tocht te staan. Dat zegt de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Volgens de branchevereniging is er geen proportionele reden meer om de winkels nog langer dicht te houden. Zo dragen de winkels als doorstroomlocaties volgens de RND niet noemenswaardig bij aan de verspreiding van het coronavirus.

Het afgelopen etmaal zijn 4.604 positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er opnieuw meer dan het gemiddelde van de afgelopen week, dat op 3.759 ligt, blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vrijdag noteerde het gezondheidsinstituut over een etmaal gemeten 4.761 nieuwe positieve tests, ook al flink meer dan gemiddeld.

Wereldwijd zijn tot dusver meer dan 200 miljoen doses van coronavaccins toegediend. Dat gebeurde volgens een telling van het Franse persbureau AFP in minstens 107 landen en gebieden. Bijna de helft (45 procent) van de injecties vond plaats in de rijke G7-landen: de Verenigde Staten, Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan en het Verenigd Koninkrijk. De G7-landen zijn samen goed voor circa 10 procent van de wereldbevolking. De club van industrielanden beloofde vrijdag vaccins te delen met minder ontwikkelde landen.

Winkeliers en horeca-ondernemers zijn boos dat minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wel met voorstellen komt om weer publiek toe te laten bij evenementen en sportwedstrijden, maar nog geen perspectief biedt voor een heropening van winkels, restaurants en cafés. Dit laten brancheorganisaties INretail en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten naar aanleiding van uitlatingen van De Jonge in De Telegraaf.

Tot nu toe zijn er 79 relschoppers en opruiers veroordeeld voor hun aandeel in de avondklokrellen van vorige maand. Dat meldt EenVandaag op basis van een rondgang langs alle rechtbanken. De verdachten kregen soms maandenlange celstraffen opgelegd. In drie gevallen volgde vrijspraak. Een aantal zaken is aangehouden voor meer onderzoek. De meeste verdachten (22) zijn opgepakt in Amsterdam. Van hen zijn er 16 veroordeeld.

Vanaf april verwacht het kabinet dat het mogelijk is om 'dagelijks enkele honderdduizenden mensen een testbewijs te geven'. Op die manier moeten mensen met een negatieve sneltestuitslag de gelegenheid krijgen om bijvoorbeeld naar evenementen en sportwedstrijden te gaan, zegt minister Hugo de Jonge. Maar ondernemersvereniging ONL is des duivels: ze missen volgens voorzitter Hans Biesheuvel elke vorm van empathie voor ondernemers.

Vanaf april verwacht het kabinet dat het mogelijk is om "dagelijks enkele honderdduizenden mensen een testbewijs te geven". Op die manier moeten mensen met een negatieve sneltestuitslag de gelegenheid krijgen om bijvoorbeeld naar evenementen en sportwedstrijden te gaan, zegt minister Hugo de Jonge. Het ministerie van Volksgezondheid zei eerder deze week al dat er wordt nagedacht over testbewijzen, mogelijk via een app, en toegangstesten.

Coronavaccins die vanuit Nederland zijn verstuurd, zijn vrijdagmiddag (lokale tijd) ook op Sint Maarten, St. Eustatius en Saba afgeleverd. Eerder deze week kregen Aruba, Bonaire en Curaçao al de eerste ladingen. Op Aruba is direct begonnen met vaccineren. Bonaire en Sint Maarten beginnen maandag, op Curaçao start het programma woensdag. Op Aruba, Curaçao, Bonaire en Sint Maarten worden eerst mensen die werkzaam zijn in de zorg en 60-plussers ingeënt.

Vrijdag 19 februari

Een ruime meerderheid van de Eerste Kamer steunt de spoedwet over de avondklok, die het kabinet deze week snel in elkaar heeft gezet. De Tweede Kamer keurde de spoedwet donderdag ook al goed. Nadat de wet in het Staatsblad is gepubliceerd, wordt die van kracht. "Dat kan zo snel mogelijk, wat mij betreft morgen", zei justitieminister Ferd Grapperhaus vrijdagavond aan het eind van het debat.

Zondag vergadert het kabinet in het Catshuis over mogelijke versoepelingen na 2 maart. Maar volgens minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid is de ruimte beperkt. Daarmee sluit hij zich aan bij de eerdere weinig optimistische verwachtingen van premier Mark Rutte.

Het hof doet over een week, op vrijdag 26 februari, uitspraak in het hoger beroep over het afschaffen van de avondklok. De uitspraak is schriftelijk. De rechtbank in Den Haag gaf actiegroep Viruswaarheid dinsdag gelijk in een door hen aangespannen kort geding tegen de Nederlandse staat over de rechtmatigheid van de avondklok.

Het kabinet mag het recht op briefstemmen beperken tot 70-plussers. Dat heeft de rechtbank in Den Haag zojuist bekendgemaakt. Het kort geding over stemmen per post was aangespannen door de Partij voor de Dieren, vanwege vermeende leeftijdsdiscriminatie.

De middelbare scholen moeten per direct open. Die oproep doen ruim 55 maatschappelijke organisaties, waaronder Unicef, Jantje Beton en de GGZ. Ze vinden de huidige situatie heel slecht voor de mentale gezondheid van jongeren.

Het aantal sterfgevallen in Nederland is vorige week gedaald tot een normaal niveau. Voor het eerst sinds september 2020 zijn niet meer mensen overleden dan normaal te verwachten valt in deze tijd van het jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van voorlopige cijfers. Het CBS schat dat in week 6, die duurde van 8 tot en met 14 februari, zo'n 3400 Nederlanders zijn gestorven. Dat sterftecijfer ligt een fractie lager dan de prognose.

Donderdag 18 februari

De avondklok kan gewoon van kracht blijven, ook als het demissionaire kabinet het hoger beroep vrijdag over de omstreden maatregel verliest. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer ging donderdag tijdens een ingelast debat akkoord met de spoedwet voor de avondklok. De Eerste Kamer stemt zo goed als zeker vrijdag ook in.

Demissionair minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus (CDA) loodst zijn nieuwe wet over de avondklok door de Kamer. Zijn eerdere wet dreigt morgen te sneuvelen in de zaak tegen Viruswaarheid. De Tweede Kamer voelt zich 'gemangeld', maar lijkt ondanks alle ophef groen licht te geven, zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.

Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 4618 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is het hoogste aantal sinds 28 januari, drie weken geleden. Het is ook ruim boven het gemiddelde, want in de afgelopen week kwamen er gemiddeld 3649 positieve tests per etmaal binnen bij het RIVM.

Winkelketens Miss Etam en Steps zijn nu echt failliet. Volgens vakbond AVV is het faillissement uitgesproken dat werknemers samen met de bond vorige week zelf hadden aangevraagd. 'Uiteraard is het jammer dat er hiermee ruim driehonderd werknemers op straat komen te staan, maar dit einde was al bijna onvermijdelijk', laat vakbondsvoorzitter Martin Pikaart aan ANP weten.

VNO-NCW en MKB-Nederland noemen het invoeren van een coronatestbewijs een belangrijke stap voor het weer veilig kunnen openen van de economie. De testcapaciteit wordt de komende tijd verder uitgerold. VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen bevestigde aan De Telegraaf dat het ministerie van Volksgezondheid bezig is met de ontwikkeling van een coronatestbewijs om zo versneld versoepelingen door te voeren, naar Deens en Israëlisch voorbeeld.

Het debat in de Tweede Kamer over de avondklok is verplaatst van 11.00 uur naar 12.30 uur. Dat is besloten tijdens het voorgesprek voor het debat, waarin Kamerleden de mogelijkheid hadden experts vragen te stellen over de juridische aspecten van de nieuwe wet waarin de avondklok moet worden vastgelegd.

Air France-KLM heeft coronajaar 2020 afgesloten met een verlies van 7,1 miljard euro. De luchtvaartonderneming kampte met een forse daling van het aantal passagiers door reisrestricties en het uitblijven van boekingen. De luchtvaartonderneming zag de omzet met 59 procent inzakken tot 11,1 miljard euro.

De juridische basis onder de avondklok is gevonden. De Tweede Kamer debatteert vandaag over een met spoed in elkaar gedraaid wetsvoorstel om de avondklok in de al bestaande coronawet op te nemen. En er lijkt ook voldoende steun voor te zijn.

Woensdag 17 februari

Michael Sohn AFP

Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 3416 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is onder het gemiddelde, want in de afgelopen week kwamen er gemiddeld 3628 positieve tests per etmaal binnen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Op woensdagen zijn er over het algemeen meer positieve tests dan op maandagen en dinsdagen, en dat is nu ook het geval. De afgelopen dagen registreerde het RIVM ongeveer 2800 positieve tests per dag.

Vorige week woensdag telde het RIVM bijna 3200 bevestigde besmettingen en de woensdag ervoor iets meer dan 4000.

De Europese Commissie wil de procedures bij het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) herzien om nieuwe vaccins tegen besmettelijkere en gevaarlijkere coronavarianten sneller te kunnen goedkeuren. De manier waarop nu de jaarlijkse griepvaccins, die regelmatig worden aangepast aan veranderende griepvirussen, voor snelle markttoelating worden beoordeeld, dient als model daarvoor. De EU moet ook 'onmiddellijk' actie ondernemen om de ontwikkeling en productie van vaccins tegen mutaties op te schalen, stelt Brussel voor.

De Britse coronavirusvariant is in Duitsland bezig aan een opmars. Minister van Volksgezondheid Jens Spahn zei dat de gemuteerde versie van het virus goed is voor 22 procent van de vastgestelde besmettingen in zijn land. Het ging zo'n twee weken geleden nog om ongeveer 6 procent, berichten Duitse media.

De Europese Commissie koopt 150 miljoen extra doses vaccins van Moderna. Dat heeft een woordvoerder tegenover het ANP bevestigd. Daarnaast heeft de commissie de optie om nog eens 150 miljoen doses te bestellen. De nieuwe aankoop komt bovenop de eerdere bestelling van 160 miljoen doses van het middel.

De Europese Commissie koopt nog 200 miljoen doses van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech. Die worden waarschijnlijk nog voor het einde van het jaar geleverd aan de 27 landen in de Europese Unie, waaronder 7,8 miljoen voor Nederland. Daarnaast heeft Brussel een optie om nog 100 miljoen doses te bestellen, aldus het Amerikaanse Pfizer en het Duitse BioNTech.

Herstel-NL en Artsen Covid Collectief presenteren een plan om de samenleving weer meer open te gooien. Dat zou al per 1 maart kunnen door bijvoorbeeld kwetsbare mensen in aparte zones te beschermen. 'Mensen die minder kwetsbaar zijn voor het virus krijgen de vrijheid om als ze dat willen op een vrijere manier te leven, zodat het veiliger wordt voor iedereen', zegt Erik-Jan Vlieger, arts, ondernemer en lid van Herstel-NL.

Dinsdag 16 februari

Premier Mark Rutte vindt het goed nieuws dat de avondklok voorlopig van kracht blijft, in ieder geval zolang het hoger beroep nog niet is afgerond. Rutte denkt dat de handhavers het komende uur 'verstandig zullen omgaan' met de avondklok, vooral omdat er de hele dag verwarring over bestond of de maatregel door zou gaan of niet. 'Verder is het de bedoeling dat er weer gewoon gehandhaafd wordt.'

De avondklok blijft voorlopig van kracht. Het gerechtshof in Den Haag heeft het vonnis van de rechter in kort geding over het opheffen ervan voorlopig opgeschort. Het hof deed dat op verzoek van de Staat, die hoger beroep heeft aangetekend tegen het vonnis.

De Staat wil dat de avondklok van kracht blijft, in elk geval totdat de zaak in hoger beroep inhoudelijk aan bod is geweest. Die zitting staat vrijdag op het programma bij het Haagse hof. Een uitspraak zal een paar dagen later volgen.

Willem Engel en jurist Jeroen Pols reageerden namens Viruswaarheid furieus op de beslissing van het hof. 'U maakt een grote fout', zei Engel tegen de voorzitter van het hof. Hij hekelde het feit dat het hof toch op de inhoud van de zaak was ingegaan, terwijl de zitting louter procedureel was bedoeld. 'Dit is onacceptabel', aldus Engel.

Geen boetes

Ook is bekend geworden dat vanavond geen boetes worden uitgedeeld wanneer iemand tijdens de avondklok toch op straat is. Of dat de komende dagen ook gaat gelden is niet bekend.

Het gerechtshof in Den Haag heeft zich teruggetrokken voor beraad, en wil zo snel mogelijk uitspraak doen over de vervolgstappen. Verslaggever Martijn de Rijk over de huidige stand van zaken:

De landsadvocaat heeft zijn pleidooi om de avondklok te blijven handhaven afgerond. Op dit moment voert de advocaat van actiegroep Viruswaarheid het woord. Hij klaagt over de eerdere aanwezigheid van Jaap van Dissel. Volgens de advocaat zou dat de orde van het proces hebben verstoord.

Op dit moment legt RIVM-baas Jaap van Dissel in het gerechtshof van Den Haag het belang van de avondklok uit voor de bestrijding van het coronavirus. 'We kunnen ervan uitgaan dat de avondklok een duidelijk effect heeft, samen met de bezoekersregeling van maximaal één persoon.' Als de avondklok er niet zou zijn, waren de cijfers over het coronavirus ernstiger geweest, volgens van Dissel.

Het spoedproces dat de Staat heeft aangespannen om de avondklok voorlopig in stand te houden is hervat. De landsadvocaat is bezig met zijn pleidooi om de avondklok te kunnen handhaven. Ook Jaap van Dissel, RIVM-baas, is aanwezig bij de zaak. Hij gaat aan de hand van grafieken uitleggen waarom het belangrijk is om de avondklok voorlopig aan te houden, totdat het hoger beroep plaatsvindt.

De politiekorpsen van Rotterdam en Den Haag bevestigen dat zij Willem Engel, van actiegroep Viruswaarheid, hebben gefeliciteerd met zijn overwinning in het avondklokproces. Op sociale media ontstaat er veel ophef over, maar Gerrit van de Kamp, van politievakbond ACP, ziet er meer weinig problemen in.

Actiegroep Viruswaarheid had het hof in Den Haag gewraakt om het proces over de avondklok, maar de wraking is afgewezen. De zaak over het voorlopig door laten gaan van de avondklok wordt direct hervat.

Ieder moment wordt er een uitspraak van de wrakingskamer verwacht. Daarbij wordt dan duidelijk of de drie rechters van het hof door mogen in het proces rondom het schrappen van de avondklok. Actiegroep Viruswaarheid heeft de drie rechters van het hof gewraakt die zich zouden buigen over het opschorten van het vonnis van de lagere rechter, die eerder dinsdag bepaalde dat de avondklok per direct moet worden opgeheven. De Staat heeft hoger beroep aangetekend tegen dat vonnis.

Volgens Viruswaarheid zijn de rechters van het hof vooringenomen. De wrakingskamer hoort de bezwaren van Viruswaarheid tegen de rechters aan en daarna de mening van de wederpartij, de Staat.

Actiegroep Viruswaarheid heeft het hof in Den Haag gewraakt om het proces over de avondklok. Hierdoor is de zaak voorlopig geschorst. Hierdoor is de zaak voorlopig geschorst die draait om een voorlopig uitstel van het opheffen van de avondklok. Jurist Jeroen Pols van de protestgroep noemde de rechter vooringenomen omdat hij niet het woord kreeg van haar. Hoe de zaak nu verder gaat is niet duidelijk

Het RIVM heeft een 'zorgelijke' verandering gevonden van de Britse variant van het coronavirus. In de GGD-regio Utrecht is bij een positief getest persoon de variant ontdekt. Er wordt momenteel bron- en contactonderzoek uitgevoerd door de GGD om te kijken of deze variant bij meerdere mensen te vinden is. Deze 'zorgelijke' variant is eerder ook in het Verenigd Koninkrijk gevonden en heeft eigenschappen van de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse coronavarianten die rondgaan. Door de nieuwe mutatie werkt de weerstand van een persoon waarschijnlijk minder goed als degene al eerder corona heeft gehad of is gevaccineerd.

De afgelopen 24 uur zijn er 2735 nieuwe positieve coronameldingen gedaan bij het RIVM. Dat is ruim onder het dagelijkse gemiddelde van de afgelopen week.

Minder mensen hebben zich vorige week laten testen op het coronavirus, mogelijk door het winterweer. Maar het percentage positieve tests neemt toe, en daardoor blijft het aantal nieuwe gevallen min of meer gelijk aan vorige week. In de afgelopen zeven dagen zijn 25.229 positieve tests geregistreerd, tegen 24.668 in de week ervoor. De snelheid waarmee het coronavirus zich verspreidt, neemt toe. Het zogeheten reproductiegetal is gestegen van 0,91 naar 0,96. 'Steeds meer mensen raken besmet met de besmettelijkere Britse variant', meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het kabinet komt toch met een spoedwet om de avondklok in vast te leggen. Dat zegt justitieminister Ferd Grapperhaus in een reactie op de uitspraak van de rechter dat de avondklok moet worden opgeheven. Het kabinet houdt vol dat een juridische basis voor de spertijd er wel degelijk is. De nieuwe wet zou dus 'ten overvloede' zijn, benadrukt Grapperhaus. De nieuwe wet zou dus 'ten overvloede' zijn, benadrukt Grapperhaus.

Er zijn tot nu toe 35 meldingen van overlijden na vaccinatie met coronavaccins, meldt Bijwerkingencentrum Lareb. Het betreft 31 mensen van 80 jaar of ouder en 4 ouderen tussen de 65 tot 79. 'Allen hadden een kwetsbare gezondheid vanwege uiteenlopende ernstige onderliggende ziekten en/of hoge leeftijd. Zij overleden binnen één tot veertien dagen na de vaccinatie', zegt Agnes Kant, epidemioloog en directeur bij Lareb.

De avondklok moet per direct worden opgeheven. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald in een zaak die was aangespannen door protestgroep Viruswaarheid. De avondklok is ingesteld op basis van een noodwet, waarin staat dat een kabinet in noodgevallen regels kan invoeren zonder overleg met Tweede en Eerste Kamer. Maar volgens de rechtbank was de avondklok geen noodsituatie 'zoals bijvoorbeeld het geval is bij een dijkdoorbraak'.

De Duitse horeca en winkeliers wachten sinds november op coronasteun. Aan minister van Economische Zaken Peter Altmaier de zware taak om de woedende ondernemers van 40 brancheverenigingen tot bedaren te brengen in een videocall.

Politieke partijen voelen ongemak over eventuele beïnvloeding van kiezers door het vervroegd openen van de stembussen, zeggen ze tegen BNR. Op 15 en 16 maart zijn door heel Nederland al stemlokalen geopend, zodat kwetsbare groepen meer tijd en ruimte krijgen om te stemmen. Op die dagen verschijnen ook opiniepeilingen en zijn er verkiezingsdebatten.

Maandag 15 februari

De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad adviseren nog deze week het kabinet over de vraag hoe de coronamaatregelen op termijn kunnen worden versoepeld. Voor deze versoepeling heeft het kabinet een zogeheten routekaart opgesteld. Volgens de voorzitters van de veiligheidsregio's kan die routekaart op punten anders, waardoor de maatregelen in de praktijk makkelijker uitvoerbaar zijn.

De eerste dag dat ondernemers voor de vierde keer een tegemoetkoming in de loonkosten konden aanvragen bij uitkeringsinstantie UWV, verliep meteen druk. Rond 16.00 uur waren al 12.000 aanvragen binnengekomen. Dat waren er veel meer dan de ongeveer 7000 aanvragen die op de eerste dag dat het derde loket openging, half november, binnenkwamen.

Het eerste proefevenement in Utrecht op maandag biedt perspectief voor de evenementensector, al blijft het onduidelijk wanneer grote evenementen weer kunnen doorgaan. 'Misschien dat ze in de zomer in een kleinere gereguleerde setting kunnen doorgaan, maar dat is speculatie dus daarom testen we nu', aldus staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken.

Een zesde man is gearresteerd voor diefstal van persoonsgegeven uit de coronasystemen van de GGD. Het gaat om een 18-jarige man uit Den Haag. Hij werd afgelopen vrijdag opgepakt, heeft de politie maandag bekendgemaakt. Het ging onder meer om namen, adressen, telefoonnummers, geboortedata en burgerservicenummers. Zulke gegevens zijn heel interessant voor cybercriminelen. Zij kunnen de nietsvermoedende gedupeerden benaderen en proberen om ze geld af te troggelen. Maar ze kunnen zich ook bij bedrijven voordoen als de gedupeerden en zo bijvoorbeeld abonnementen afsluiten.

In het Utrechtse Beatrixtheater wordt vandaag voor 500 man het eerste coronaproof evenement gehouden. Back to Life. Verslaggever Martijn de Rijk was erbij. 'Binnenkomen heeft nogal wat voeten in aarde.'

Geen land in Europa waar het aantal coronadoden percentueel gezien zo hoog ligt als in het VK. Maar de vaccinatiestrategie van de Britse regering plus de strenge, derde lockdown lijken eindelijk succes te boeken. Om nieuwe varianten te vermijden moeten vanaf vanochtend alle Ierse en Britse reizigers uit 33 risicolanden verplicht in quarantainehotels.

Door gebrekkig toezicht van de inspectie en het RIVM zijn vaccins ingespoten bij personeelsleden van sommige zorginstellingen, die nog niet aan de beurt waren. Ook heeft een zelfstandige arts tientallen Pfizer/BioNTech-vaccins besteld en deze thuis in de koelkast bewaard, meldt het AD. Uit onderzoek blijkt volgens de krant dat de Twentse zorginstelling CarintReggeland 129 vaccins 'over' had in januari. Het RIVM vindt dat te veel.

Vanaf volgende week begint een studie naar de werking van coronavaccins bij kankerpatiënten. Hoogleraar medische oncologie en onderzoeksleidster Liesbeth de Vries van het UMC Groningen kondigt het onderzoek onder ruim 600 patiënten aan in De Telegraaf. 'De kennis die dit oplevert kan ons helpen in de toekomst', zegt De Vries in de krant. 'De 627 patiënten worden in het AVL (Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis), het Erasmus MC en het UMCG de eerste en tweede keer gevaccineerd, evenals een groep mensen zonder kanker - ter vergelijking. Ook komen ze na vier weken en zes maanden weer terug.'

Maandag 15 februari

Enkele tientallen mensen hebben zich zondagmiddag verzameld op het Museumplein in Amsterdam, maar ongeregeldheden hebben zich vooralsnog niet voorgedaan. De sfeer is rustig. Eerder had burgemeester Femke Halsema in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie het plein en directe omgeving weer aangewezen als veiligheidsrisicogebied. De maatregel is om 11.00 uur ingegaan.

De Servische autoriteiten hebben zaterdag ruim duizend personen ontdekt in een nachtclub in het centrum van Belgrado. Daarmee is er sprake van een massale schending van de coronaregels in het Balkanland. Drie personen worden ervan verdacht het feest te hebben georganiseerd. Zij zijn voor 48 uur vastgezet, meldt het Servische ministerie van Binnenlandse Zaken in een persbericht. Hen hangt een hoge boete en eventueel een gevangenisstraf van drie jaar boven het hoofd.

Het Museumplein en directe omgeving in Amsterdam zijn opnieuw aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat besluit heeft burgemeester Femke Halsema in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie genomen. De maatregel is om 11.00 uur ingegaan. Ook voorgaande zondagen wees Halsema het plein en de nabije omgeving aan als veiligheidsrisicogebied. De politie kan mensen in zo’n gebied preventief fouilleren. De afgelopen weken waren er gewelddadigheden op en rond het plein rondom demonstraties die er werden gehouden.

De politie heeft zaterdagavond op verschillende plekken in het land weer illegale feesten moeten beëindigen. Onder meer in Nuenen, Wouwse Plantage, Bloemendaal en Ritthem was het raak. Op de feesten werden de coronaregels massaal overtreden en er werden dan ook behoorlijk wat boetes uitgedeeld. In Ritthem ging het om een feest in een bunker, die agenten ontdekten na het zien van een uitnodiging op social media, aldus de politie.

Een groep van lockdown-sceptische parlementsleden heeft de Britse premier Boris Johnson laten weten dat de coronabeperkingen in het land eind april volledig moeten zijn opgeheven, meldt Sky News. Volgens de Britse nieuwszender heeft de covidherstelgroep CRG aan Johnson geschreven dat er "geen rechtvaardiging" zal zijn om de beperkingen voort te zetten zodra alle 50-plussers zijn ingeënt.

Ademtesten om corona te detecteren worden tijdelijk niet meer gebruikt op GGD-locaties in Amsterdam. Een woordvoerder van de GGD GHOR bevestigt zaterdag berichtgeving hierover door RTL Nieuws. Er zijn verschillen opgetreden tussen uitslagen via ademtests en via PCR-tests en dat moet nader worden onderzocht. Volgens RTL Nieuws worden coronablaastesten sinds 29 januari officieel gebruikt op twee testlocaties in Amsterdam: het Buikslotermeerplein en de RAI.

Zaterdag 13 februari

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is afgelopen etmaal verder gedaald. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1863 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 41 minder dan vrijdag. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) stelt dat de ziekenhuisbezetting door Covid-19 een overwegend dalende trend laat zien.

Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 4.229 nieuwe positieve tests geregistreerd, vergelijkbaar met de cijfers van vrijdag en van vorige week. In de afgelopen zeven dagen kreeg het RIVM 24.207 meldingen van positieve tests, een gemiddelde van 3.458 besmettingen per etmaal. Dat cijfer ligt lager dan in de voorgaande weken, maar is ernstig vertekend door de sluiting van de teststraten afgelopen zondag.

Een evenement met honderden bezoekers, in de huidige coronalockdown is het haast ondenkbaar. Toch komen zo'n vijfhonderd mensen maandag samen in het Beatrix Theater in Utrecht. Het is het eerste proefevenement van Fieldlab Evenementen, een gezamenlijk initiatief van zowel de zakelijke als de publieksevenementensector en de overheid, waar wordt onderzocht hoe grote evenementen veilig kunnen plaatsvinden in coronatijd.

De universiteit van Oxford gaat het vaccin dat de instelling heeft ontwikkeld met farmaceut AstraZeneca testen op kinderen en jongeren. Er worden 300 vrijwilligers gezocht tussen de 6 en 17 jaar. De onderzoekers willen weten of het vaccin ook bij hen werkt. "Kinderen hebben meestal weinig last van het coronavirus en worden er doorgaans niet ziek van. Toch is het belangrijk om bij hen de werking en veiligheid vast te stellen.

De massale inentingscampagne tegen corona in Israël toont aan dat het Pfizer/BioNTech-vaccin werkt. Dat schrijft The Jerusalem Post. Uit onderzoek blijkt dat minder dan 0,1 procent van de tweemaal gevaccineerden toch nog ziek wordt. Het vaccin is voor 93 procent effectief, wat min of meer overeenkomt met de testresultaten van de farmaceut zelf. Daaruit kwam een werkzaamheid van 95 procent naar voren.

Voor het tweede etmaal op rij zijn er weer minder nieuwe coronabesmettingen vastgesteld in Duitsland. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM, heeft zaterdagochtend 8354 nieuwe besmettingen gemeld.

Vrijdag 12 februari

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is afgelopen etmaal verder gedaald. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1904 mensen vanwege Covid-19. Dat is het laagste aantal sinds 14 december. Ten opzichte van donderdag is het aantal opgenomen patiënten met 48 gedaald. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) verwacht dat het aantal opgenomen patiënten ook de komende week blijft dalen.

Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 4.385 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is vergelijkbaar met de cijfers van donderdag en van vorige week. In de afgelopen zeven dagen kreeg het RIVM ruim 24.000 meldingen van positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld 3.444 per etmaal, maar dat cijfer is ernstig vertekend door de sluiting van de teststraten op zondag.

Minister Arie Slob van Onderwijs maakt 37 miljoen euro vrij voor extra begeleiding van eindexamenscholieren. Dat laat het ministerie vrijdag weten. De centrale examens gaan dit jaar door. Wel mogen leerlingen onder meer voor één extra vak een onvoldoende halen, mits het geen kernvak zoals Nederlands, Engels of wiskunde is.

70 procent van de horeca-ondernemers heeft 2020 met verlies afgesloten, blijkt uit cijfers van het CBS. En voor dit jaar is er ook niet veel vertrouwen. Ruim 40 procent van de ondernemers is bang dat ze het nog maar maximaal vijf maanden volhouden.

Bijna de helft van de Nederlandse bedrijven, exclusief eenmanszaken, heeft in 2020 gebruik gemaakt van de steunmaatregelen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Donderdag 11 februari

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is afgelopen etmaal verder gedaald. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1952 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het laagste aantal sinds 14 december. Op woensdag lagen 1990 coronapatiënten in een ziekenhuis. Verpleegafdelingen behandelen momenteel 1415 coronapatiënten, 42 minder dan op woensdag. Het aantal patiënten op de intensive cares steeg een klein beetje, van 533 naar 537. Dat aantal is redelijk stabiel en ligt al bijna een week tussen de 500 en 550.

Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 4.472 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is het hoogste aantal in ongeveer twee weken. In de voorgaande dagen viel het cijfer heel laag uit vanwege de sluiting van teststraten in verband met het winterweer.

Op maandag meldde het RIVM bijna 2.300 positieve tests, op dinsdag bijna 1.800 en op woensdag iets meer dan 3200. In de afgelopen zeven dagen zijn iets meer dan 24.000 besmettingen vastgesteld en geregistreerd, gemiddeld 3.440 per dag.

De Europese Commissie meldt dat de Nederlandse economie in 2021 met 1,8 procent zal groeien. Dat is het laagste groeipercentage dat de Commissie van negentien eurolanden heeft becijferd. Econoom Han de Jong vindt dat een teleurstellend cijfer, maar is niet onder de indruk van de bron.

Trauma-artsen vrezen een enorme toename van patiënten op de spoedeisende hulp als gevolg van de gladheid. Zeker als er komend weekend massaal geschaatst wordt, kunnen ongelukken en botbreuken voor flink wat problemen zorgen, zegt de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie, de NVT, tegen BNR.

Duitsland verlengt de coronalockdown tot 7 maart, maar wel met versoepelingen. De scholen mogen snel weer open, en de kappers vanaf 1 maart. Dat hebben bondskanselier Angela Merkel en de leiders van de zestien deelstaten besloten. In Duitsland is een lockdown van kracht die eigenlijk komend weekend zou aflopen. De meeste winkels blijven dicht.

Woensdag 10 februari

Duitsland verlengt de coronalockdown tot 7 maart, maar wel met versoepelingen. De scholen mogen snel weer open, en de kappers vanaf 1 maart. Dat hebben bondskanselier Angela Merkel en de leiders van de zestien deelstaten besloten. In Duitsland is een lockdown van kracht die eigenlijk komend weekend zou aflopen. De meeste winkels blijven dicht. Merkel vindt het, in tegenstelling tot sommige deelstaten, geen goed plan meteen al scholen te openen, melden Duitse media.

| Voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en vicevoorzitter van de VVD reageert bij BNR Topgasten op het NRC-verhaal over OMT-leden die openlijk twijfelen of de verkiezingen niet moeten worden uitgesteld. Hij noemt dat niet handig van het OMT en hekelt dat OMT-leden de media opzoeken om hun zorgen te uiten.

| De stembusgang voor de Tweede Kamerverkiezingen kan veilig doorgaan. Dat zegt demissionair vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren tegen politiek verslaggever Thomas van Groningen. Ollongren: 'Natuurlijk moeten we volgens het RIVM in de gaten houden hoe het gaat, want er zijn onzekerheden.'

| Ursula von der Leyen moest zich vandaag verantwoorden tegenover het Europees Parlement. Over onder meer de Brexit en het Europese vaccinatiebeleid, waar flink wat kritiek op is. 'De parlementsleden verwijten Von der Leyen een gebrek aan leiderschap', zegt Stefan de Vries, onze EU-correspondent.

Retailers mogen vanaf vandaag de deur van hun winkel weer op een kiertje zetten. Via click & collect kunnen klanten bestellingen plaatsen en die later bij die winkel afhalen. Maar veel winkeliers zijn waarschijnlijk drukker met de voorbereiding dan dat het echt omzet oplevert.

Dinsdag 9 februari

Er zijn opnieuw problemen met het ICT-systeem van de GGD. Dit keer gaat het om de beveiliging van coronatest.nl, de site waarop mensen een testafspraak kunnen maken of een uitslag van een coronatest kunnen vinden. Om in te loggen op de site is een DigiD nodig. Volgens toezichthouder Logius voldoet het systeem op zes punten niet, meldt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer. Er is volgens de toezichthouder "geen sprake van een onveilige situatie".

Iets meer dan een half miljoen mensen in Nederland hebben tot nu toe een vaccin tegen het coronavirus gekregen. Het gaat om 504.736 mensen. Dat zijn er bijna 177.000 meer dan een week eerder, meldt het RIVM, dat het vaccinatieprogramma leidt. Van de gevaccineerden hebben 66.409 mensen ook al de tweede dosis gekregen, waarmee ze in elk geval voorlopig beschermd zijn tegen het virus.

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal iets gedaald. In totaal zijn nu 2010 patiënten met Covid-19 opgenomen, 24 minder dan maandag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Van deze mensen liggen er 550 op de intensive care, een toename van 8 patiënten. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1.460 coronapatiënten, 32 minder dan een dag eerder.

Het aantal nieuwe coronagevallen blijft voorlopig dalen. Het RIVM kreeg in de afgelopen week 24.668 meldingen van positieve tests, 14 procent minder dan de week ervoor. Naar verhouding gaat het steeds vaker om de Britse variant, maar die versie verspreidt zich wel minder snel dan voorheen. Het zogeheten reproductiegetal van de Britse variant is gedaald van 1,28 naar 1,13. Dat betekent dat honderd mensen met de Britse variant gemiddeld 113 anderen aansteken.

Randstad heeft de schade van de coronacrisis beperkt weten te houden. De uitzender sloot het laatste kwartaal af met een omzet van bijna 5,7 miljard euro. Ook tot verbazing van topman Jacques van den Broek, overigens. 'We doen het in een aantal landen een stuk beter dan de markt.' Als het vaccinatieprogramma een beetje gunstig uitpakt, zijn de vooruitzichten voor het tweede halfjaar ook gunstig voor kwakkelende sectoren.

Kwetsbare ouderen die langdurige zorg ontvangen worden vanaf volgende week niet meer alleen ingeënt met het vaccin van Moderna. Ze krijgen dan ook het Pfizer/BioNTech-vaccin. Hierdoor kan een groot deel van deze mensen eerder worden gevaccineerd, maakte het RIVM bekend. Het gaat om mensen die zorg ontvangen op basis van de Wet langdurige zorg (Wlz) in kleinschalige woonvormen zonder instellingsarts.

Het Europees Parlement spreekt en stemt vandaag over de regels van het Europees herstelfonds, waarmee lidstaten vanaf 2022 de economische en sociale gevolgen van de coronacrisis kunnen bestrijden. Het 'Next Generatiion EU'-fonds bevat 750 miljard euro.

Amerikaanse techbedrijven storten zich massaal op het managen van vaccinatiedata. Dat schrijft het Financieele Dagblad. Bedrijven als Oracle, Microsoft en Salesforce hebben zich aangesloten bij een initiatief dat een vaccinatiepaspoort aan het ontwikkelen is. De geest is voor een belangrijk deel al uit de fles, waarschuwt privacy-advocaat Christiaan Alberdingk Thijm, dus snel handelen is geboden.

Column Marianne Zwagerman: Ze heeft nog 16 euro op de bank. Dat is haar beloning voor acht jaar hard werken om een mooie zaak op te bouwen. Haar klanten denken dat er niets aan de hand is, want die horen op tv dat ondernemers steun krijgen. Maar hoe leg je bij Paul de Leeuw uit dat de TVL maximaal vijftig procent van de vaste lasten dekt? Dat de som is: normale omzet x omzetverlies in percentage x aandeel vaste lasten in percentage x vijftig procent?

De overheid schiet nog altijd zwaar tekort in het goed informeren van de bevolking over het coronavirus. Een derde van de Nederlanders wordt niet bereikt met de informatie, en voor veel mensen die wel worden bereikt is de informatie te complex, zegt kenniscentrum Pharos tegen BNR.

Maandag 8 februari

Ondanks het winterse weer zijn veel testlocaties van de GGD vandaag gewoon open gegaan. Gisteren waren alle locaties dicht. En dat betekent natuurlijk een stuk minder testen. De RIVM-cijfers halveerden vandaag: tussen zondagochtend en maandagochtend zijn slechts 2273 nieuwe coronagevallen geregistreerd

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen nu 2034 coronapatiënten, 54 meer dan zondag. Van deze mensen liggen er 542 op de intensive care, een stijging van 7 patiënten, en 1492 op de verpleegafdelingen, 47 patiënten meer dan een dag eerder. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Gemiddeld zijn er nu op de IC en in de kliniek wel minder nieuwe opnames dan vorige week.

Maandag zijn 146 nieuwe Covid-patiënten opgenomen, 23 minder dan de vorige dag. Van hen moesten er 26 naar de IC, 7 meer dan zondag, en 120 naar de verpleegafdelingen, 30 minder.

Op de IC liggen behalve de 542 coronapatiënten ook 455 mensen om andere redenen. De Covid-bezetting op de IC daalt langzaam, zegt het LCPS, maar blijft hoog. "Daardoor liggen er meer Covid- dan non-Covid-patiënten", aldus de organisatie.

Er zijn tot nu toe 15 meldingen van overlijden na vaccinatie met coronavaccins, meldt Bijwerkingencentrum Lareb. Volgens de organisatie gaat het daarbij om kwetsbare ouderen met ernstige onderliggende gezondheidsproblemen. 'Deze gezondheidsproblemen zijn de meest voor de hand liggende verklaring voor het overlijden. Ongeveer de helft van hen kreeg in de dagen na vaccinatie klachten die bekend zijn als bijwerkingen, zoals koorts, misselijkheid en algemeen niet lekker voelen', aldus Lareb. Deze klachten zijn volgens het centrum op zichzelf niet de oorzaak van overlijden, maar kunnen bij kwetsbare ouderen mogelijk wel bijgedragen hebben aan verslechtering van hun al fragiele gezondheidstoestand.

De avondklok wordt verlengd tot en met 2 maart. Dat maakt het kabinet later maandag bekend, bevestigen ingewijden na berichtgeving van de Telegraaf. Daarmee loopt de spertijd net zo lang door als de rest van de maatregelen die sinds het begin van de strenge lockdown van kracht zijn.

De avondklok wordt mogelijk verlengd tot 2 maart. Die optie ligt vandaag op tafel bij het demissionaire kabinet, melden ingewijden aan de Telegraaf. De wekelijkse Catshuis-sessie werd gisteren afgelast vanwege de sneeuwstorm en code rood. Die sessie wordt vandaag alsnog georganiseerd op het ministerie van Algemene Zaken.

Thuiswonende ouderen die niet in staat zijn zelf naar een vaccinatielocatie te gaan, zijn gedwongen om langer te wachten op hun prik. Zélfs als hun huisarts persoonlijk vaccins op wil komen halen, of op een andere manier een extra inspanning wil leveren. Dat blijkt uit navraag van BNR bij het RIVM.

Zondag 7 februari

Het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) sluit tot volgende week maandag (15 februari) de afdeling oncologie, zowel de verpleegafdeling als de dagbehandeling omdat inmiddels 24 medewerkers van de afdeling besmet blijken met het coronavirus. Op de afdeling zijn de afgelopen periode ook 11 met corona besmette patiënten gediagnosticeerd. Behandelingen waarbij het medisch verantwoord is, worden uitgesteld, aldus het ziekenhuis.

De GGD wil maandag zijn test- en vaccinatielocaties heropenen. Vanwege het winterse weer waren de locaties zondag gesloten. Maar volgens de GGD wordt maandag met de regionale instanties gezorgd voor een veilige omgeving in en rondom de locaties. Als er maandag alsnog code rood in een regio wordt afgegeven vanwege extreem winterweer, dan blijven test- en vaccinatielocaties in die regio gesloten, meldt de GGD.

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is zondag ongeveer gelijk gebleven. In totaal zijn nu 1980 patiënten met Covid-19 opgenomen, 3 minder dan zaterdag, meldt het LCPS. Van de coronapatiënten liggen er 535 op de ic, 12 minder dan zaterdag. Op de verpleegafdelingen liggen 1.445 patiënten met Covid-19, 9 meer dan een dag eerder. Het LCPS heeft 13 patiënten naar een andere regio verplaatst, van wie er 2 op de ic liggen.

Tussen zaterdag- en zondagochtend zijn 3.963 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat aantal ligt heel dichtbij het gemiddelde van afgelopen week. In de afgelopen zeven dagen zijn opgeteld 27.500 positieve tests doorgegeven aanRIVM. Dat komt neer op gemiddeld 3.929 gevallen per dag. Gisteren lag het aantal meldingen daar iets boven. Volgens gecorrigeerde cijfers waren het er toen 4.116.

Ouderenbond ANBO is bang dat senioren zich door het slechte weer niet laten vaccineren bij een van de centrale priklocaties en dat zij liever wachten tot ze naar de huisarts kunnen. Maar dat gaat nog tot zeker in maart duren, terwijl volgens de bond 'voor deze doelgroep iedere dag telt'. Zondag zijn wegens het weeralarm alle GGD-priklocaties dicht. Maar komende week wordt het ook slecht weer. De ANBO krijgt er veel telefoontjes over van mensen op hoge leeftijd.

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz zou bereid zijn zich in te laten enten met het Russische coronavaccin Spoetnik-V, zodra dat is goedgekeurd door de Europese medicijnautoriteiten. 'Het enige dat telt is de effectiviteit, de veiligheid en snelle beschikbaarheid, niet geopolitieke strubbelingen', zei Kurz tegen de Duitse krant Welt am Sonntag. Ook stelde de bondskanselier dat Oostenrijk er voor openstaat de Russische en wellicht ook Chinese vaccins in eigen land te gaan produceren, zodra die worden toegelaten tot de Europese markt.

Het ene mRNA-vaccin is het andere niet. AstraZeneca maakt zelfs gebruik van een verkoudheidsvirus van een chimpansee. Dat zorgt voor een bruikbare genetische code, die een spike-eiwit kan aanmaken in de spier- of huidcel. Moderna en Pfizer gebruikten daar vetbolletjes voor, maar een echt virus is eigenlijk veel makkelijker, zegt Diederik Gommers, ic-arts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care in de podcast Vraag het Gommers.

De variaties van het coronavirus die nu in allerlei landen opduiken zijn niet verontrustend of verrassend. Het virus zoekt nou eenmaal naar een balans om te overleven in de mens, maar dat houdt een keer op, zegt viroloog Jaap Goudsmit in BNR's The Friday Move. Met het juiste vaccinatiebeleid kunnen we binnen vier maanden uit de crisis zijn, zegt hij. 'Ik denk dat we het nu wel gehad hebben, ik ben heel optimistisch.'

Zaterdag 6 februari

Het coronavaccin dat is ontwikkeld door AstraZeneca en de Universiteit van Oxford lijkt minder bescherming te bieden tegen milde en matige ziekteverschijnselen veroorzaakt door de Zuid-Afrikaanse virusvariant. Dat schrijft The Financial Times. De krant verwijst naar een studie die maandag zal worden gepubliceerd. Het farmaceutische bedrijf zei in een reactie dat het om een kleinschalige test ging in de fase I/II. De eerste gegevens wezen inderdaad op een beperkte effectiviteit tegen milde ziekte, met name door toedoen van de B.1.351 variant uit Zuid-Afrika.

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is de afgelopen 24 uur opnieuw afgenomen. In totaal zijn nu 1.983 patiënten met Covid-19 opgenomen, 69 minder dan vrijdag, maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zaterdag bekend. De voorgaande dagen nam het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen ook al af. Van de coronapatiënten liggen er 547 op de ic, een afname van 26 patiënten ten opzichte van vrijdag. Op de verpleegafdelingen liggen 1.436 patiënten met Covid-19, 43 minder.

Het Catshuisoverleg over de avondklok en andere coronamaatregelen gaat zondag niet door vanwege het verwachte winterse weer. Het overleg tussen een groot deel van het kabinet en RIVM-baas Jaap van Dissel vindt waarschijnlijk maandag plaats. Als het kabinet de avondklok wil verlengen, komt hier eerst een debat over in de Tweede Kamer. De avondklok loopt vooralsnog woensdagochtend om 04.30 uur af.

De miljoenste positieve coronatest van Nederland is zaterdag officieel geworden. Het RIVM registreerde zaterdag 4.130 nieuwe positieve tests. Daarmee is het totale aantal bevestigde gevallen, bijna een jaar nadat het virus in Nederland opdook, gestegen tot 1.001.894. In werkelijkheid zijn waarschijnlijk veel meer mensen besmet geraakt met het virus. Niet iedereen die klachten heeft laat zich immers testen en sommige mensen dragen het virus bij zich zonder überhaupt klachten te krijgen.

De levering van de vaccins van AstraZeneca aan de Europese Unie begint weer ordelijk te verlopen. De EU en het farmaceutische bedrijf raakten in een hoogoplopende ruzie verwikkeld toen het bedrijf niet bleek te kunnen voldoen aan de eerder gemaakte afspraken over de hoeveelheid doses. Maar de levering is weer op gang en bijvoorbeeld Frankrijk begint er dit weekend werknemers in de gezondheidszorg mee in te enten, nadat vrijdagavond doses waren binnengekomen. In Nederland zijn vrijdag de eerste 80.000 doses binnengekomen en in februari worden er in totaal 670.000 verwacht.

Vanwege het barre winterweer wordt zondag niemand in Nederland gevaccineerd tegen het coronavirus. Ook alle teststraten van de GGD'en in het land zijn zondag dicht, meldt GGD-GHOR Nederland, de landelijke organisatie van de GGD'en. Omdat hevige sneeuwval wordt verwacht, is zondag in het hele land 'code rood' van kracht. Voordat het weeralarm werd afgekondigd, hadden al diverse GGD'en laten weten dat ze test- en vaccinatielocaties uit voorzorg zouden sluiten.

Ziekenhuizen hebben alle circa 40.000 medewerkers in de acute zorgsector die al in aanmerking kwamen voor een coronavaccin hun tweede prik gegeven. 'Zij zijn nu volledig gevaccineerd', laat het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) weten. Het gaat om een relatief klein, maar essentieel deel van het ziekenhuispersoneel, iets meer dan 10 procent in totaal. De zorgmedewerkers die nu met voorrang zijn gevaccineerd tegen het virus, werken op corona-afdelingen, de spoedeisende hulp, de intensive care en op de ambulance.

De Chinese gezondheidsautoriteiten hebben een tweede Chinees vaccin tegen Covid-19 goedgekeurd. Het middel van Sinovac Biotech is een variant van een in december goedgekeurd vaccin van Sinopharm. Op de hele wereld wordt druk aan vaccins tegen het gevreesde virus uit China gewerkt. Voor zover bekend zijn negen vaccins in één of meer landen officieel goedgekeurd en een aantal ook op grote schaal in gebruik genomen.

Demissionair onderwijsminister Arie Slob volgt het advies van het Outbreak Management Team (OMT) op over het aanscherpte 'snottebellenbeleid', schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de nieuwe richtlijn moeten ook kinderen van 4 tot en met 12 jaar thuisblijven als ze klachten hebben die bij een coronabesmetting horen. De basisscholen en kinderopvangcentra gaan aanstaande maandag weer open. Kinderen tot 4 jaar mogen wel nog gewoon naar de dagopvang en gastouderopvang.

Een groot deel van de Nederlandse jongeren staat op instorten en hikt tegen een burn-out aan, dat zegt het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-Out (NCPSB) zaterdag op basis van nieuw onderzoek. Directeur van het NCPSB Theo Immers vertelt in het AD dat 82 procent van de jongeren dreigt uit te vallen vanwege zware stress. Volgens Immers zijn er verschillende oorzaken voor stress onder jongeren.

Meewerken aan het huidige vaccinatiebeleid druist in tegen de artseneed. De nevenschade van coronamaatregelen is zo groot dat jongere senioren voorrang moeten krijgen, stellen acht huisartsen in een opiniestuk in Trouw. 'Als huisarts hebben we veel te maken met corona en de dilemma’s hieromtrent. Dagelijks worden we niet alleen geconfronteerd met zieke patiënten en collega’s die uitvallen, maar ook met de collateral damage, de nevenschade die wordt aangericht bij al onze patiënten door de maatregelen.'

Basisschoolkinderen moeten bij verkoudheidsklachten toch thuisblijven en zich laten testen. Dat adviseert het Outbreak Management Team in een nieuwe handreiking over het zogenoemde snottebellenbeleid op scholen, die maandag weer open gaan. Kinderen tussen de vier en twaalf jaar moeten bij alle klachten die horen bij het coronavirus thuisblijven en getest worden, stelt het OMT. Dat geldt dus ook voor verkoudheidsklachten, zoals een loopneus, neusverkoudheid, niezen en keelpijn.

Vrijdag 5 februari

Het vaccin van AstraZeneca zal in eerste instantie worden ingezet voor zowel mensen van 60 tot en met 64 jaar als werknemers in de langdurige zorg. Dat heeft coronaminister Hugo de Jonge vrijdag bekendgemaakt. De Gezondheidsraad adviseerde donderdag het vaccin in eerste instantie voor mensen van 60 tot en met 64 jaar in te zetten, en niet voor 65-plussers.

Het afgelopen etmaal zijn 4.365 positieve coronatests geregistreerd, iets meer dan op woensdag en donderdag, en ook meer dan gemiddeld over de laatste weken. De afgelopen vrijdagen lag het aantal gevallen juist wat lager dan op donderdagen. In de afgelopen zeven dagen zijn 27.331 nieuwe gevallen gemeld bij het RIVM - 3.904 gevallen per etmaal. Dat gemiddelde daalt al een paar weken.

Er is nog jaren onderzoek nodig om de oorsprong van het coronavirus vast te stellen. Dat stelt een lid van het team van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), dat in de Chinese stad Wuhan de bron van de Covid-19-pandemie probeert te ontdekken. Teamlid Dominic Dwyer, een Australische microbioloog en deskundige op het gebied van infectieziekten, zei verrast te zijn door de moeilijkheden bij het achterhalen van de oorsprong van de wereldwijde virusuitbraak.

Steeds meer partijen in de Tweede Kamer, waaronder VVD en PVV, pleiten ervoor om het Russische Spoetnik-vaccin in te kopen. Maar de vraag is of we dan niet te afhankelijk worden van Rusland.

Donderdag 4 februari

Bijna een kwart van de thuiswerkers wil dat ook na de coronacrisis grotendeels blijven doen, zo blijkt uit onderzoek van TNO. Opmerkelijk is dat thuiswerkers geen extra mentale of fysieke klachten ervaren. 'We zien wel dat veel mensen lang achter elkaar beeldschermwerk doen', zegt onderzoeker Karen Oude Hengel van TNO.

De Kamer wil dat het kabinet een speciale gezant aanstelt om ervoor te zorgen dat er zo snel mogelijk meer coronavaccins worden geproduceerd. Coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie stelden dat donderdag voor tijdens het debat over de coronacrisis. CDA-voorman Pieter Heerma liet de naam van oud-DSM-topman Feike Sijbesma vallen, die in het voorjaar van 2020 door het kabinet tijdelijk werd aangesteld om te helpen de testcapaciteit op te krikken.

Het coronavaccin van AstraZeneca, dat vorige week werd toegelaten in de Europese Unie, kan het beste worden gegeven aan mensen die jonger zijn dan 65. Voor 65-plussers zijn andere vaccins beter geschikt. Dat is het advies van de Gezondheidsraad aan het kabinet.

De Tweede Kamer wil de avondklok zeer waarschijnlijk verlengen en wil meer weten over het Russische Spoetnik-vaccin. Op dit moment wordt er gedebatteerd over het coronabeleid. 'Het CDA en de VVD willen een avondklok', zegt politiek verslaggever Thomas van Groningen in Den Haag.

Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 4.246 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is iets meer dan op woensdag en iets boven het gemiddelde, maar over de lange termijn daalt het aantal positieve tests nog steeds.

In de afgelopen zeven dagen zijn 27.412 positieve tests gemeld bij het RIVM. Dat komt neer op 3.916 nieuwe gevallen per dag. Die lijn gaat al meer dan een maand omlaag.

Als het aan VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff en PVV-leider Geert Wilders ligt, gaat Nederland ook serieus kijken naar het Russische coronavaccin Spoetnik V. "Heeft de premier al met de Russische president Poetin gebeld om een grote lading van het Russische vaccin Spoetnik te krijgen," wilde Wilders weten tijdens een coronadebat in de Tweede Kamer donderdag. Wilders wees erop dat het vaccin 91 procent effectief zou zijn. 'Veel effectiever dan het vaccin van AstraZeneca en Janssen.'

De inflatie in de eurozone is in januari fors toegenomen, tot 0,9 procent, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat. Vooral het verschil ten opzichte van december is heel opvallend, zegt BNR's huiseconoom Han de Jong. Duitsland lijkt de grote boosdoener: daar sprong de inflatie van -0,7 naar 1,6 procent. 'Onder meer de groei van de wereldhandel maakt het inflatievooruitzicht behoorlijk onzeker.'

Ondernemers krijgen nu bijna een jaar nadat de coronacrisis uitbrak overheidssteun, daar is vanuit ondernemers veel lof voor. Maar veel van die ondernemers lopen ook nog steeds tegen knelpunten aan waardoor ze steun mislopen. En ook met nieuwe regelingen in aantocht vallen er weer ondernemers buiten de boot.

Instellingen en bedrijven hebben volgens de wet in principe de vrijheid om een vaccinatiebewijs te vragen bij de toegang tot voorzieningen, schrijft de Gezondheidsraad in een advies aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Het gaat om bijvoorbeeld zorginstellingen, scholen, horecabedrijven en organisatoren van evenementen. "Een dergelijke maatregel vraagt altijd een afweging van belangen en mag niet leiden tot verboden uitsluiting, discriminatie of schending van privacyregels. De overheid moet erop toezien dat private partijen zich daaraan houden", aldus het adviesorgaan.

Het demissionaire kabinet moet andere scenario's bedenken voor het geval het coronavirus langer onder ons blijft. Want wat als het virus verder muteert? SGP-voorman Kees van der Staaij pleit voor meer maatwerk, waarbij nauwkeurig gekeken wordt waar versoepelingen mogelijk zijn.

Woensdag 3 februari

Gebruikers van de CoronaMelder kunnen zich voortaan direct laten testen als ze zijn gewaarschuwd door de app omdat ze in de buurt zijn geweest van iemand die is besmet. Tot nog toe was de richtlijn om vijf dagen te wachten met testen. Nu hoeft dat dus niet meer per se. Doen mensen binnen vijf dagen na het risicovolle contact een test en is die negatief, dan moet wel een tweede test volgen. Die moet worden gedaan op of na de vijfde dag na het contact.

| Internetfraudeurs maken slim gebruik van de coronacrisis. Het OM wil samen met verschillende betrokken partners iets doen aan de exponentiële groei van cybercriminaliteit. 'Op het moment dat het businessmodel lucratief blijft, zul je zien dat steeds meer criminelen zich daarop gaan richten en de omvang alleen gaat toenemen de komende tijd', zegt Michiel Zwinkels, hoofdofficier van justitie bij het Openbaar Ministerie en landelijk portefeuillehouder Cybercrime.

De regering legt politieke keuzes voortdurend bij het OMT zodat het kabinet eigenlijk haar politieke verantwoordelijkheid niet hoeft te nemen. Dit zegt hoogleraar Economie Bas Jacobs van de Erasmus University. 'Ik zou graag zien hoeveel het kabinet wil offeren voor de coronazorg in termen van economie, kansen voor leerlingen en inbreuk op grondrechten.'

D66 wil de avondklok toch niet per se verlengen. De partij was eerder mordicus tegen, leek bij monde van D66-Kamerlid Kees Verhoeven een draai te maken met het oog op de snelle verspreiding van het Britse virus, maar Verhoeven komt nu terug op die wens. Hij noemt zijn uitspraken 'onhandig'.

In Duitsland worden de coronamaatregelen voorlopig niet versoepeld. In een speciaal televisie-interview vroeg bondskanselier Merkel de burgers begrip en geduld te hebben. Het was al met al een teleurstellend optreden dat bevestigt dat de regering het ook niet echt weet, zegt Duitsland-correspondent Derk Marseille.

Voor het eerst in dertig jaar is er een daling in het aantal kankerdiagnoses. Dat betekent niet dat er minder mensen met kanker bijkwamen, maar het heeft alles te maken met corona. Daardoor werd er bij minder mensen kanker vastgesteld. 'Het kan gevolgen hebben op de lange termijn', zegt voorzitter Thijs Merkx van het Integraal Kankercentrum Nederland.

Sinds de avondklok werd ingevoerd is de drukte op de wegen tijdens de uren van de avondklok met 70 procent afgenomen. In het ov is het ruim drie keer zo rustig. Dat blijkt uit data die BNR opvroeg bij locatiedatabedrijf Resono en ov-chipkaartbedrijf Translink.

woensdag 3 februari

Het kabinet verlengt de harde lockdown in ieder geval tot 2 maart. Dat betekent dat onder meer winkels, horeca, musea en bioscopen tot die tijd dicht blijven. Ook contactberoepen zoals kappers mogen tot 2 maart nog niet aan de slag. Basisscholen gaan maandag open, onder voorwaarden. BSO en middelbaar onderwijs blijven dicht, de detailhandel krijgt een afhaaloptie.

Het afschaffen van de avondklok, mocht het kabinet dat overwegen, vindt RedTeam-lid en oud-hoofdinspecteur voor de Gezondheidszorg Wim Schellekens 'volstrekt prematuur'. Ook over het openen van de basisscholen verbaast Schellekens zich. 'Als er 30 kinderen in een klas zitten, hebben 30 gezinnen contact met elkaar.'

Het kabinet verlengt de harde lockdown in ieder geval tot 2 maart, bevestigen ingewijden. Dat betekent dat onder meer winkels, horeca, musea en bioscopen tot die tijd dicht blijven. Ook contactberoepen zoals kappers mogen tot 2 maart nog niet aan de slag. De verlenging is noodzakelijk nu de Britse mutant een snelle opmars maakt, het RIVM verwacht een stijging van het aantal besmettingen.

Het RIVM registreerde het afgelopen etmaal 3.592 positieve coronatests. In de afgelopen week zijn in totaal 28.628 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn gemiddeld 4.090 positieve tests per etmaal. Dit cijfer daalt al sinds 22 december gestaag. In Rotterdam kwam met 147 positieve testresultaten het hoogste aantal nieuwe besmettingen aan het licht. In Amsterdam werden 135 mensen positief getest, in Den Haag 73 en in Tilburg 64.

Het aantal vastgestelde besmettingen in Nederland nadert het miljoen. Sinds het begin van de uitbraak, eind februari vorig jaar, zijn 985.255 Nederlanders positief getest.

Het kabinet verlengt de harde lockdown in ieder geval tot 2 maart, bevestigen ingewijden na berichtgeving hierover van RTL Nieuws. Dat betekent dat winkels, horeca, musea en bioscopen tot die tijd dicht blijven. Ook contactberoepen zoals kappers mogen tot 2 maart nog niet aan de slag. Premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge zullen dat dinsdagavond officieel bekendmaken.

De Britse variant veroorzaakt nu al twee derde van alle coronabesmettingen in Nederland, vermoedt het RIVM. Het instituut waarschuwt dat 'het versoepelen van maatregelen alleen met de grootst mogelijke voorzichtigheid kan'. De Britse variant is een stuk besmettelijker en dat gooit "roet in het eten", aldus het RIVM.

Op het eerste gezicht zien de weekcijfers die het instituut dinsdag naar buiten bracht er gunstig uit: het aantal nieuwe besmettingen was afgelopen week 20 procent lager dan een week eerder. In totaal registreerde het RIVM 28.628 positieve testresultaten.

De Britse variant verspreidt zich echter zo snel, dat met het huidige tempo snel weer een stijging van het aantal besmettingen valt te verwachten. Het zogeheten reproductiegetal van de gemuteerde versie ligt ruim boven de 1. Op 15 januari was dat getal 1,28, becijfert het RIVM. Dat betekent dat 100 besmette mensen gemiddeld 128 anderen aansteken.

Branchevereniging van zorgorganisaties ActiZ waarschuwt dat het eventueel langer uitstellen van het vaccineren van de wijkverpleging leidt tot drama's in de ouderenzorg. Ze roept gezondheidsminister Hugo de Jonge op om eerder gemaakte afspraken na te komen en zorgprofessionals in de wijk zo snel als mogelijk te prikken. ActiZ vreest anders nog grotere problemen. Een miljoen thuiswonende ouderen heeft immers wijkzorg nodig, aldus de organisatie. "Een op de tien zorgmedewerkers is reeds uitgevallen door corona en het ziekteverzuim loopt op veel plekken snel op.

Bedrijven geven vaker de voorkeur aan mensen met de nodige werkervaring, die direct volledig mee kunnen draaien, blijkt uit onderzoek van recruitmentorganisatie Walters People. Starters dreigen - tijdelijk - het kind van de rekening te worden.

Opnieuw zorgen in de EU over de levering van vaccins. Dit keer gaat het om het Johnson & Johnson-vaccin. Probleem lijkt het bottelen van de Nederlandse vaccins: dat vindt voor een groot deel plaats in de Verenigde Staten. En dus bestaat de vrees dat de VS in het uiterst geval de uitvoer van die vaccins blokkeert, schrijft het Financieele Dagblad.

Voor ondernemers die er mentaal aan onderdoor dreigen te gaan, is er nu een noodlijn. Het is een initiatief van ondernemersclub ONL en het Instituut voor het midden- en kleinbedrijf, IMK. Op dit moment zijn er twintig mensen ingeschakeld, maar indien gewenst kan dat eenvoudig worden opgeschroefd.

De burgemeesters in het Veiligheidsberaad willen een duidelijk besluit van het kabinet over de avondklok. Als je ermee stopt dan moet het definitief zijn, vinden ze. De burgemeesters hadden ook nog wel wat vragen bij de mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen.

Football news:

Paul Pogba: Manchester United moet iets winnen. Ik hou niet van spelen en niet winnen
Coach Athletic Marcelino: Barcelona versloeg ons in de bekerfinale omdat ze duidelijk beter waren
Real Madrid: felicitaties aan Barcelona en haar fans met een welverdiende overwinning in de Spaanse beker
Antoine Griezmann: Ik ben gelukkig in Barca. Antoine Griezmann vatte de resultaten van de Spaanse bekerfinale tegen Atletiek samen
Ronald Koeman: Dit is niet Messi ' s laatste wedstrijd voor Barca in de Spaanse beker, ik hoop
Lionel Messi: Ik til een speciale trofee als de kapitein van een speciale club. We zijn blij
Koeman won de Spaanse beker voor de zevende keer als coach en als Barcelona-speler