Netherlands

Liveblog | Reacties na overlijden Van Ruijven: 'Voor altijd in ons hart'

De Nederlandse shorttracksters, met Van Ruijven in het midden, gaan uit hun dak na het veroveren van olympisch brons in Pyeongchang.
"We hebben zo meegeleefd met Lara, haar familie en het shorttrackteam", zegt Herman de Haan, directeur-bestuurder van de Nederlandse schaatsbond KNSB. "Dat zij in de bloei van haar leven ineens van ons wordt weggerukt, is niet te bevatten. Namens de KNSB wens ik Lara's vriend, familie en naasten veel sterkte bij het verwerken van dit immense verlies."
Van Ruijven juicht nadat duidelijk is geworden dat zij de wereldbekerwedstrijd over 500 meter in Dordrecht heeft gewonnen. Rechts winnares van het zilver Yara van Kerkhof.
Van Ruijven was de eerste Nederlandse shorttrackster ooit die individueel wereldkampioene werd. Op 9 maart 2019 eiste ze op de 500 meter de wereldtitel voor zich op in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Ze kwam weliswaar als tweede over de meet, maar door een straf van de Italiaanse Martina Valcepina ging het goud alsnog naar Van Ruijven.
Van Ruijven stond afgelopen februari nog op de hoogste trede van het podium van de 500 meter bij de wereldbekerwedstrijden in Dordrecht. Ze werd geflankeerd door landgenote Yara van Kerkhoff (zilver) en de Poolse Kamila Stormowska (brons).
"Het is vrijwel niet te bevatten wat Lara van Ruijven en haar naasten deze dagen is overkomen", aldus Maurits Hendriks, technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF. "Ik heb haar leren kennen als een succesvolle en volop in leven staande jonge topsporter en een graag geziene collega binnen de grote groep sporters en begeleiders van TeamNL. Het verdriet en de verslagenheid bij haar naasten en iedereen die haar kende is groot. Wij wensen hen veel sterkte toe bij het verwerken van dit onbegrijpelijke verlies. Laten we elkaar en Lara’s omgeving stevig vasthouden en steunen in deze moeilijke tijd."
Lara van Ruijven (tweede van rechts) met de achtervolgingsploeg die in Pyeongchang olympisch brons won op de achtervolging. Verder (van links naar rechts) Suzanne Schulting, Yara Van Kerkhof, en Jorien ter Mors.
"Wat een vreselijk bericht hebben wij zojuist ontvangen. Het verlies zal in de sportwereld gevoeld worden", aldus bondscoach Jeroen Otter in een eerste reactie. "Voor dit hechte team is het een enorme dreun. Wij missen haar al twee weken in ons team. Maar het nieuws van vandaag is zo definitief en surreëel. Vreselijk."
Van Ruijven was de regerend wereldkampioene op de 500 meter, een titel die ze vorig jaar in Sofia veroverde. Op de Olympische Spelen van Pyeongchang in 2018 pakte ze met de Nederlandse ploeg brons op de 3.000 meter aflossing.

Enkele leden van het nationale shorttrackteam, waarmee van Ruijven in Font Romeu verbleef, hebben in het ziekenhuis nog afscheid genomen van hun teamgenoot. Het trainingskamp in de Pyreneeën zou tot en met komend weekeinde duren, waarna reeds een korte vakantie stond gepland. Het is nog niet bekend wanneer rijders en staf naar Nederland terugkeren.

Sinds 29 juni was Van Ruijvens toestand kritiek te noemen. Ondanks enkele operaties was er de afgelopen dagen geen verbetering merkbaar en deden zich nieuwe complicaties voor, die artsen aanvankelijk onder controle leken te hebben. "Vanochtend kwam echter het slechte nieuws, dat genezing uitgesloten was", aldus de KNSB in een persbericht. "Aan het begin van de avond is Lara in het bijzijn van haar naasten overleden."

Shorttrackster Lara van Ruijven (27) overleden
Shorttrackster Lara van Ruijven is vanavond op 27-jarige leeftijd overleden, meldt schaatsbond KNSB. Ze lag sinds 29 juni op de IC-afdeling van het ziekenhuis van Perpignan, waar ze in een kunstmatige coma werd gehouden nadat ze met gezondheidsklachten was opgenomen. In het hospitaal leidde een auto-immuunreactie tot ernstige complicaties.

Football news:

Gattuso op de wedstrijd met Barca: Napoli zal de Everest beklimmen
Lampard over het spel met Bayern München: de geschiedenis van de Spelen, toen alles veranderde. Chelsea moet vertrouwd worden
Zinedine Zidane: ik ben de coach van Real Madrid tot er iets bijzonders gebeurt
Varan op degradatie uit de Champions League: Dit is mijn nederlaag. Het is een schande voor de partners
Guardiola over het gesprek met Zidane: hij feliciteerde me met La Liga en vroeg naar mijn familie. Ik hoop dat we op een dag kunnen dineren en over alles kunnen praten
Sarri over de toekomst: Ik denk niet dat bazen beslissingen nemen op basis van één wedstrijd. Ze zullen het hele seizoen waarderen
Levandovsky ' s overplaatsing naar Borussia werd als een vergissing beschouwd. Hij sloeg de momenten en verloor de wedstrijd aan een toekomstige Spartak speler