Netherlands

Liveblog | Opnieuw recordaantal besmettingen

Het aantal bevestigde coronabesmettingen in Nederland is de afgelopen 24 uur met 2544 toegenomen. Dat zijn er weer meer dan gisteren, toen er 2357 meldingen werden geregistreerd.

Live updates

Het coronavirus houdt ons al ruim een half jaar bezig. En met het sterk oplopende aantal besmettingen van de laatste tijd is ook de angst voor problemen in de ziekenhuizen weer terug. Volg hier de laatste ontwikkelingen rond het virus en de economische impact.

Het aantal bevestigde coronabesmettingen in Nederland is de afgelopen 24 uur met 2544 toegenomen. Dat zijn er weer meer dan gisteren, toen er 2357 meldingen werden geregistreerd. In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 15.000 mensen positief getest op het coronavirus. Het aantal sterfgevallen door corona was het hoogst sinds 30 mei; 16 patiënten overleden. Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 25.

Een extra taal leren, of je management skills upgraden. De afgelopen vijf jaar hebben meer dan 3,9 miljoen Nederlanders een online cursus of opleiding gevolgd. Ze gaven er met zijn allen miljarden euro’s aan uit. Dat blijkt uit onderzoek van bureau Multiscope.

Tientallen werkgevers uit de regio Amsterdam gaan hun werknemers ook in de toekomst zoveel mogelijk uit de spits houden. Bedrijven als ABN Amro, Schiphol en de Gemeente Amsterdam hebben dit afgesproken. Dat maken zij vandaag bekend.

De internationale dienstenhandel krijgt een flinke beuk: in het tweede kwartaal exporteerde Nederlandse bedrijven voor bijna 7,5 miljard euro minder diensten naar het buitenland dan in dezelfde periode vorige jaar, een krimp van 12 procent. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Vakbonden en werkgeversorganisaties gaan zelf in regionale teams actief mensen van werk naar werk begeleiden. Ze willen zo voorkomen dat werknemers in de kaartenbak van het UWV belanden.

Optimisme in Den Haag over het derde steunpakket om de gevolgen van de coronacrisis te lijf te gaan. De ministers Koolmees van Sociale Zaken en Hoekstra van Financiën zochten vanmiddag steun voor hun miljardenplannen bij PvdA en GroenLinks.

In het nieuwe voetbalseizoen zijn al 100 wedstrijden van de eerste elftallen van amateurclubs afgelast. Dat komt vooral door corona-uitbraken onder spelers van de clubs, waardoor hun elftallen niet in actie konden komen. Dat blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij voetbalbond KNVB.

Voor het eind van de winter hebben we in Nederland een vaccin tegen het coronavirus. Dat zegt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Juist vandaag kondigt Janssen Vaccins uit Leiden aan dat zij begonnen zijn met een grootschalige test van een door hen ontwikkeld vaccin. Voor Hugo de Jonge is het na dagen van slecht nieuws over de strijd tegen de epidemie even een lichtpuntje, zegt hij tegen politiek verslaggever Laurens Boven.

KLM kan, naast de al toegezegde lening, mogelijk ook aanspraak maken op een kapitaalinjectie van de Nederlandse staat. Dat zegt minister van Financiën Wopke Hoekstra. Die extra steun is nodig, zegt Yteke de Jong, luchtvaartdeskundige van De Telegraaf. AirFrance-KLM gaat namelijk door middel van leningen een enorme schuldenlast van 10 miljard euro opbouwen.

Het spreiden van patiënten over Nederlandse ziekenhuizen is vandaag hervat. Vooralsnog zijn veertien patiënten naar andere regio's verplaatst, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het centrum verwacht dat het aantal verzoeken om patiënten te verplaatsen de komende dagen 'beduidend' zal toenemen. de veertien werden verplaatst omdat de druk in de ziekenhuizen te groot werd. Een van de veertien ligt op de intensive care.

Analyse robot een coronatest.
Analyse robot een coronatest.ANP / Bart Maat

Het aantal coronabesmettingen in Nederland is gestegen tot 100.597. Dat is een toename van 2.357 ten opzichte van dinsdag en een nieuw dagrecord. Het RIVM meldt 2.250 positieve tests. In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 14.000 mensen positief getest op het coronavirus. Het aantal ziekenhuisopnames steeg tussen dinsdagochtend en woensdagochtend met 32 en het aantal sterfgevallen met vijf. Die gegevens komen soms met wat vertraging binnen.

Budget-airlines gaan de komende tijd de koers bepalen in luchtvaartland. Dat voorspelt Sky Scanner in hun jaarlijkse trendrapport. De lowcost carriers zouden zich namelijk makkelijker kunnen aanpassen aan de omstandigheden in coronatijd.

Nadat Duitsland en België de provincies Noord- en Zuid-Holland code rood gaven is er bij Nederlandse watersport- en recreatie-ondernemers voor 30 miljoen euro aan boekingen verloren gegaan. Dat blijkt uit cijfers van Hiswa-Recron.

Lees terug

Liveblog augustus

De economie is in het tweede kwartaal met 8,5 procent gekrompen ten opzichte van het vierde kwartaal van vorig jaar. Dat meldt het CBS op basis van een tweede raming. De vrije besparingen waren 36 miljard euro, 12 miljard meer dan een jaar eerder. 'De extreem grote klap van corona wordt collectief opgevangen, waardoor burgers en bedrijven nog niet in al te grote nood kwamen.'

Het werd een lange en hete avond voor premier Rutte en coronaminister Hugo de Jonge. In het debat over hun coronabeleid werden ze keihard aangevallen door de voltallige oppositie en ook vanuit coalitiepartijen klonk stevige kritiek. Met name het morrelen aan de richtlijnen voor het gebruik van beschermingsmiddelen door zorgpersoneel in verpleeghuizen wekte de woede van de Kamer.

Dinsdag 22 september

Het aantal regio's waar corona om zich heen grijpt neemt snel toe. Vorige week stond de teller nog op zes 'zorgelijke' regio's, daar komen er deze week waarschijnlijk acht bij, zei premier Mark Rutte dinsdagavond in debat met de Tweede Kamer.

Aan aandacht voor de Instagram-actie #ikdoenietmeermee van bekende Nederlanders geen gebrek. De influencers besloten in opstand te komen tegen het coronabeleid van de regering. Minister Hugo de Jonge noemde de actie onverantwoord en gevaarlijk, maar wil ook in gesprek. Het was duidelijk een goed gecoördineerde actie, met een overkoepelende organisatie, zegt Joyce Nafzger, social media-expert, in BNR Ask me Anything. Ze zou zich, als zij de overheid was, zorgen maken om deze ogenschijnlijk gecoördineerde actie van influencers.

Vind hier

Alle corona-liveblogs

De Europese top die donderdag en vrijdag zou plaatsvinden, is verzet. Charles Michel moet namelijk in quarantaine. En hij is de voorzitter van de vergadering met alle Europese regeringsleiders.

Nederland bevindt zich op een 'kantelpunt' in de coronacrisis, zei RIVM-directeur Jaap van Dissel tijdens een bijpraatsessie in de Tweede Kamer. Het is volgens hem terecht dat het kabinet vorige week nieuwe maatregelen aankondigde, maar mogelijk is meer nodig. Hij benadrukt vooral het belang van goede communicatie.

Football news:

Ik hoop dat Alaba een contract tekent met Bayern. Onze club is een van de beste ter wereld
Messi gaf Barca alles, bracht ze naar de top. Hij werd niet behandeld op de manier die hij verdiende.De voormalige Argentijnse Internationale Diego Maradona deelde zijn mening over het verhaal toen Lionel Messi Barcelona wilde verlaten
Ik hoop m ' n stempel op Juve te drukken. We zullen grote resultaten bereiken
De Coach van Benfica: Ik wil niet dat we eruit zien als de huidige Barcelona, Het heeft niets
Ik ben gelukkig in Manchester City. Ik hoop hier te blijven
Fabinho zal niet spelen met West ham als gevolg van blessure
Maradona was de beste in zijn tijd. De beste Messi