Netherlands

Liveblog Corona | Verdere uitbreiding ic-capaciteit 'vrijwel niet haalbaar'

Verdere uitbreiding van de capaciteit op de intensive care naar 1700 bedden in de strijd tegen het coronavirus is 'vrijwel zeker niet haalbaar'. Daarvoor waarschuwt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in een brief aan minister Tamara van Ark (Medische Zorg). Het zorgsysteem piept en kraakt al onder de huidige opschaling van 1450 naar 1550 bedden.

Het coronavirus houdt Nederland en de wereld al een jaar in zijn greep. Volg hier de actuele ontwikkelingen rond de coronacrisis.

Het liveblog wordt regelmatige geüpdate, luister ook BNR om op de hoogte te blijven.

Olga Kononenko | Unsplash

Updates

Volgens het gepresenteerde openingsplan kunnen restaurants zo rond eind mei open en café’s op z’n vroegst halverwege juni. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vreest dat veel horecaondernemers tot in augustus verlies zullen maken door alle coronamaatregelen. 'Het is heel wrang dat het zo lang wordt uitgesmeerd met alle kennis die we al hebben', zegt Dirk Beljaarts directeur van Koninklijke Horeca Nederland.

Verdere uitbreiding van de capaciteit op de intensive care naar 1700 bedden in de strijd tegen het coronavirus is "vrijwel zeker niet haalbaar". Daarvoor waarschuwt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in een brief aan minister Tamara van Ark (Medische Zorg).

Het zorgsysteem piept en kraakt al onder de huidige opschaling van 1450 naar 1550 bedden. Bestuurders en zorgverleners geven aan dat die operatie "zeer moeilijk" is en gepaard gaat met een "drastische afschaling" van ziekenhuisbehandelingen die eigenlijk binnen zes weken moeten plaatsvinden om verdere gezondheidsschade te voorkomen, aldus hoofdinspecteur Korrie Louwes. Het komt voor dat operaties op de dag zelf moeten worden afgezegd.

Het demissionaire kabinet heeft bij monde van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid het plan gepresenteerd waarmee de samenleving wordt heropend na de coronacrisis. Volgens De Jonge kan de eerste stap worden gezet wanneer de piek in ziekenhuisopnames voorbij is. Volgende week dinsdag wordt gekeken of eerste versoepelingen mogelijk zijn.

De ziekenhuizen zouden vier weken langer overvol hebben gelegen met coronapatiënten, als het kabinet alle versoepelingen van de lockdown zou hebben doorgevoerd die het voor volgende week overwoog. Daarvoor waarschuwde het Outbreak Management Team (OMT) in zijn jongste advies.

Het kabinet overwoog onder meer de avondklok op te heffen en het dringende advies voor thuisbezoek te verruimen van een naar twee gasten per dag. Die twee versoepelingen alleen al zouden de piekbezetting in de ziekenhuizen met twee weken verlengen. Daarnaast lagen heropening van de terrassen en verdere verruimingen voor winkeliers op tafel.

Het OMT waarschuwde daarnaast dat al deze versoepelingen de piek in de ziekenhuisbezetting aanzienlijk zouden verhogen. Nu al moeten andere behandelingen worden uitgesteld die eigenlijk niet veel langer kunnen wachten zonder verdere gezondheidsschade.

De problemen met de vaccins van AstraZeneca en Janssen roepen vragen op. Zo lijkt het erop dat vertragingen door de gevonden bijwerkingen mogelijk vertragingen betekenen in het vaccinatieprogramma. 'Het is afwachten. Het ligt eraan wat de voorraden en de leveringen van de alternatieve vaccins van Moderna en Pfizer zijn en of die dit kunnen compenseren. Het is zeker een tegenvaller', zegt Marjolein Kikkert, moleculair viroloog bij het LUMC.

Dinsdag 13 april

Het ministerie van Volksgezondheid moet de overeenkomst met Stichting Open Nederland over het afnemen van sneltesten openbaar maken. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt een oproep van de SGP.

Onderzoeksplatform Follow The Money (FTM) publiceerde dinsdag een artikel over de overeenkomst met de stichting. Vanuit de overheid vloeit 925 miljoen euro naar de stichting om de sneltesten uit te voeren, maar aan de deal ging geen aanbesteding vooraf. Over de voorwaarden van de overeenkomst is weinig bekend. De stichting heeft geen raad van toezicht en in de statuten staat niks over hoe het geld moet worden besteed, schrijft FTM. Vragen die FTM aan het ministerie stelde, werden niet beantwoord.

Slecht nieuws voor het vaccinatietempo: de uitrol van het Janssen-vaccin is stilgelegd in Europa. Dat gebeurt uit voorzorg, vanwege mogelijke bloedproppen. In de VS wordt de vaccinatie met Janssen ook gepauzeerd. 'Ik vraag me wel af of deze beslissingen het slimste zijn om te doen', zegt Marjolein Kikkert, moleculair viroloog bij LUMC Leiden.

Ziekenhuizen willen de vaccinatie van hun personeelsleden met de reeds geleverde coronavaccins van Janssen het liefst doorzetten. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) laat dat weten aan het ANP. 'Voor de ziekenhuizen is het ontzettend duidelijk: gewoon gebruiken', zegt hij.

Het argument van de burgemeesters van de grote vier steden om de terrassen te heropenen zodat enorme drukte in parken van dichtbevolkte steden voorkomen wordt, en daarmee eventuele besmettingen, houdt volgens het RIVM geen stand. Dan zijn straks de terrassen en parken vol', vertelt RIVM-epidemioloog Susan van 't Hof in gesprek met NU.nl.

De uitrol van het Janssen-vaccin in Europa wordt uitgesteld vanwege mogelijke bloedproppen die kunnen ontstaan bij mensen die het vaccin krijgen toegediend. Dat meldt fabrikant Johnson & Johnson, op advies van medische instanties CDC en FDA in de Verenigde Staten.

In de Verenigde Staten is al een tijdelijke pauze aangekondigd, volgens The New York Times hebben zeker zes mensen in de Verenigde Staten last gekregen van een zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie).

Het aantal coronabesmettingen in Nederland is afgelopen week weer iets toegenomen. Het ligt nu weer ongeveer op hetzelfde niveau als voor Pasen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 51.240 positieve testresultaten geregistreerd, 6 procent meer dan een week eerder.

Rond de paasdagen daalde het aantal vastgestelde coronagevallen kortstondig: het waren er in een week tijd 7 procent minder dan een week eerder. Het aantal afgenomen testen lag ook 10 procent lager. Deze week is daar weinig aan veranderd: net als een week eerder lieten iets minder dan een half miljoen mensen zich testen bij de GGD. Wat wel steeg, is het percentage positieve testen: dat ging van 8,9 procent naar 9,6 procent.

In de afgelopen week zijn 174 menen aan Covid-19 leden overleden. Vorige week werden 142 sterfgevallen geregistreerd.

De buitenschoolse opvang gaat vanaf maandag weer helemaal open. Dat melden Haagse ingewijden, na berichtgeving van RTL Nieuws. Voor de bso's gaan dezelfde coronaregels gelden als voor basisscholen. Dat wil onder meer zeggen dat kinderen onderling geen 1,5 meter afstand hoeven te bewaren. Voor het personeel geldt die regel wel. Als op een opvanglocatie één iemand in de groep besmet raakt, moet de hele groep in quarantaine.

De Verenigde Staten stoppen tijdelijk met het gebruik van het coronavaccin van Janssen uit Leiden. De overheid gaat dinsdag een prikpauze aankondigen, meldt The New York Times, dat al heeft gesproken met functionarissen. In de Verenigde Staten wordt het vaccin al toegediend.

Volgens The New York Times hebben zeker zes mensen in de Verenigde Staten last gekregen van een zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie). Een van hen is eraan overleden en een tweede vrouw bevindt zich in kritieke toestand. Ongeveer 7 miljoen mensen in de VS hebben het Nederlandse coronavaccin gekregen.

Dinsdag worden er géén versoepelingen aangekondigd, en vanaf 21 april gaan de terrassen dus ook nog niet open. Een teleurstelling voor horeca-ondernemers en ook voor de burgemeesters, die er juist voor pleiten de terrassen wél te openen.

De uitgestelde opening van de terrassen is een flinke domper voor de horeca, vertelt Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland. Hij hoopt dat de horeca vooral wat perspectief kan krijgen voor de langere termijn. 'Dat ene weekje, is één ding. Maar we willen graag wat perspectief voor verder weg. Wat kunnen we wanneer en bij hoeveel vaccinaties zou het kunnen? Zijn we 15 juni van de maatregelen af of 1 juli? En dat allemaal in een goede routekaart, zoals in Engeland.'

Boekwinkelketen BoekenVoordeel, goed voor 86 winkels in Nederland, heeft faillissement aangevraagd. Door de gedwongen coronasluiting kwam het bedrijf flink in de problemen. Ondanks de steun van de overheid, een flexibele opstelling van leveranciers en extra investeringen van de eigenaar is het volgens BoekenVoordeel niet meer verantwoord om verder te gaan met het bedrijf.

In de afgelopen weken is na alle scenario’s tegen het licht te hebben gehouden nog een laatste ultieme poging gedaan om met de Nederlandse verhuurders tot een oplossing te komen, laat de onderneming weten. "Helaas is recent duidelijk geworden dat ondanks dat een deel van de verhuurders bereid was tot een overeenkomst, er niet voldoende draagvlak was voor de geboden oplossing."

De Belgische tak van BoekenVoordeel valt buiten de faillissementsaanvraag.

De Gezondheidsraad zegt in een advies dat langer de tijd nemen tussen de twee coronavaccinaties een optie is. Ook zou dat kunnen leiden tot iets minder opnames van coronapatiënten in de ziekenhuizen. Op dit moment moeten voor de vaccins van Pfizer, AstraZeneca en dat van Moderna twee prikken gezet worden, om maximaal beschermd te worden tegen het coronavirus.

Het advies van de Gezondheisraad gaat specifiek om de vaccins van Pfizer/BioNtech en Moderna. De tijd tussen de eerste prik kan volgens hen verlengd worden naar twaalf weken. Het effect ervan is wel 'relatief klein', zegt het adviesorgaan. Het zou in het meest gunstigste geval bij ziekenhuisopnames per dag schelen, stelt de raad. Zo'n positief effect laat een aantal weken op zich wachten: pas eind mei verwacht de raad dan effect.

Het kabinet laat vanaf 26 april weer fysiek onderwijs in op hogescholen en universiteiten toe. Dat melden bronnen rond het ministerie van Onderwijs en het crisisteam, de MCC, aan BNR. Het openen van het hoger onderwijs zal naar alle waarschijnlijkheid dinsdagavond bekendgemaakt worden door demissionair premier Rutte en demissionair coronaminister Hugo de Jonge.

Nederland blijft in elk geval een week langer grotendeels op slot. De geplande versoepelingen van 21 april worden doorgeschoven naar 28 april, dit heeft het kabinet gistermiddag in het Catshuis besloten. De avondklok blijft van kracht, terrassen blijven dicht en winkelen kan alleen nog op afspraak.

Wij moeten nog even wachten, maar Engeland gaat al grotendeels van het slot! Kroegen, restaurants, winkels, kappers, sportzalen, dierentuinen, pretparken en zwembaden, gaan vandaag allemaal weer open. Correspondent Lia van Bekhoven ging kijken hoe haar favoriete pub zich voorbereidt op de heropening.

Maandag 12 april

De vier grote steden doen opnieuw 'een dringend appel' op het kabinet om de terrassen en andere buitenruimten te heropenen. Dat hebben de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zondag laten weten. 'In de dichtbevolkte gebieden hebben inwoners de buitenruimten hard nodig; zij eigenen zich deze ook toe als het weer beter wordt. Daarmee wordt de handhaving onhaalbaar en komt het lokale gezag ongewild tegenover zijn eigen inwoners te staan.'

AstraZeneca heeft nog steeds niet gereageerd op klachten uit Brussel over problemen bij de leveringen van coronavaccins. De Brits-Zweedse farmaceut had tot enkele dagen geleden de tijd om te reageren, maar miste de deadline. De Europese Unie en AstraZeneca liggen al een tijd met elkaar in de clinch over te late en te weinig leveranties. AstraZeneca heeft zijn contractuele verplichtingen over productie en levering van 300 miljoen doses voor Europa geschonden en blijft deze schenden, liet de Europese Commissie het bedrijf midden maart weten.

Het hoger onderwijs moet op 26 april gewoon open, zoals beloofd. De hogescholen en universiteiten langer dichthouden, is onacceptabel. Dat zegt voorzitter Lyle Muns van de studentenvakbond LSVb zondag in reactie op het kabinetsbesluit om aangekondigde versoepelingen uit te stellen. Of het uitstel ook geldt voor het hoger onderwijs, is nog onduidelijk. Hierover verwacht de LSVb dat maandag meer bekend wordt. Maar de LSVb houdt het kabinet aan zijn belofte, zegt Muns.

Dat het kabinet heeft besloten het openen van de terrassen een week uit te stellen is 'uitermate teleurstellend en opnieuw een keiharde klap in het gezicht van horecaondernemers', meldt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in een reactie. De organisatie vindt het onbegrijpelijk dat 'door een falend overheidsbeleid en (opnieuw) een vertraging in het rijksvaccinatieprogramma er na dertien maanden nog steeds nauwelijks stappen worden gezet om de economie weer op gang te brengen'. KHN zegt al maanden aan te geven dat er in deze coronatijd meer mogelijk is, dat de terrassen veilig open kunnen.

De geplande versoepeling van de lockdown wordt met een week opgeschoven naar 28 april. Dat laat een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst aan het ANP weten. Eerder deze week lekte uit dat het kabinet de coronamaatregelen op 21 april wilde verruimen. 'Dat is nog net te vroeg' meldt de woordvoerder. Er wordt pas versoepeld als de piek van de derde golf is geweest. Versoepelingen die op 28 april kunnen worden aangekondigd zijn mogelijk de opening van terrassen en de opheffing van de avondklok.

Het afgelopen etmaal zijn 8.288 positieve coronatests geregistreerd. Dat is fors boven het gemiddelde van de laatste zeven dagen, dat nu op 6.964 ligt, blijkt uit cijfers van het RIVM.

Voor het eerst in dagen stijgt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen weer. Het aantal opgenomen patiënten nam toe met 26 naar 2517, meldt het LCPS. In de drie dagen daarvoor waren er juist 67 bedden voor coronapatiënten vrijgekomen. Het aantal opgenomen patiënten ligt nog steeds aanzienlijk hoger dan precies een week geleden toen er in totaal 2317 coronapatiënten in de ziekenhuizen lagen.

Een paracetamolletje tegen de bijwerkingen van vaccinatie, heeft dat zin? Nou ja, pijnstillers zijn wel degelijk behulpzaam om vervelende symptomen van een getrokken kies te verdringen, zegt Diederik Gommers, ic-arts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, in de podcast Vraag het Gommers. Maar verwacht niet dat het uiteindelijk je afweerreactie vermindert.

Menno de Jong, viroloog van het Amsterdam UMC en tevens OMT-lid, gaat onderzoeken of mensen die langer dan zes maanden geleden besmet zijn geweest met het coronavirus slechts één vaccinatie nodig hebben, zegt hij in een interview met AT5. Mensen die het afgelopen halfjaar positief zijn getest op corona kunnen sinds kort bij het maken van een vaccinatieafspraak zeggen dat ze nog maar één afspraak voor een prik willen maken.

Ziekenhuizen zien zich door het stijgende aantal coronapatiënten op ic-afdelingen gedwongen de reguliere zorg verder af te schalen. Een deel stelt inmiddels ook hart- en kankeroperaties uit. Dit blijkt volgens de Volkskrant uit een rondgang langs ziekenhuizen en ic-hoofden. Er liggen nu bijna achthonderd coronapatiënten op de ic, het hoogste aantal sinds de eerste golf.

Het kabinet maakt versneld extra vaccins vrij voor het ziekenhuispersoneel. Het gaat om 35.000 doses van het Janssen-vaccin. Het moet voorkomen dat in de derde coronagolf nog meer personeel uitvalt. Het besluit kwam zaterdagavond na overleg tussen ministers Hugo de Jonge en Tamara van Ark van Volksgezondheid, Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg en Ad Melkert van de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen.

Huisartsen zien dat veel mensen van zestig jaar of ouder afzien van het nemen van een coronavaccin van AstraZeneca. Omdat het vaccin niet is goedgekeurd voor mensen onder de zestig, zijn ze bang dat het bij hen ook bijwerkingen kan opleveren. Huisartsen vertelden dat zaterdagavond in het tv-programma Nieuwsuur. Op een priklocatie van huisartsen in Zwolle vertelde huisarts Marco Blanker dat slechts 58 procent van de 60-plussers is komen opdagen voor een AstraZeneca-prik.

Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 7.725 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is boven het gemiddelde van de laatste zeven dagen, dat nu op 6.770 ligt. Na enkele dagen van daling in het aantal nieuwe besmettingen, mogelijk door Pasen, begon vrijdag het weekgemiddelde weer op te lopen. Die stijging zet zich nu voort, met 47.387 nieuwe meldingen van besmettingen aan het RIVM over de laatste zeven dagen.

In Baarn is aan het einde van de ochtend een protestmars van start gegaan, georganiseerd door 'Police for Freedom'. De actie lijkt zich te richten tegen de vrijheidsbeperkende coronamaatregelen. De politie schat in dat er 'zo rond de 300' mensen aanwezig zijn. Op livestreams van verschillende actievoerders zijn mensen te zien die geen afstand houden en evenmin mondkapjes dragen.

Sommige prikcentra zijn verbluffend leeg. Moeten we wel zo'n strikte pikvolgorde hanteren? Bernard Hammelburg denkt er het zijne van. 'Waarom laten we dit niet los en zeggen we gewoon: laat iedereen die wil maar naar zo'n centrum gaan? Ga er gewoon heen en kijk of er ruimte heeft. En hopsakee, aan de slag!'

De volgende groep is aan de beurt voor een coronavaccinatie. Mensen die in 1949, 1950 en 1951 zijn geboren, kunnen vanaf zaterdag alvast online een prikafspraak inplannen. Zij krijgen binnenkort een brief met de uitnodiging thuis. Het gaat om ruim 500.000 mensen, die het vaccin van Pfizer en BioNTech krijgen. Daarvoor kunnen ze terecht bij een van de meer dan tachtig vaccinatielocaties van de GGD'en.

De app CoronaMelder is zaterdag precies een halfjaar in gebruik en heeft sindsdien duizenden mensen gewaarschuwd dat ze in buurt zijn geweest van iemand met corona, terwijl zij vaak niet in beeld waren bij een GGD. In die zin is de applicatie dus effectief, stelden onderzoekers van de Erasmus Universiteit eerder. Maar lang niet iedereen heeft de applicatie op zijn of haar smartphone geïnstalleerd.

Vrijdag 9 april Farmaceut Janssen uit Leiden levert maandag zijn eerste flesjes coronavaccin aan Nederland. In totaal arriveren dan 79.200 doses, laat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weten. Het is nog niet bekend wanneer het Janssen-vaccin voor het eerst wordt toegediend. Nederland heeft in totaal 11,3 miljoen doses besteld. Het vaccin hoeft maar één keer te worden gegeven. De Gezondheidsraad adviseert om het vaccin eerst aan 60-plussers en aan medische risicogroepen te geven.

In de week tot en met afgelopen zondag zijn 485.434 mensen in Nederland gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat is bijna evenveel als in de twee voorgaande weken bij elkaar. Nog nooit zijn er in één week zo veel mensen geprikt. Het ministerie van Volksgezondheid had voorspeld die week zo'n 500.000 prikken te zullen zetten. Minister Hugo de Jonge werd later iets voorzichtiger en hoopte daarbij in de buurt te komen.

Er zijn mogelijk 16 mensen besmet met het coronavirus tijdens de proeffestivals van Fieldlab Evenementen in Biddinghuizen. Het gaat daarbij om 4 mogelijke besmettingen tijdens het Back to Live Dance Festival op zaterdag 20 maart en om 12 mogelijke besmettingen tijdens het Back to Live Popfestival op zondag 21 maart. De evenementen zijn onderdeel van een serie proefevenementen van de sector en de overheid.

Accell Group smeedt concrete plannen om een deel van de productie van zijn fietsen weer naar Europa te halen. Het bedrijf, bekend van fietsmerken als Koga en Batavus, verkent de mogelijkheden van productielocaties in onder meer Portugal en Oost-Europa, zegt topman Ton Anbeek in BNR Zakendoen. 'Ik denk dat het genoeg zegt dat ik bevestig dat we daarover nadenken.'

Tulpen en krokussen bekijken in de Keukenhof: het mag weer, althans voor een paar dagen. Het bloemenpark doet namelijk mee aan het overheidsprogramma Testen voor Toegang. Directeur Bart Siemerink is al blij dat er in ieder geval iets gaat gebeuren. Volgens hem is het heel goed mogelijk om veilig in de buitenlucht een bloemenpark te bezoeken.

Nederlanders die de komende vakanties door willen brengen op een vakantiepark in eigen land, dreigen daarvoor heel diep in de buidel te moeten tasten. Als straks blijkt dat vakantie in het buitenland er nog niet in ziet, kan dat zorgen voor prijsstijgingen tot wel 40 procent voor verblijf op een Nederlands vakantiepark. Dat blijkt uit navraag van BNR bij vergelijkingssite parkvakanties.nl.

Donderdag 8 april

Het ministerie van Volksgezondheid heeft nog geen besluit genomen over hervatting van de inentingen met het AstraZeneca-vaccin. Het ministerie wacht op een spoedadvies van de Gezondheidsraad, dat waarschijnlijk donderdagavond komt. Het is dan te laat om nog contact op te nemen met alle mensen die vrijdag bij een priklocatie worden verwacht, aldus de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland. Die heeft daarom nu alvast besloten ook vrijdag niet te vaccineren met AstraZeneca

Ruim een half miljoen mensen hebben geprobeerd een plek te bemachtigen in een van de vijf cafés die volgende week meedoen aan een Fieldlab. Drieduizend gelukkigen mogen uiteindelijk meedoen. Dat liet een woordvoerder van de gemeente donderdag weten. Woensdagmiddag ging de speciale reserveringswebsite waarop mensen hun toegangsbewijs konden boeken online. Er ontstond een run op de beschikbare barkrukken en het reserveringssysteem raakte overbelast.

Steeds meer Nederlanders combineren een vakantietrip met een vaccinatie naar Servië. In Nederland zijn inmiddels vijftien mensen heen en weer gereisd, en reisorganisatie Party In Belgrade heeft meer dan tweehonderd aanvragen binnen.

In België hebben al 300.000 mensen een app gedownload die een wachtlijst beheert voor vrijgekomen vaccinatieafspraken. Mensen op die lijst kunnen binnen 30 minuten reageren op de sms of e-mail van een vaccinatiecentrum. Het slimme systeem maakt het mogelijk om alle beschikbare doses coronavaccin toe te dienen.

De overheid communiceert consequent selectief en te negatief over het verloop van de coronapandemie. Positieve cijfers worden naar de achtergrond verdreven, terwijl negatieve ontwikkelingen wel extra worden benadrukt. Zo krijgen de al maanden dalende sterftecijfers amper aandacht, in tegenstelling tot het oplopende aantal besmettingen, zegt vooraanstaand viroloog Louis Kroes tegen BNR.

Woensdag 7 april

Frits Rosendaal, hoogleraar epidemiologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum, hekelt dat er paniekvoetbal is ontstaan over het prikken met het AstraZeneca-vaccin. De voordelen van het AstraZeneca-vaccin wegen veel zwaarder dan de nadelen concludeert het Europees Geneesmiddelen Agentschap EMA. Maar ernstige problemen met bloed zoals trombose zijn inderdaad een bijwerking.

Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) komt na onderzoek tot het oordeel dat ernstige problemen met het bloed inderdaad moeten worden beschouwd als zeer zeldzame bijwerkingen van het coronavaccin van AstraZeneca. Het agentschap zegt daarbij dat de voordelen van het vaccin zwaarder wegen dan de bijwerkingen. Eerder stopten verschillende Europese landen met toediening van het vaccin door zorgen over het risico op de vorming van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie). Het agentschap heeft ook geen verband gevonden tussen tromboses en gender of leeftijd.

Het kabinet wil per 21 april de terrassen heropenen en de avondklok opheffen. Dat bevestigen Haagse bronnen na een bericht van RTL Nieuws. Deze versoepelingen van de coronamaatregelen worden nog wel eerst voorgelegd aan het Outbreak Management Team (OMT), en zijn ook afhankelijk van hoe de besmettingscijfers zich de komende week verder ontwikkelen. Minister Ferd Grapperhaus sprak dinsdag weer met de burgemeesters van het Veiligheidsberaad. Na afloop zei hij al dat het kabinet werkt aan een openingsplan. 'Per 20 april kunnen we stappen zetten', aldus de minister.

Een nieuw coronavaccin van Nederlandse bodem is door de eerste testfase. Het gaat om het vaccin van Intravacc uit Bilthoven. Het vaccin is geen prik, maar komt in de vorm van een neusspray. 'In deze pre-klinische fase hebben we een hele hoge respons. Bij hamsters is dat honderd procent', zegt CEO Jan Groen van Intravacc.

Nog deze maand kan je weer naar voetbalwedstrijden, festivals, een theatervoorstelling of de dierentuin. Er komen namelijk pilot-evenementen die dit mogelijk gaan maken. Mensen die ernaartoe willen, moeten een negatief testbewijs laten zien. Maar niet alle deelnemende organisaties zijn op de hoogte gesteld door het ministerie.

Ruim een jaar na het begin van de coronacrisis zijn er nog altijd werkgevers die weigeren hun personeel thuis te laten werken, terwijl dat makkelijk zou kunnen. En voor de werknemers voor wie het noodzakelijk is om fysiek naar het werk te komen, is het lang niet overal veilig geregeld, zegt vakbond FNV tegen BNR.

Woensdag 7 april

De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen, zijn 'voorzichtig opgetogen' over het plan van het kabinet om steeds meer coronamaatregelen los te laten. Deze nieuwe 'routekaart' maakt geleidelijk meer mogelijk in de samenleving. 'Het is een realistisch, goed doordacht plan', zei voorzitter Hubert Bruls dinsdag na afloop van het beraad.

Het kabinet start deze maand nog met proeven met toegangstesten, om bezoek aan plekken zoals musea en dierentuinen en sportgelegenheden weer mogelijk te maken. Dat laat het ministerie van Volksgezondheid dinsdag weten. Coronaminister Hugo de Jonge denkt dat met 'toegangstesten voorzichtig en verantwoord' activiteiten weer mogelijk zijn. Het gaat bij de proeven, die door het hele land worden gehouden, om 'niet-vergunningplichtige activiteiten, op maximaal drie aaneengesloten dagen in de maand april met een beperkt aantal bezoekers'.

Na weken van forse stijgingen is het aantal vastgestelde coronabesmettingen afgelopen week met 7 procent afgenomen ten opzichte van de week daarvoor. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde in zeven dagen 48.186 positieve testresultaten. Bij het gunstige cijfer moet worden aangetekend dat 10 procent minder testen werden afgenomen. 'Deze daling komt mogelijk doordat minder mensen zich hebben laten testen tijdens het paasweekend', meldt het RIVM. 'De komende dagen zal duidelijk worden of de daling in het aantal positieve testuitslagen doorzet.' De afname was het sterkst onder ouderen boven de 80 jaar (-15 procent) en onder jongeren tot 18 jaar (-11 procent).

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is sinds maandag gestegen tot 2495. Afgelopen etmaal kwamen er 121 nieuwe patiënten bij, wat het de grootste toename maakt sinds 4 januari. Dat maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bekend. Op de intensive cares liggen nu 750 coronapatiënten, wat opnieuw een stijging is ten opzichte van een dag eerder. De laatste keer dat er zoveel patiënten op de ic's lagen, was 30 april vorig jaar.

Er bestaat inderdaad een verband tussen het coronavaccin van AstraZeneca en de zeldzame combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) die enkele tientallen mensen na vaccinatie hebben opgelopen. Maar de voordelen van het vaccin zijn nog altijd groter dan de risico's, zegt Marco Cavaleri, hoofd vaccinatiestrategie van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) dinsdag in Italiaanse media. 'Er is een verband met het vaccin. Maar wat deze reactie veroorzaakt, dat weten we nog niet', zegt Cavaleri.

REUTERS

Het EMA, de Europese toezichthouder voor vaccins, praat de komende dagen over het vaccin van AstraZeneca. Mogelijk komt een veiligheidscommissie van de organisatie woensdag met een oordeel. Tot nu toe zei het EMA dat een verband niet was aangetoond, maar ook nog niet kon worden uitgesloten.

Voor reisbureau D-reizen is het doek gevallen. Het moederbedrijf D-rt Groep is door de rechtbank in Haarlem failliet verklaard.

Volgens het bedrijf wordt de reissector enorm getroffen door de coronacrisis. Doordat er vrijwel geen inkomsten binnenkomen en de vertraging van het voucherfonds is de reisorganisatie niet in staat te overleven en genoodzaakt om faillissement aan te vragen, zo klinkt het.

Marcel Levi begrijpt weinig van de strategie in Nederland op het gebied van de coronavaccianties. De voormalig directeur van zeven ziekenhuizen in Londen en inmiddels voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) merkt op dat het gevoel van urgentie ontbreekt bij de keuzes die er rondom het vaccineren worden gemaakt.

Afgelopen week zijn in Nederland ruim 440.000 mensen gevaccineerd tegen het coronavirus, veel meer dan de 280.000 prikken van de week ervoor en ook meer dan het streefgetal van 400.000 prikken, dat wel naar beneden bijgesteld moest worden.

CDU-voorzitter en minister-president van Nordrhein-Westfalen Armin Laschet wil nog deze week met deelstaatleiders en Merkel om de tafel. Laschet wil een 'overbruggingslockdown' tot het Duitse vaccinatieprogramma op stoom is.

Waar de meeste Nederlanders nog moeten wachten op een vaccin, kunnen vanaf vandaag alle New Yorkers boven de 16 jaar zich melden voor een coronavaccin. Daarmee loopt de stad ruim een maand voor op het toch al snelle Amerikaanse vaccinatieschema.

Maandag 5 april

Er moeten speciale poliklinieken komen om mensen te helpen die langdurig klachten blijven houden nadat ze besmet zijn geweest met het coronavirus, het zogenoemde Long Covid. Dat zegt Diederik Gommers, OMT-lid en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care in de BNR-podcast Vraag het Gommers.

De piek van de derde coronagolf valt naar verwachting lager uit dan eerder gedacht en komt halverwege deze maand. Dat stelt het RIVM in de laatste prognose, bevestigt OMT-lid Marc Bonten in Nieuwsuur. Waar twee weken geleden verwacht werd dat eind april 1.400 intensivecarebedden nodig zijn voor coronapatiënten, denken de experts nu dat de piek halverwege deze maand komt met ongeveer 800 bezette ic-bedden.

Duizenden zorgmedewerkers die dachten dat ze de zorgbonus zouden krijgen, grepen ernaast. De overheid stelde slechts een paar eisen op, maar die zijn zo ruim dat werkgevers zelf moesten invullen wie recht had op de bonus. En dat leidt tot willekeur, onbegrip en scheve gezichten, meldt RTL Nieuws. De hele Tweede Kamer was vorig jaar voor het plan van de zorgbonus voor zorgmedewerkers die de eerste coronaperiode in de frontlinie hadden gestaan.

Op de intensive cares worden op dit moment 746 coronapatiënten behandeld, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Zondag waren dat er 730. Ook het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen is toegenomen. Dat zijn er nu 1628. Zondag waren dat er 1.587. Momenteel behandelen ziekenhuizen 2.374 personen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Zondag waren dat er 2.317.

Het afgelopen etmaal zijn 5.365 nieuwe positieve coronatests gemeld bij het RIVM. Dat zijn er minder dan het weekgemiddelde, dat op 6.930 ligt. Zondag werden er 6.918 positieve tests vastgesteld en zaterdag 7.682. De afgelopen dag zijn er acht mensen overleden aan het corona-gerelateerde , zondag werden zestien sterfgevallen gerelateerd aan het coronavirus.

De verplichte negatieve coronatest die vanaf dinsdag nodig is om Duitsland in te mogen, zorgt voor een grote toeloop van Nederlanders bij tankstations net over de Duitse grens. Daar staan ze in de rij om op de valreep nog een paar euro te besparen. Dat meldt De Limburger. In Herzogenrath, in Tüddern, in Kaldenkerken, in Goch en in andere grensplaatsen. Vlak over de grens bij Kerkrade stonden rijen auto's met bijna zonder uitzondering Nederlands kenteken.

Na bijna drie maanden lockdown gaan maandag in Portugal de middelbare scholen, musea en caféterrassen weer open. De lagere scholen waren half maart al heropend. Er blijven wel beperkingen gelden zoals maximaal vier personen aan een terrastafeltje. Ook wordt het groepsgewijs sporten nog niet toegestaan. Verwacht wordt dat het onderwijs op universiteiten 19 april kan worden hervat en dat er ook weer zalen voor voorstellingen opengaan.

Britten kunnen vanaf 9 april twee keer per week een gratis coronasneltest doen. Dat kondigde de Britse regering maandag aan. Inwoners krijgen de tests thuisbezorgd, of ze kunnen ze via hun werk of bij lokale teststraten aanschaffen. Ook worden tests op scholen afgenomen. Tot op heden konden mensen in Groot-Brittannië alleen een gratis sneltest krijgen als ze tot een risicogroep behoren of hun huis moeten verlaten om naar hun werk te gaan.

Zondag 4 april

De nieuwe TONK-steunregeling wordt veel minder gebruikt dan gemeenten hadden verwacht. "Tot nu toe gaat het om duizenden aanvragen landelijk en we hadden toch wel op tienduizenden aanvragen gerekend", zegt Peter Heijkoop van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, tevens wethouder in Dordrecht, tegen de NOS. De Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) is bedoeld voor mensen die door de coronacrisis bijvoorbeeld hun woonlasten niet goed kunnen betalen.

Trombose-experts zijn verbijsterd dat is besloten tot een tijdelijke prikstop met het AstraZeneca-vaccin op basis van incomplete gegevens en zonder dat deskundigen zijn geraadpleegd. 'Als je alle deskundigen passeert, dan komt dat in de buurt van arrogantie. Ik word steeds bozer over hoe dit is gegaan', zegt hoogleraar Hugo ten Cate in de Volkskrant. Vooralsnog wijst niets op het verdachte ziektebeeld waar nu zoveel om te doen is, zeggen de experts.

Het afgelopen etmaal zijn 6.918 nieuwe coronagevallen geregistreerd, minder dan het gemiddelde aantal van 7.137 coronagevallen over de afgelopen week. Dat meldt het RIVM. Zaterdag waren er nog 7.654 nieuwe gevallen (na correctie) geregistreerd en vrijdag 7.269. Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 16 coronapatiënten overleden. Dat zijn er minder dan zaterdag, toen 31 patiënten zijn overleden.

Het aantal coronapatiënten dat op dit moment wordt behandeld op de intensive cares is 730. Dat meldt het LCPS. Gisterenwaren dat er iets meer, 734. Het totaal aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is ook gedaald, met 31 mensen. Momenteel behandelen ziekenhuizen 2.317 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Zaterdag was dat 2.348. Verpleegafdelingen behandelen momenteel 1587 coronapatiënten.

Nederlanders die naar Duitsland reizen krijgen na Pasen te maken met strengere regels. Het Duitse beleid wordt aangescherpt vanwege het hoge aantal coronabesmettingen in Nederland. Dat betekent dat reizigers die vanuit Nederland de grens oversteken vanaf dinsdag meteen een negatieve coronatest moeten kunnen tonen. Het Robert Koch Instituut (RKI) maakte zondag bekend dat Nederland wordt aangemerkt als een hoogrisicogebied vanwege de oplopende besmettingscijfers. Buurlanden Tsjechië, Polen en Frankrijk hebben die aanduiding eerder al gekregen omdat het aantal besmettingen per 100.000 inwoners te hoog ligt.

Zaterdag 3 april

Burgemeester Jan Lonink van Terneuzen, voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland, steunt de oproep van zijn Amsterdamse collega Femke Halsema om de terrassen weer te openen. Ook Lonink vindt dat gereguleerd gebruik van terrassen en buitenruimtes zo snel mogelijk moet worden toegestaan. De oproep sluit volgens hem aan aan bij de eerdere oproep vanuit Zeeland in een brief aan het kabinet op 12 maart. Toende Zeeuwse overheden pleitten voor het openen van de horeca.

Het aantal coronapatiënten dat wordt behandeld op de intensive cares is met 29 gestegen naar 734. Dat meldt het LCPS. Vrijdag was het aantal op de ic's 705 en dat was voor het eerst sinds 11 januari dat dit aantal boven de 700 uitkwam. Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen is 1614. Dat zijn er minder dan vrijdag, toen het er 1.625 waren. Het totale aantal patiënten met Covid-19 in ziekenhuizen komt hiermee op 2348, tegen 2.330 op vrijdag.

Het afgelopen etmaal zijn 7.682 positieve coronatests geregistreerd. Dat is meer dan het gemiddelde aantal van 7.225 coronagevallen over de afgelopen week, meldt het RIVM. Vrijdag werden 7.269 nieuwe coronapatiënten geregistreerd. Op woensdag waren dat 7.649 gevallen en op donderdag 7.858. Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 31 coronapatiënten overleden. Dat zijn er meer dan vrijdag toen zeventien patiënten waren overleden.

Een onbekend aantal mensen in Alphen aan den Rijn is vrijdag per abuis ingeënt met een dubbele dosis vaccin van AstraZeneca. Het gaat om patiënten die voor vaccinatie waren opgeroepen door een huisartsenpraktijk en die zijn ingeënt in zalencentrum De Bron. Een woordvoerster van GGD Hollands Midden bevestigt dat er mensen in Alphen een dubbele dosis hebben gekregen, maar weet verder niets meer dan dat, omdat het geen GGD-vaccinatie betreft.

De GGD's zijn per direct helemaal gestopt met het toedienen van AstraZeneca om verspilling tegen te gaan. Die stap is in overleg met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het RIVM genomen, laat een woordvoerster van koepelorganisatie GGD GHOR weten. Vrijdag werd al besloten tijdelijk geen mensen meer onder de 60 jaar te vaccineren na vijf nieuwe meldingen over ernstige bijwerkingen bij vrouwen tussen de 25 en 65 jaar.

De oproep van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema om op een verantwoorde manier de terrassen en andere buitenruimtes te heropenen, krijgt steun van collega's. Zo laten haar ambtgenoten Sharon Dijksma van Utrecht en Jan van Zanen van Den Haag via hun woordvoerders weten dat ook zij de buitenruimtes geleidelijk willen openstellen, mits dat veilig kan. 'Dit geeft mensen letterlijk de ruimte om op een verantwoorde manier erop uit te gaan.'

Vrijdag 2 april

De GGD'en schrappen ongeveer 10.000 afspraken voor vaccinaties met AstraZeneca van mensen die jonger dan 60 jaar zijn. Dat geldt per direct en in elk geval tot en met 7 april. Ook de mensen uit die groep die nu in de rij staan te wachten bij een vaccinatielocatie kunnen niet meer geprikt worden.

Het is niet de bedoeling dat Nederlanders en Duitsers tijdens Pasen de grens oversteken voor een bezoek aan een buurland. Dat benadrukken demissionair premier Mark Rutte en de minister-president van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen vrijdag in een gezamenlijke verklaring. Met de oproep willen de bewindslieden voorkomen dat corona zich verspreidt tussen de grensgebieden, nu de besmettingscijfers hoog zijn. 'We zitten in de derde golf. Daarom moeten we grote voorzichtigheid betrachten', meldt de gezamenlijke verklaring.

Het afgelopen etmaal zijn 7.296 nieuwe positieve tests geregistreerd. Daardoor is het gemiddelde aantal positieve tests over de afgelopen week gedaald, voor het eerst in vier weken. De vorige vrijdagen waren er meer positieve tests. Bovendien zijn het aanmerkelijk minder gevallen dan op woensdag (7649) en donderdag (7858). Meestal piekt het aantal positieve tests juist op vrijdagen en zaterdagen.

Reisorganisator TUI stopt nog niet met de vluchten die het naar Curaçao uitvoert. Op het eiland neemt het aantal coronabesmettingen snel toe en de zorg is er zwaar onder druk komen te staan. TUI verwacht dat het aantal reizigers dat naar het eiland toe wil zal afnemen gezien de situatie, maar vindt het nog te vroeg om te zeggen of het stopt met het aanbieden van vluchten.

Donderdag 1 april

Het aantal nieuwe positieve coronatests loopt nog op, maar het gaat de laatste dagen niet zo snel. Daarmee laat de ontwikkeling van de positieve tests hetzelfde beeld zien als het totaal aantal tests. Het afgelopen etmaal heeft het RIVM 7.882 positieve tests geregistreerd, iets meer dan op woensdag en iets meer dan de vorige donderdag. In de afgelopen zeven dagen zijn 52.071 nieuwe gevallen gemeld. Dat is het hoogste peil sinds begin januari.

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is opnieuw gedaald, ook al is het maar een beetje. Ziekenhuizen behandelen momenteel 2327 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er zeven minder dan op woensdag. Verpleegafdelingen behandelen momenteel 1639 coronapatiënten, veertien minder dan een dag eerder.

Het mooie weer zorgde ervoor dat Nederlanders naar buiten gingen en de zon opzochten. Maar dat goede weer zou ook een gunstig effect hebben op het aantal coronabesmettingen, zo is de voorspelling. Buiten is de kans op besmettingen namelijk aanzienlijk kleiner zijn dan binnen, verwacht ook Louis Kroes, hoogleraar klinische virologie aan het LUMC.

Frankrijk gaat vanaf vandaag voor vier weken in een lockdown. Een aantal regio's had al te maken met strengere maatregelen, maar die gaan nu voor het hele land gelden. Het gaat de laatste tijd niet goed met de coronacijfers in Frankrijk. Niet-essentiële winkels moeten nu dicht, er geldt een avondklok en de scholen gaan drie weken dicht.

Woensdag 31 maart

Om snel van de voorraad AstraZeneca-vaccins af te komen, kunnen eventueel extra groepen worden uitgenodigd voor de prik. Dat zegt voorzitter André Rouvoet van GGD GHOR, de koepelorganisatie van GGD's tegen de NOS.

De zelftest voor corona is over enkele dagen in de meeste apotheken verkrijgbaar. Veel apotheken wachten nog op hun bestelling, blijkt uit een rondgang van het ANP langs grote apotheekketens. Naar de zelftests, die 8,95 euro kosten, is veel vraag, melden apotheken.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) ziet nog altijd geen bewijs voor een verband tussen zeldzame bloedproblemen en het coronavaccin van AstraZeneca. Het veiligheidscomité van de Europese toezichthouder heeft woensdag gesproken over meldingen van bloedstollingen (trombose) en een tekort aan bloedplaatjes bij een heel klein deel van de mensen die de prik hebben gekregen. Tot nog toe zien de deskundigen geen oorzakelijk verband, maar ze houden het wel voor mogelijk. Het onderzoek gaat door.

Dinsdag 30 maart

'We moeten ons echt gedragen zodat de coronabesmettingen niet oplopen.' Dat zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, bij BNR In de Middag. Eerder vandaag waarschuwde het RIVM ervoor dat 'alle wijzers in het rood' staan en er de afgelopen week 13 procent meer besmettingen zijn vastgesteld dan in de week ervoor.

Wereldleiders pleiten voor een internationaal pandemieverdrag en onder de voorstanders zijn de WHO, EU-president Charles Michel en demissionair premier Mark Rutte. Het doel is wereldwijd beter voorbereid zijn en reageren op een volgende pandemie. 'Het is ijdele hoop', zegt onze buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

Nederland heeft in de eerste drie maanden van het jaar ongeveer een miljoen vaccindoses minder ontvangen dan de bedoeling was. Vaccinfabrikanten Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca leverden ongeveer 3,4 miljoen doses, terwijl dat er 4,3 miljoen hadden moeten zijn. Met de eerste leveringen van eind vorig jaar erbij hadden er nu in totaal 4,5 miljoen doses geleverd moeten zijn, maar de teller staat op 3,6 miljoen doses.

Vraag het Gommers, een podcast van BNR
Vraag het Gommers, een podcast van BNRBNR

Pfizer en BioNTech verwachten dit jaar fors meer vaccins te produceren dan ze eerder hadden voorspeld. 'Op dit moment hebben we ons ingesteld op de productie van 2,5 miljard doses, maar in principe is er ruimte voor een verdere verhoging', zei topman Ugur Sahin van het Duitse BioNTech. De bedrijven hadden eerder nog aangegeven dat ze dit jaar ongeveer 2 miljard doses van hun vaccin konden produceren.

VN-secretaris-generaal António Guterres waarschuwt voor grote financiële en humanitaire problemen in minder ontwikkelde landen als gevolg van de coronapandemie. Daarmee raakt hij wel degelijk een gevoelige snaar, zegt huiseconoom Han de Jong in de BNR Ochtendspits. Het IMF zet internationale reservevaluta in om het tij te keren.

Epidemiologen maken zich zorgen om mutaties van het coronavirus. Als we niet snel genoeg vaccineren wordt de kans op mutaties groter, is de zorg. Daardoor kan de eerste generatie coronavaccins al binnen een jaar ineffectief worden, blijkt uit inschattingen van tientallen epidemiologen in meerdere landen door People's Vaccine Alliance.

Het vaccinatieprogramma blijft te maken hebben met tegenvallers. Afgelopen week haalden we het streefgetal van meer dan 400.000 vaccinaties lang niet. De verklaring van het RIVM: te weinig mensen belden voor een prik. Deze week zouden we tussen de 400.000 en 500.000 prikken moeten zetten, maar dat aantal wordt bij lange na niet gehaald. De verklaring van het RIVM én coronaminister Hugo de Jonge is wel heel bijzonder, zegt coronadata-analist Yorick Bleijenberg.

The People’s Vaccine Alliance

Epidemiologen maken zich zorgen om mutaties van het coronavirus. Dat blijkt uit een rondgang onder tientallen epidemiologen in meerdere landen door People's Vaccine Alliance, een organisatie van belangenorganisaties, waaronder Oxfam UN-AIDS. Wat zou kunnen helpen? het delen van patenten en kennis. Da's ook de oproep van die People's Vaccine Alliance. Door het delen van informatie kan meer vaccin worden gemaakt, wat vervolgens in méér landen kan worden toegediend, wat zorgt voor een hogere vaccinatiedekking.

Nederland staat achter het sluiten van een internationaal pandemieverdrag. Demissionair premier Mark Rutte heeft daarvoor een oproep van de WHO en EU-president Charles Michel, in een aantal kranten wereldwijd ondertekend. Waaronder de Daily Telegraph. Het verdrag moet leiden tot verbetering van de pandemieparaatheid en -respons. De internationale samenwerking op het gebied van waarschuwingssystemen, gegevensuitwisseling en onderzoek moet via het verdrag versterkt worden.

Het Veiligheidsberaad - de club van veiligheidsregio's - rekent erop dat er over twee weken een concreet plan is voor de heropening van de maatschappij. De burgemeesters willen dat er dan een routekaart is met betrouwbare informatie over versoepelingen. 'We hebben niks aan een routekaart die bij een tegenvaller weer aangepast moet worden. Het moet nu helder zijn', aldus Hubert Bruls, voorzitter van het beraad en burgemeester van Nijmegen.

Maandag 29 maart

Ziekenhuizen behandelen momenteel 2.342 coronapatiënten. Dat is het hoogste aantal sinds 26 januari. Ten opzichte van zondag is het aantal opgenomen coronapatiënten met 94 gestegen. In de afgelopen vijf dagen is het aantal opgenomen coronapatiënten met 155 gestegen. Op de verpleegafdelingen liggen 1667 coronapatiënten, 74 meer dan op zondag en het hoogste aantal sinds 26 januari. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares steeg met 20 naar 675, het hoogste niveau sinds 20 januari.

Het aantal coronagevallen in Nederland loopt nog altijd op. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 6.824 positieve coronatests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Voor een maandag is dat het hoogste aantal sinds 28 december. In de afgelopen week zijn 51.609 besmettingen vastgesteld. Dat komt neer op gemiddeld 7.373 nieuwe gevallen per dag, het hoogste niveau sinds begin januari.

Het Verenigd Koninkrijk gaat de maatregelen een beetje versoepelen. Vanaf vandaag mag je met zes mensen buiten bij elkaar komen en zijn buitensporten weer toegestaan. Premier Boris Johnson benadrukt dat het wel belangrijk is om voorzichtig te blijven. Maar hoewel het prikken voortvarend verloopt, weigerden veel armere Britten een vaccin te nemen, tot voor kort.

Huisartsen ervaren nog altijd veel aarzeling bij patiënten rond het AstraZeneca-vaccin, meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging aan BNR. Hoewel mensen in meerderheid uiteindelijk wél voor vaccinatie kiezen, moet daar vaak behoorlijk veel overredingskracht van de huisarts aan te pas komen. Het percentage mensen wat veel vertrouwen heeft in de werking van het vaccin daalde van 60 naar 50 procent.

Football news:

Griezmann sprak met Hamilton en bezocht de Mercedes boxes tijdens de Spaanse Grand Prix
Barcelona vindt dat Neymar het gebruikt heeft. Hij zei dat hij wilde terugkeren, maar verlengde zijn contract met PSG (RAC1)
Aubameyang aan de Arsenal fans: we wilden je iets goeds geven. Het spijt me dat we niet konden
Atletico verloor niet in Camp Nou. Busquets' blessure is het keerpunt van de wedstrijd (en het kampioenschap race?)
Verratti blesseerde zijn kniebanden tijdens PSG training. Deelname aan de Euro is nog steeds in vraag
Neymar ' s contract in één foto. Mbappe wil hetzelfde
Manchester United wil Bellingham in de zomer tekenen, niet Sancho. Borussia niet van plan om te verkopen Jude