Netherlands

Knetterballen, wondertollen en sterretjes: licht vuurwerk vliegt over de toonbank

'Gaat als een dolle'

6 minuten geleden Aangepast: 1 minuut geleden

Sterretjes mogen dit jaar wel (archieffoto) Beeld © ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Categorie 1 vuurwerk, het vuurwerk dat als enige nog wel mag worden afgestoken met de jaarwisseling, wint aan populariteit. Veel mensen willen toch iets af te steken hebben op oudejaarsavond. Toch wachten sommige (web)winkels af of de populariteit genoeg oplevert om open te gaan.

Dat blijkt uit een rondgang van persbureau ANP langs groothandels en verkopers. Bij webshop Huisman Vuurwerk gaat de verkoop van wondertollen, sterretjes en fluitjes 'als een dolle' en ook groothandelaar Broekhoff Vuurwerk International ziet een 'significante stijging' van de verkoop van het lichte vuurwerk. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ballonnen als alternatief voor vuurwerk: 'Toch lekker knallen'

Het gaat zelfs zo hard, dat de voorraad dreigt op te raken, zegt Marcel Schutteman van Broekhoff uit Dronten, die zo'n 350 winkeliers in Nederland van vuurwerk voorziet.

"Knetterballen, knetterlinten, fonteintjes: normaal verkopen we het erbij, naast het gewone vuurwerk", zegt Schutteman. Dit jaar is het dus het belangrijkste deel van het assortiment. Bijbestellen gaat niet op tijd, want alleen al het verschepen uit China kost veertig dagen.

Bekijk ook: Eigenwijze Nederlanders halen vuurwerk over de grens

Ondanks een vuurwerkverbod proberen mensen op allerlei manieren aan vuurwerk te komen. Dat kan illegaal via internet of zelfs straatdealers, maar er zijn ook legale winkels in Duitsland en België die de Nederlanders met open armen ontvangen.

'Niet alleen voor de kinderen'

Ook volgens John Elderhorst van Fireworld in Den Haag loopt het storm in zijn online winkel. "Ik heb nog nooit sierpakketten van categorie 1 in de winkel gehad, nu trekken ze het uit je handen. Ze willen wat doen, voor de kinderen, maar je zult zien dat volwassen kerels het straks ook afsteken."

Volgens Erwin de Roo van Huisman Vuurwerk uit Huissen is het aantal bestellingen dat hij nu online krijgt, net zo groot als andere jaren voor het normale vuurwerk.

Nog geen 10 procent van de inkomsten

Hij plaatst er wel een kanttekening bij. "De totale inkomsten zijn nog geen 10 procent van wat het normaal is. Normaal verkopen we combinatieboxen waarbij je geniet van een vuurwerkshow van een paar minuten ter waarde van 400 tot 500 euro. Het duurste dat ik nu kan verkopen is een categorie 1 pakket voor 25,95 euro."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Vuurwerkfanaat Ruben wil blijven knallen: 'Nee, ik heb geen begrip voor verbod'

Dat is ook reden voor sommige webwinkels om voorlopig gesloten te blijven. "95 procent van ons assortiment kunnen we nu niet verkopen", zegt Rob Tempert van VuurwerkXXL. "We moeten kijken of het zin heeft de winkel te openen met alleen het lichte vuurwerk."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Football news:

Setien eist 4 miljoen euro compensatie van Barca. Het ontslag van Valverde kostte de club 11 miljoen
Twee Cornell spelers testten positief voor coronavirus na de wedstrijd met Barca
Mbappe eindigde als eerste op de Ligue 1 goalscoring lijst en scoorde 13 goals in 17 optredens. Hij brak de reeks van 4 wedstrijden zonder goals
Holand scoorde 27 goals in zijn eerste 28 Bundesliga-optredens. Hij is de tweede persoon om dit te doen
Sevilla probeert Papa Gomez te tekenen, Monchi is in gesprek. Atalanta wil hem verkopen aan een club die niet uit Italië komt.Alejandro Papu Gomez kan zijn carrière in La Liga voortzetten
Holand scoorde 14 goals in 13 Bundesliga wedstrijden dit seizoen
Neymar speelt zijn 100ste wedstrijd voor PSG. = = Clubcarrière = = Neymar begon zijn carrière in de 21e Ronde van de Ligue 1 tegen Montpellier. Hij speelde 61 keer in de Ligue 1 wedstrijden, speelde 25 wedstrijden in de Champions League, 6 in de Franse Cup, 6 in de League Cup en nog twee in de Franse Super Cup