Netherlands

Klok gaat uur achteruit, definitief einde aan zomertijd nog niet in zicht

Nu er in Nederland vooral wordt gediscussieerd over de coronacrisis, lijkt het debat over de zomertijd verstomd. En dus zetten we komende nacht zonder veel rumoer de klok weer een uur achteruit. Om 03.00 uur gaat de klok terug naar 02.00 uur en is de zomertijd afgelopen.

We hebben dan weer de standaardtijd, door veel mensen logischerwijs de wintertijd genoemd. Die duurt tot 28 maart, ongeveer vijf maanden. De zomertijd (ingevoerd in 1977) duurt dus twee maanden langer.

Nodeloos ingewikkeld

Het telkens verzetten van de klok is veel mensen al jaren een doorn in het oog. Sommigen krijgen er slaapproblemen door, anderen vinden het nodeloos ingewikkeld of vergeten steeds of het nou een uur vroeger of later wordt (ezelsbrug; in het vóórjaar gaat de klok vóóruit).

Maar als je ervan af wilt, moet je wel kiezen welke tijd er dan het hele jaar geldt. En daar begint het probleem, want de meningen zijn ernstig verdeeld.

Zo hechten buitensporters aan de zomertijd, omdat ze dan al vanaf april na het avondeten hun 'avondrondje' bij daglicht kunnen doen. Maar onder meer de bouw wijst erop dat het dan hartje winter pas tegen 10.00 uur 's ochtends licht wordt. Bouwvakkers zijn dan al uren aan het werk.

Geen lappendeken

In 2018 stelde toenmalig voorzitter Juncker van de Europese Commissie voor om in de EU permanent de zomertijd aan te houden. Al snel veranderde dat in het standpunt dat elk land zelf mag bepalen welke tijd het wordt, als er maar niet meer verzet wordt.

Volgend jaar zou die afspraak van kracht moeten worden, maar het is de vraag of dat gebeurt. Niemand wil een lappendeken aan verschillende tijden in Europa. Zo spraken Nederland, België en Luxemburg al af dat zij samen dezelfde tijd willen aanhouden, al dan niet na een referendum over de vraag welke tijd het dan moet worden.

Eind 2018 bleek uit een peiling van het ministerie van Binnenlandse Zaken dat geen enkele optie (altijd zomertijd, altijd wintertijd of doorgaan met verzetten) steun krijgt van een meerderheid van de Nederlanders.

Ultiem compromis

Er blijft dan nog één mogelijkheid over, het ultieme compromis: de klok eenmalig een half uur verzetten. Dat is wat de meteorologen van Weeronline vorig jaar voorstelden. Ook hun collega's van Weer.nl voelen daar wel voor: "Misschien moeten we gewoon een half uurtje opschuiven en het er dan nooit meer over hebben."

Football news:

Hetzelfde doel maandag in de Euro 1960 finale: zag de bal niet vliegen in het net, en zegt dat hij niet het recht had om niet te scoren
De achternaam Van maandag verscheen per ongeluk door een dronken persoon. Dit gebeurde na de afschaffing van de lijfeigenschap
Messi is de enige in de top 5 van de Europese competities die niet scoort na 10 keer in een kampioenschap dit seizoen
Lampard op 3-1 Met Leeds. Op een andere dag hadden we 5-6
Koeman op 1:2 met Cadiz: de stemming was niet zo goed. Verloren door een fout is het moeilijk om deze nederlaag te verklaren. Daarvoor speelden we goede wedstrijden. We waren niet erg goed in de eerste helft. In de tweede, Barcelona speelde beter, maar we verloren door een fout die u niet verwacht van ons team. Ongelooflijk. Het is niet toegestaan na een dergelijke indiening door te gaan [out]. We hebben gemist door gebrek aan concentratie. De stemming van vandaag was niet al te goed, niet alleen voor de verdedigers. Als we zonder de bal spelen, missen we agressiviteit. Misschien missen we hierdoor iets. Deze nederlaag is een grote stap in de strijd voor de titel. Het is teleurstellend, maar je moet het accepteren. 12 punten achter een sterk team als Attico is veel
Mbappe scoorde zijn 100e goal voor PSG en deelt de vierde plaats in de goalscoring lijst van de club. Dit doel was de 100e voor de 21-jarige Fransman voor de Paris club. Nu neemt Mbappe de vierde plaats in de lijst van scorers in de hele geschiedenis van Parijs met Dominique Roshto. Edinson Cavani (200 goals), Zlatan Ibrahimovic (156) en Pedro Pauleta (109). De statistieken van
Als kind speelde maandag met kousen met stro of blikjes stoofpot. En hij vertelde mijn moeder dat hij gaat naar tennis