Netherlands

Kleinere werkgevers worstelen met thuiswerkoproep: 'Het voelt nu anders'

"Thuiswerken blijft de norm, tenzij dat echt niet kan." Na vandaag geldt deze landelijke coronamaatregel weer. Deze keer wel met een dreigement als toevoeging. Als er een besmetting op de werkvloer plaatsvindt, kan een werklocatie 14 dagen gesloten worden.

Voor grote werkgevers die langzaamaan werknemers weer vaker naar kantoor lieten komen, is het een kwestie van die versoepeling terugdraaien. Onder andere banken en verzekeraars bevestigen dat dit nu gebeurt, of al eerder besloten was. Kleinere werkgevers zitten vooral met vragen. Werknemers vanuit huis laten werken kan in sommige gevallen veel impact hebben op hun bedrijf.

'Moeilijk dilemma'

"Wanneer ben ik in overtreding?", vraagt directeur-eigenaar Monique Ansink van Jumbo Spanbandfabrikant zich daarom af. Ansink heeft 25 werknemers en 10 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op de werkvloer. "De meerderheid staat aan tafel spanbanden te naaien, of in te pakken. Voor hen is thuiswerken sowieso geen optie."

De onzekerheid van Ansink zit bij het personeel met ondersteunende functies. Om het bedrijf goed te laten lopen moeten die ook fysiek aanwezig zijn. Ansink noemt als voorbeeld een salesmedewerker. "Als je een order invoert en je twijfelt, dan moet je bij ons even snel in het magazijn kunnen kijken of met de productieleider op de vloer overleggen. Dat wordt vanuit huis heel gecompliceerd."

Als de mensen op kantoor hun werk niet goed kunnen doen, loopt het werk bij de productie spaak. "Ik vind dat een moeilijk dilemma", zegt Ansink. Voldoende afstand houden is in haar bedrijf geen probleem.

Minder creativiteit

"Het MKB wordt te veel over één kam geschoren met de overheid en grote bedrijven", zegt Nikki Wiesman, één van de oprichters van Buurtboer dat onder meer bedrijfslunches verzorgt. Buurtboer werd net als andere cateraars in maart en april hard geraakt doordat werknemers van klanten thuis moesten blijven. Dat scenario herhaalt zich nu.

Maar ook de ervaringen van Buurtboer zelf met thuiswerken zijn niet goed. "We moesten nieuwe dingen bedenken om te overleven, creatief zijn. Dat is op afstand heel moeilijk", zegt compagnon Caroline van der Lande. "Ook wordt de productiviteit minder. De dagelijkse dingen komen wel voor elkaar, maar nieuwe dingen bedenken en optuigen is moeilijk."

Buurtboer heeft nog niet besloten of alle werknemers nu weer vanuit huis moeten gaan werken. "We hebben een groot kantoor met productie erbij. We kunnen 1.5 meter makkelijk waarborgen", zegt van der Lande. "Ook moeten we nog zien of er werk is volgende week."

"Ik begrijp dat ze maatregelen moeten nemen, maar voor ons is dit super zuur", zegt Wiesman. "Er was weer licht aan het einde van de tunnel. Dat wordt nu uitgedaan."

Twee weken dicht?

Volgens Ansink voelt het advies van gisteravond anders dan in het voorjaar, omdat er duidelijk bij werd gezegd dat werkgevers verantwoordelijk zijn én dat erop wordt gehandhaafd. "Ze zeggen dat als er een probleem ontstaat je twee weken dicht moet als bedrijf. Dat kunnen we ons niet permitteren."

Football news:

Hoogtepunt van de maand: de Rangers vooruit scoorde van 50 meter (het verste doelpunt in de geschiedenis van de Europa League). Gerrard zegt dat hij nog nooit iets mooiers gezien heeft dan pure waanzin
Mourinho op 3:0 met LASK: moeilijke tegenstander, maar Tottenham speelde zo dat de overwinning leek gemakkelijk
Stefano Pioli: Milaan is geen gewoon team. Hij speelt met minder toewijding na de Derby
Barca spelers-verslag over loonsverlagingen: we gaan niet tolereren dat de club onze rechten schendt. De deelnemers in de brief reageerden op het verzoek van de directie om loonsverlaging en gaven uiting aan hun ontevredenheid. Marca met betrekking tot El Mundo onthult enkele details van de brief. Wij zullen niet accepteren dat Barcelona onze rechten schendt met de argumenten in hun boodschap. Zij zijn van mening dat de enige manier om de kosten te verlagen is door gezamenlijke actie van alle groepen en delen van de club. Tegelijkertijd geven zij echter in duidelijke tegenspraak toe dat sommige van de genoemde groepen en afdelingen reeds de economische aanpassingen hebben doorgevoerd die zij wensen, luidt de tekst van de brief. In de brief van de spelers staat dat het team op dit punt eensgezind is, ondanks het feit dat Marc-Andre Ter Stegen, Clement Langle, Frankie De Jong en Gerard Pique onlangs hun contracten hebben verlengd
Milaan zijn 21 wedstrijden ongeslagen in alle wedstrijden. Volgende wedstrijd-met Roma
Een jaar geleden werd er een bos geplant in het rivaliserende CSKA stadion. De auteur heeft aandacht besteed aan het kappen van bomen
De wedstrijd werd gespeeld door een team van scheidsrechters onder leiding van Andris Treymanis. Portugal was de eerste die video-replays gebruikte. Na wat ik zag in deze wedstrijd, moet ik mijn excuses aanbieden aan alle scheidsrechters en video assistenten in ons land, omdat ze competent werken, in tegenstelling tot wat hier gebeurde. Het moment met Fabio Vieira is geen overtreding, aangezien de zwaarste momenten soms niet werden gestraft. Een straf voor een overtreding van Pepe zou in elk land ter wereld zijn toegekend, maar niet hier. We hebben geleden, zei conceição Eleven Sports