Netherlands

Jos B. zwijgt weer in de rechtszaal over Nicky Verstappen

Jos B. wil ook dinsdag geen antwoord meer geven op vragen van de rechtbank in Maastricht in de zaak over het gedode jongetje Nicky Verstappen.

De 57-jarige B. wordt verdacht van het ontvoeren, misbruiken en het doden van de 11-jarige Nicky op de Brunssummerheide in 1998.

Hart van Nederland-verslaggever Ilse van Wingerden is aanwezig in de rechtszaal in Maastricht en doet via Twitter verslag.

Doorbreken van de stilte

De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak begon maandag. B. doorbrak toen na lange tijd het stilzwijgen over de zaak met een vooraf opgenomen verklaring.  Daarin vertelde hij dat hij het lichaam van Nicky had gevonden op de heide. Hij had de jongen aangeraakt – vertelde hij – om de ademhaling te controleren, maar Nicky was toen al overleden.

B. durfde vervolgens naar eigen zeggen de politie niet te alarmeren. Dit omdat hij met zijn zedenverleden bang was dat de politie hem niet zou geloven. “Ik wist gewoon niet meer wat ik moest doen.” Na deze verklaring deed hij er weer het zwijgen toe, dinsdag gaf hij aan dat opnieuw te doen.

Lees ook: Jos B. verklaart: ‘Het wordt tijd dat ik mijn geheim deel, Nicky was al dood toen ik hem vond’

DNA-verwantschaponderzoek

De rechtbank bespreekt deze dag onder meer het grote DNA-verwantschaponderzoek. B. had daar niet aan meegewerkt. Maar omdat zijn familie hem als vermist had opgegeven en spullen waar zijn DNA op zat naar de politie had gestuurd, kwam er een 100 procents-DNA-match. Sporen van hem zijn onder meer op de pyjamabroek en onderbroek van Nicky gevonden. Er is op de jongen of op zijn kleding geen sporen gevonden van sperma.

“Waarom werkte u hier niet aan mee? Waarom gaf u geen gehoor aan de oproep?”, vroeg de rechter aan B. “Ik ga ook vandaag geen antwoord geven op vragen. Ik onthoud me van elk commentaar”, zei de Limburger. Ook na aandringen, of hij wellicht nog wat wilde toevoegen aan zijn verklaring, wellicht was hem nog iets te binnen geschoten. Maar B. hield zijn kaken op elkaar. Ook wees zijn advocaat hem meermaals op zijn zwijgrecht.

Lees ook: Peter R. de Vries vindt verklaring Jos B. ‘volstrekt ongeloofwaardig’

B. liet zich wel ontvallen dat hij, nadat hij het lichaam van de jongen had gevonden, besloot dat hij met de zaak niets te maken wilde hebben. Gevraagd om een toelichting beriep hij zich weer op zijn zwijgrecht.

Nicky Verstappen verdween in 1998 van een zomerkamp op de Brunssummerheide. Een dag later werd zijn lichaam iets verderop op de heide gevonden. B. werd na een klopjacht in Spanje aangehouden, dat gebeurde twee jaar geleden.

Bovenstaande beelden zijn eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

Football news:

Het is belangrijk om niet te imponeren, maar te scoren. Een andere kracht van de Loco naar de woorden van Nikolic na de wedstrijd
Andre Villas-Boas: de stad heeft een miljard uitgegeven en de coach is een fenomeen. Marseille heeft geen geld voor Guardiola, dus je hebt AVB en zijn tactiek
Miranchuk bleef in de reserve van Atalanta voor de tweede wedstrijd in een Rij
Jurgen Klopp:wat er nu gebeurt is als in een huwelijk leven: er zijn goede momenten, er zijn slechte momenten. Wat er nu gebeurt is alsof je in een huwelijk leeft. Er zijn goede momenten, er zijn slechte momenten. Het is geen slecht moment, maar het is glad. Het was een zwaar spel. Maar een 2-0 overwinning is heel normaal, dus we gaan verder. We moeten 100% verenigen, harder vechten. Dat is wat de jongens vandaag deden. We verloren Fabinho in de eerste helft, Rhys Williams is pas 19, en hij heeft al meer wedstrijden in de Champions League gespeeld dan in de Premier League - Ik denk dat dit zeldzaam is. We hebben het heel goed gedaan, maar het is een schok voor het team omdat we iets aan de verwonding moeten doen. Tijdens de rust moesten we Henderson uit het spel halen - hij zei dat hij in orde was, maar op zulke momenten moet je verantwoordelijkheid tonen. We wilden hem 45 minuten geven om klaar te zijn voor West ham. Het laatste wat we nodig hadden was de verwonding van Fabinho. Hij had problemen met z ' n dij.Dat is niet gezond. De pijn was niet al te erg, hij zei dat hij kon blijven spelen, maar zonder eikels, dus het zou niet veel helpen. We zullen zien, we moeten een foto nemen, maar natuurlijk is de situatie niet erg goed zei Klopp
Zinedine Zidane: verdiende een gelijkspel met Borussia Dortmund - en ik denk zelfs dat dat meer verdiende de hoofdcoach van Real Madrid Zinedine Sedan achtige kampioenen. Het resultaat toont het karakter van het team. We verdienden een gelijkspel-en ik denk dat we meer verdienden. Dit is een zeer belangrijk punt. Natuurlijk is de situatie op de tafel moeilijk, we bevinden ons nu in dezelfde situatie als vorig jaar. De spelers vochten tot het einde en speelden goed, ik weet zeker dat alles zal worden achtergelaten. Wij moeten proberen vermoeidheid te bestrijden. We stopten niet, maar we waren erg moe. Dat is het. Dit jaar zal voor iedereen moeilijk zijn. Maar vandaag moeten we trots zijn op het resultaat, omdat we een punt hebben gezet in een moeilijke reis. Ja, we hebben iets gemist omdat we niet hebben gewonnen, maar we geloofden in ons spelplan, we hebben het goed gedaan en verdienden een gelijkspel
In Liverpool werd het nog erger met het centrum van de verdediging: Fabinho raakte gewond, alleen Joe Gomez is gezond
Lokomotiv staat op de derde plaats in Groep a van de Champions League na 2 ronden, Bayern staat aan de leiding