Netherlands

Jeugdzorg Nederland uit ernstige zorgen om jeugdzorg in Zeeland

Intervence In de provincie verdwijnt een belangrijke jeugdbeschermingsorganisatie, die kinderen met zware problematiek begeleidt. Ruim duizend kinderen moeten daardoor worden overgeplaatst.

Jeugdbeschermingsorganisatie Intervence in Zeeland houdt per januari 2021 op te bestaan. Hierdoor moeten ongeveer zevenhonderd gezinnen die nu door de organisatie worden begeleid, elders hulp krijgen. Het overkoepelende Jeugdzorg Nederland maakt zich ernstig zorgen om die groep.

Intervence begeleidt jongeren die te maken krijgen met jeugdbescherming of jeugdreclassering, en bij wie dus ernstige problemen spelen. Het gaat momenteel om ruim duizend kinderen, schrijft Omroep Zeeland. Het plan om de organisatie op te heffen, komt uit koker van de dertien betrokken Zeeuwse gemeenten. Het gaat financieel al een tijd niet goed met Intervence, en de gemeenten zetten in het nieuwe jaar dan ook het contract stop met de organisatie. Nederlandse gemeenten zijn verantwoordelijk voor het bieden van jeugdzorg, maar in heel Nederland zijn er grote tekorten op het jeugdzorgbudget.

Vanaf januari worden geen nieuwe kinderen meer aangenomen en kinderen die al bij Intervence zijn ondergebracht, worden verspreid over andere jeugdzorginstellingen. De organisatie heeft over die gang van zaken woensdag een brandbrief gestuurd naar verantwoordelijk minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) en staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie, Volksgezondheid).

Ontslagen

„Wij maken ons ernstige zorgen over dit besluit”, schrijft Intervence in die brief. Voor veel gezinnen betekent de sluiting dat zij een nieuwe jeugdbeschermer krijgen toegewezen en dat is niet in het belang van de Zeeuwse kinderen, vindt Intervence. Het gaat om een kwetsbare groep die thuis bijvoorbeeld te maken heeft met verslaving, huiselijk geweld en schulden, en bij wie de rechter heeft ingegrepen.

Brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland verwijt de gemeenten „het financiële belang zwaarder te laten wegen” dan de zorg voor de kinderen, verwijt het in een eerdere brief aan de betrokken wethouders. Ook FNV is kritisch op de voorgenomen sluiting: volgens de vakbond is „totaal geen rekening is gehouden met de medewerkers”. Volgens Omroep Zeeland komt een deel van de ongeveer honderd medewerkers op straat te staan.

Football news:

Setien eist 4 miljoen euro compensatie van Barca. Het ontslag van Valverde kostte de club 11 miljoen
Twee Cornell spelers testten positief voor coronavirus na de wedstrijd met Barca
Mbappe eindigde als eerste op de Ligue 1 goalscoring lijst en scoorde 13 goals in 17 optredens. Hij brak de reeks van 4 wedstrijden zonder goals
Holand scoorde 27 goals in zijn eerste 28 Bundesliga-optredens. Hij is de tweede persoon om dit te doen
Sevilla probeert Papa Gomez te tekenen, Monchi is in gesprek. Atalanta wil hem verkopen aan een club die niet uit Italië komt.Alejandro Papu Gomez kan zijn carrière in La Liga voortzetten
Holand scoorde 14 goals in 13 Bundesliga wedstrijden dit seizoen
Neymar speelt zijn 100ste wedstrijd voor PSG. = = Clubcarrière = = Neymar begon zijn carrière in de 21e Ronde van de Ligue 1 tegen Montpellier. Hij speelde 61 keer in de Ligue 1 wedstrijden, speelde 25 wedstrijden in de Champions League, 6 in de Franse Cup, 6 in de League Cup en nog twee in de Franse Super Cup