Netherlands

Inflatie hoger dan wat u in 2019 extra op uw loonstrookje kreeg

De inflatie in Nederland kwam afgelopen jaar uit op het hoogste niveau sinds 2002. Het leven werd in Nederland gemiddeld 2,6 procent duurder, mede door de verhoging van het lage btw-tarief. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was de Nederlandse prijsstijging ook een van de hoogste van de eurozone.

Onder meer eten en drinken werd duurder. Voor voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken moest vorig jaar in de supermarkt gemiddeld 4 procent meer worden betaald dan een jaar eerder. Dat was volgens het CBS de sterkste prijsstijging in ruim tien jaar tijd. De gemiddelde prijsstijging in restaurants, cafés en bedrijfskantines was 4,6 procent. De grotere prijsstijging van eten en drinken hangt samen met de verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent per 1 januari 2019.

Goederen en diensten die onder het lage btw-tarief vielen waren in 2019 gemiddeld 4,1 procent duurder dan in 2018. In dezelfde periode was de prijsstijging van producten die onder het hoge btw-tarief vielen gemiddeld 2,3 procent.

Voor elektriciteit moest in 2019 gemiddeld 15,7 procent meer worden betaald op jaarbasis. De prijsstijging van gas bedroeg gemiddeld 10,6 procent. Dit kwam mede door hogere leveringstarieven en hogere heffingen op gas en elektriciteit.

Niet alles werd duurder, benadrukt het CBS. Onder meer thuiszorg daalde sterk in prijs. Ook mobiele telefonie, audio- en videoapparatuur werden goedkoper. Verder merkt het statistiekbureau op dat de loonstijging in Nederland voor het eerst in vijf jaar minder sterk was dan de stijging van de consumentenprijzen. De cao-lonen stegen volgens voorlopige cijfers vorig jaar in doorsnee met 2,5 procent op jaarbasis.

Op basis van de Europese geharmoniseerde prijsindex stegen de prijzen in Nederland met gemiddeld 2,7 procent. Alleen in Slowakije werd het dagelijkse leven in doorsnee nog iets duurder. Voor de hele eurozone gold een inflatie van 1,6 procent. Dat was in 2018 nog 1,7 procent. In de geharmoniseerde methode wordt geen rekening gehouden met de kosten van het wonen in de eigen woning.

ANP

Het is echt waar: alleen met jouw hulp kan TPO.nl de komende jaren blijven bestaan. Neem daarom nu een abonnement op TPO+ al vanaf 4 euro per maand. Daarmee zorg je ervoor dat TPO.nl voor altijd online blijft.

En je krijgt er heel wat voor terug: exclusieve artikelen van bekende auteurs, een site die helemaal vrij is van reclamebanners, de mogelijkheid tot reageren en toegang tot het volledige TPO+-archief.

Dankzij jouw abonnement worden er steeds meer uitstekende artikelen van uitstekende auteurs gepubliceerd en kan de TPO-redactie blijven werken aan een uniek journalistiek geluid online.

Neem nu direct een jaarabonnement op TPO+ en treed ook toe tot de TPO-elite.

TPO.nl, where the elite meet to read.

Steun TPO

 

Football news:

Espanyol vroeg La Liga om de vlucht te annuleren. De Catalanen bevinden zich sinds de vijfde ronde in de degradatiezone
Inter heeft nog niet beslist over Conte ' s toekomst. Alles wordt beslist na de Europa League
Haji nam ontslag als Viitorul ' s coach
Door Ronaldo ' s wedstrijd hield ik van football
Sanchez verbreekt zijn contract met Manchester United en vertrekt gratis voor Inter. Het ontvangt 7 miljoen euro per jaar
Lautaro Martinez: we zullen alles blijven doen wat mogelijk is voor Inter
Albert Ferrer: Barca moet onafhankelijk worden van Messi. Anderen moeten meer spelen