Netherlands

Hûs en Hiem 'overladen' met bouwplannen

Coronajaar 2020 leverde opvallend veel Friese bouwplannen op. Vanaf november werd adviescommissie Hûs en Hiem zelfs ,,overladen’’ met aanvragen.

Dit schrijft directeur Marc Visser in zijn jaarverslag. ,,Terwijl bij de corona-uitbraak in Nederland forse economische krimp werd verwacht zijn de productiecijfers van Hûs en Hiem in 2020 verrassend te noemen.’’

De adviesorganisatie kreeg vorig jaar 3540 nieuwe adviesaanvragen binnen. Dat waren er iets meer dan de 3409 van 2019. Tot het najaar van 2020 ging het overigens opvallend vaak om kleine verbouwingen.

Dit veranderde in de extra golf aanvragen vanaf november. Nu zaten er ook veel grotere bouwaanvragen bij. Hier ligt vermoedelijk een verband met de landelijke invoering van ‘bijna energieneutrale gebouwen’ (Beng). Een deel van de bouwers hoopte voor 1 januari mogelijk nog onder de oude soepeler regels te kunnen vallen. De drukte bij Hûs en Hiem hield overigens ook aan in de eerste drie maanden van 2021.

,,Omdat in veel gevallen na de eerste adviesaanvraag nog een vervolgaanvraag komt, is het totale aantal planbehandelingen een veelvoud.’’ Het leidde tot 6763 adviseringen. Hûs en Hiem kreeg 1,05 miljoen euro aan inkomsten binnen, waardoor de organisatie nu een ,,robuuste’’ financiële positie heeft. Bijna de helft van de inkomsten haalde Hûs en Hiem uit adviesaanvragen van drie grote gemeenten, namelijk Leeuwarden, Noardeast-Fryslân en Súdwest-Fryslân.

Alle Friese gemeenten houden in ieder geval tot 2023 vast aan advisering door Hûs en Hiem. Uitzondering is Tytsjerksteradiel, dat de zaken anders heeft geregeld. De naderende invoering van de Omgevingswet kan op termijn wel gevolgen hebben voor de keuzes die gemeenten maken.

Hûs en Hiem bestaat ruim 95 jaar en houdt zich vooral bezig met advisering voor welstand, monumentenzorg en leefomgeving. Het personeelsbestand bestaat uit 9,65 fte’s.

Football news:

Griezmann sprak met Hamilton en bezocht de Mercedes boxes tijdens de Spaanse Grand Prix
Barcelona vindt dat Neymar het gebruikt heeft. Hij zei dat hij wilde terugkeren, maar verlengde zijn contract met PSG (RAC1)
Aubameyang aan de Arsenal fans: we wilden je iets goeds geven. Het spijt me dat we niet konden
Atletico verloor niet in Camp Nou. Busquets' blessure is het keerpunt van de wedstrijd (en het kampioenschap race?)
Verratti blesseerde zijn kniebanden tijdens PSG training. Deelname aan de Euro is nog steeds in vraag
Neymar ' s contract in één foto. Mbappe wil hetzelfde
Manchester United wil Bellingham in de zomer tekenen, niet Sancho. Borussia niet van plan om te verkopen Jude