Netherlands

Henk Otten trekt met juristen ten strijde tegen “staatsonveilige” Thierry Baudet: willen hem weren uit Commissie Stiekem

Als het aan Nederlandse juristen en Henk Otten ligt, dan wordt Thierry Baudet binnenkort geweerd uit de Commissie Stiekem in de Tweede Kamer. De staatsveiligheid is in het geding, schrijven rechtsgeleerden deze week in het Nederlands Juristenblad.

Als het aan H. Sarolea en R. W. Weemhoff – twee schrijvers van het Nederlands Juristenblad – ligt, zal FVD-fractievoorzitter Thierry Baudet binnenkort geen deel meer uitmaken van de zogenaamde ‘Commissie Stiekem’ van de Tweede Kamer. In deze commissie – officieel CIVD geheten – worden gevoelige zaken en staatsgeheimen besproken met de fractievoorzitters van de Tweede Kamer. Om dat te bereiken moet het Reglement van Orde worden aangepast, vinden zij. Baudet is namelijk zo gevaarlijk dat alleen voor hem de regels herschreven dienen te worden.

De juristen denken dat Baudet deze informatie wel eens zou kunnen doorspelen aan Rusland, zo schrijven ze in de editie die op 29 mei uitkwam. Ze sommen daarvoor allerlei argumenten op.

Allereerst zint het de juristen niets dat Baudet afgelopen april een opmerking maakte over smeergeld. Ook de banden van de FVD-voorman met John Laughland, een ex-directeur van een pro-Russische denktank, stelt de NJB-auteurs niet gerust. Ze grijpen ook terug op 2016, toen het referendum over het EU-verdrag met Oekraïne op de politieke agenda stond. Dat Baudet destijds een “rustig en doordacht gepresenteerde stellingname” debiteerde over betalingen door het Kremlin wordt hem niet in dank afgenomen.

Het pleidooi van de juristen wordt van harte gesteund door Henk Otten, de uit FVD gezette senator. Hij “onderschrijft het verzoek geheel,” melden de NJB’ers:

“De eerste reactie is van senator Henk Otten. Hij laat weten onze zorgen en ons verzoek geheel te onderschrijven, en geeft aan dat juist de lijnen naar het Kremlin voor hem dé aanleiding zijn geweest om te besluiten via Zembla het publiek voor Baudet en zijn Russische connectie te waarschuwen. Hij geeft ook aan zich achteraf de vraag gesteld te hebben of het geen fout van hem is geweest om niet eerder op te stappen en Baudet in het zadel te helpen.”

Ook FVD-senator Paul Cliteur reageerde, maar over hem zijn de juristen dan weer niet zo te spreken. Ze vinden dat hij ‘communicatie eenzijdig afbreekt of gewoon niet aangaat’.

De oproep van Sarolea en Weemhoff (en Otten) is nog niet opgepakt door leden van de Tweede Kamer.

Football news:

Sarri Pro 2:2 met Atalanta: we speelden met een van de beste teams in Europa op dit moment
Pep Guardiola: Manchester City heeft een plaats gewonnen in de Champions League op het veld. Ik hoop dat de UEFA ons toestaat te spelen
Atalanta breidde hun onverslagen streak uit tot 14 wedstrijden en staat op de derde plaats in de Serie A
Ronaldo scoorde zijn 27e doelpunt in de Serie A, waarmee hij een penalty maakte in de wedstrijd tegen Atalanta. Immobile heeft 29 ballen
Sterling scoorde 27 goals voor het seizoen en brak zijn record. Hij scoorde een hattrick tegen Brighton
Drie Atalanta spelers hebben 15+ goals gescoord in de Serie A seizoen. Dit is het beste resultaat sinds 1952
Setien op het titelgevecht: Barcelona doet alles wat mogelijk is, maar Real Madrid wint alle wedstrijden