HEMA gaat klanten zonder mondkapje niet weigeren. Volgens de winkelketen is het niet aan winkeliers om dergelijke maatregelen af te dwingen.

Personeel van de winkels in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Zuidoost-Brabant moet wel een mondkapje op, zegt een woordvoerder van de keten. Klanten in de winkels in die regio's worden dringend geadviseerd een mondkapje te dragen.

Op termijn wil HEMA in die vestigingen mondkapjes bij de deur neerleggen, maar daar gaat volgens de woordvoerder enige tijd overheen. Tot er genoeg voorraad is, is er daarom geen verplichting.

Voor de winkels in de rest van het land houdt HEMA de ontwikkelingen in de gaten. In de drie grote steden en de regio rond Eindhoven gelden momenteel strengere regels dan elders in Nederland.

Het kabinet kondigde maandag verscherpte coronamaatregelen aan. Daarbij wordt het mondkapjesbeleid aan winkeliers overgelaten.

Verder verandert er in de HEMA-winkels volgens de woordvoerder niet veel naar aanleiding van de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Wel wordt hier en daar het maximale aantal bezoekers van de HEMA-restaurants teruggebracht.