Netherlands

Harry en Meghan vs. Buckingham Palace: 'Nu is het menens'

De gemoederen rond het Britse koningshuis lopen in aanloop naar het nu al geruchtmakende tv-interview van Oprah Winfrey met Meghan Markle en prins Harry steeds verder op.

Buckingham Palace maakte gisteren bekend dat het een onderzoek instelt naar de "erg verontrustende" beschuldigingen dat Markle haar personeel zou hebben gepest. Markle beschuldigt het paleis er ondertussen van leugens over haar te verspreiden, blijkt uit een vrijgegeven fragment uit het Oprah-interview.

"Ik weet niet hoe ze kunnen verwachten dat we na al deze tijd gewoon onze mond zouden houden, terwijl zij een actieve rol spelen in het in stand houden van onwaarheden", zegt de hertogin van Sussex. Het hele interview wordt zondag uitgezonden.

De hertogin van Sussex sprak over The Firm, de bijnaam van het Britse koningshuis:

Eerste teaser interview met Meghan: 'het paleis verspreidt onwaarheden over ons'

"Nu is het menens", schrijft BBC-royalty-verslaggever Jonny Dymond. "Het is duidelijk dat ze hun kritiek niet beperken tot de Britse media, die ze overduidelijk verafschuwen, maar dat ze hun vizier ook richten op het koningshuis."

Of, in de woorden van de Koninklijk Huis-verslaggever Chris Ship van zender ITV: "Het lijkt allemaal een stuk erger dan gedacht."

NOS-correspondent Tim de Wit zegt dat het Oprah-interview door Buckingham Palace wordt gezien als een oorlogsverklaring. "Het paleis is bang dat het paar de vuile was gaat buiten hangen. Er wordt gevreesd dat Meghan gaat vertellen dat haar het leven binnen de koninklijke familie onmogelijk is gemaakt."

Breuk is definitief

Hoewel Harry nooit een geheim had gemaakt van zijn afkeer van het vergrootglas waaronder hij zijn leven leidde, kwam de breuk tussen hem en het koningshuis vorig jaar toch als een enorme verrassing. In januari kondigden de hertog en hertogin van Sussex aan dat ze een ander leven wilden gaan leiden, voornamelijk buiten het Verenigd Koninkrijk. Niet langer verlangden ze een vooraanstaande positie binnen de koninklijke familie en de bijbehorende financiële afhankelijkheid.

Na gesprekken met de koningin werd besloten dat de twee een jaar over hun voornemen zouden nadenken. Die periode verliep vorige maand, waarna koningin Elizabeth het vertrek van Harry en Meghan definitief maakte en de koninklijke banden met hen doorsneed.

De twee zullen ook nooit meer werkzaamheden voor de kroon uitvoeren. "Hoewel iedereen bedroefd is om hun beslissing, blijven de hertog en hertogin toch geliefde leden van de familie", zei Buckingham Palace.

'Giftige Britse pers'

Ze hadden geen andere keus, zei Harry er vorig jaar over en deed er vervolgens het zwijgen toen. Pas vorige week vertelde hij meer, in een interview met zijn vriend en tv-presentator James Corden.

Harry moest het land uit omdat de "giftige" Britse pers zijn geestelijke gesteldheid in gevaar bracht. "Ik deed dat wat elke echtgenoot of vader had gedaan: ik moest mijn gezin daar weghalen."

Harry reed met James Corden in een dubbeldekkerbus door Los Angeles:

Al jaren liet prins Harry weten dat hij zacht gezegd ontevreden is over de manier waarop over hem wordt geschreven in de tabloids. Maar sinds zijn huwelijk met Meghan zijn zijn woorden harder geworden. Hij trok de vergelijking met het tragische lot van zijn moeder Diana en zei dat ook zijn vrouw "slachtoffer was van een meedogenloze campagne van de Britse roddelpers, die niet nadenkt over de gevolgen."

Het blijft niet bij woorden alleen. Ze klaagden de Mail on Sunday aan vanwege publicatie van een brief van Meghan aan haar vader. Vorige maand won Meghan die zaak. Eerder besloten ze om de grote Britse tabloids niet meer te woord te staan, omdat die geld aan hen verdient, met verhalen die "verdraaid, onjuist en onredelijk opdringerig" zijn.

Medeleven en vriendelijkheid

In het Oprah-interview komen Meghan en Harry ongetwijfeld terug op hun breuk met de koninklijke familie en hun afkeer van de roddelpers. Maar al duidelijk is dat de twee ook vooruit kijken. Ze willen veel tijd en energie steken in hun nieuwe liefdadigheidsfonds, de Archewell Foundation, waar ze de nadruk leggen op medeleven en vriendelijkheid.

Onder die vlag gaan ze ook films en podcasts maken, nadat ze daarover deals ter waarde van tientallen miljoenen dollars hadden gesloten met Netflix en Spotify. "We willen stemmen laten horen die anders verstommen en de verhalen van mensen horen", zegt Meghan daarover. Harry: "We willen een gemeenschap maken waarin je je verhaal kwijt kunt, waardoor er een veilige ruimte ontstaat waarin anderen ook hun kwetsbaarheden kunnen delen."

Football news:

Michel Salgado: Ronaldo is de beste speler. Deze dikke man was beter dan Messi en Ronaldinho
Neymar op Bayern ' S bezit: je kunt flirten met een meisje de hele nacht, maar een andere man zal komen en veroveren haar in vijf minuten
Tuchel beledigd de coach van Porto Conceicau na de Champions League-wedstrijd
De belangrijkste mythe over Holand ' s vader: Roy Keane beëindigde zijn carrière door in zijn knie te vliegen. Dit is niet waar, hoewel veel dingen samen zijn gekomen
Juve besloot Rabiot en Ramsey te verkopen. De club wil Chalhanoglu tekenen en Locatelli
Neymar op de viering voor Kimmich: ik heb niet geprobeerd om hem te provoceren. Het is het lot. Hij zei dat Bayern zijn al in de halve finale
Neymar, Mbappe en Paredes zijn PSG ' s belangrijkste spelers tegen Bayern München. Pochettino hield rekening met de fouten van de eerste wedstrijd