Netherlands

Groningse studenten overtreden coronaregels in feestbus

Een aantal Groningse studenten heeft zich tijdens een rit in een feestbus niet aan de coronaregels gehouden. Op een video is te zien hoe meerdere passagiers geen mondkapje dragen, dansen, drinken en lachgas gebruiken.

Voorzitter Wessel Griezen van de studentenvereniging Vindicat bevestigt dat er leden van zijn vereniging bij zijn. "Dat was eerst onduidelijk, omdat de mensen op de video niet goed te herkennen zijn", zegt hij tegen RTV Noord. "Het is nog steeds niet zeker of het puur en alleen leden van ons zijn. Dat moeten we uitzoeken." De beelden noemt hij bizar. "We keuren dit gedrag echt af."

Griezen benadrukt dat het niet om een activiteit van de vereniging gaat. "Dit is een individuele actie. Als iets buiten de sociëteit gebeurt is het moeilijk om leden een straf op te leggen", zegt hij. "We willen de betrokken leden in elk geval zo snel mogelijk spreken."

Gemeente start onderzoek

Burgemeester Schuiling van Groningen laat weten dat de beelden hem verontrusten. Hij laat de zaak onderzoeken.

"Ik spreek er mijn zorg over uit. Ik wijs de jongeren in de bus op hun verantwoordelijkheid, net als degene die dit heeft georganiseerd. Verder kan ik er niets over zeggen. We moeten eerst de uitkomsten van het onderzoek afwachten."

Het busbedrijf waarbij de reis is georganiseerd adverteert met feestritten waarbij de coronaregels in acht worden genomen. Zo moeten passagiers onder meer een mondkapje dragen en een gezondheidsverklaring tekenen.

Het bedrijf erkent dat de regels in dit geval niet zijn nageleefd, maar spreekt van een incident. "Dit is uiteraard niet hoe het moet. Mensen hadden soms geen mondkapje op. Dat is fout gegaan", zegt een woordvoerder.

Football news:

Dembele kan 3 maanden missen als gevolg van een knieblessure. De middenvelder kan worden bediend op
Oostenrijk coach Foda: Italië heeft in tijden niet verloren, maar misschien komt de tijd dat ze opnieuw zullen verliezen
Baumgartner op de Oostenrijkse playoff exit: ik snap het nog steeds niet, mijn hoofd doet veel pijn. Maar we maakten geschiedenis
Kroos over het gesprek met Ronaldo na de eurowedstrijd: ik vroeg hem hoe het met hem ging in Italië. Ik was blij om je te zien
Zinchenko over de nederlaag van Oostenrijk: het spel in de eerste helft was onaanvaardbaar. Ik weet niet wat te zeggen
Matvienko op 0:1 met Oostenrijk: Oekraïne kon hun voetbal niet spelen vanwege nervositeit
Nederland won alle drie de wedstrijden in de Eurogroep voor de derde keer. De vorige zaak was in 2008