Netherlands

Gouverneur Bovens wil dat Staten beslissen over urgente zaken

In een brief die Bovens woensdag aan de Limburgse Staten stuurde, geeft hij een overzicht van urgente zaken die om een snel besluit vragen.

Waarnemend gouverneur Theo Bovens (CDA) van Limburg heeft een aantal urgente zaken op een rijtje gezet waarover Provinciale Staten op korte termijn knopen zouden moeten doorhakken. Veel besluiten kunnen niet worden doorgeschoven naar een nieuw college van Gedeputeerde Staten. Het vorige college trad vorige week vrijdag af en ook Bovens liet weten niet langer aan te willen blijven. In afwachting van de benoeming van een nieuwe commissaris van de Koning blijft hij waarnemer en enig lid van Gedeputeerde Staten.

Snel besluit nodig
In een brief die Bovens woensdag aan de Limburgse Staten stuurde, geeft hij een overzicht van urgente zaken die om een snel besluit vragen. Het gaat dan onder meer om het renoveren van de start- en landingsbaan van Maastricht Aachen Airport (MAA), de aanpak van stikstofreductie om te voorkomen dat rijksgelden worden misgelopen en de belangenbehartiging voor Limburg bij de vorming van een nieuw kabinet en in Europese gremia.

Stikstofreductie


Zo heeft het Rijk 5 miljard euro beschikbaar gesteld voor stikstofreductie. Limburg kan uit die ruif 61,8 miljoen euro halen voor natuurherstel en 1,8 miljoen euro voor boscompensatie. Verder is 13,5 miljoen euro beschikbaar voor de 'regeling opkoop veehouderijen'. Aanvragers die van de subsidie gebruik willen maken, kunnen niet wachten op uitstel van besluitvorming.

Besluiten voor nieuw college


Bovens maakte ook een lijstje waar de Staten géén beslissingen over zouden moeten nemen, zoals de toekomst van MAA, het Waterprogramma voor de komende vijf jaar of het openstellen van nieuwe subsidies. Dat soort besluitvorming moet wachten op een nieuw college van Gedeputeerde Staten, aldus Bovens. Vrijdag vergaderen de Staten over de ontstane politieke situatie na het vertrek van GS. Dan staat ook de brief van Bovens op de agenda.

Affaire Vrehen


Het college van Gedeputeerde Staten stapte recent op toen duidelijk werd dat een meerderheid van de Staten het vertrouwen in het college en de gouverneur verloren had. Aanleiding was een publicatie in NRC over voormalig CDA-gedeputeerde Herman Vrehen, die als directeur van een Limburgs landschapsbeheerder tonnen aan onder meer provinciale subsidies naar eigen bv's zou hebben doorgesluisd. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Football news:

Emery is de eerste coach met 5 finales in een Europees Cup toernooi
Villarreal zal spelen in de finale van de Europacup voor de eerste keer
Manchester United verloor voor het eerst in 8 wedstrijden. Er waren 6 overwinningen en een gelijkspel
Manchester United bereikte de finale voor de eerste keer onder Solskjaer
Emery speelt voor de vijfde keer in de Europa League finale. Hij heeft drie overwinningen
Villarreal stal de tweede Engelse finale - zal spelen voor de Europa League met Man United. Emery heeft een kans om deze titel te pakken voor de 4e keer
Guardiola ' s vader: Pep altijd beschouwd Messi de beste, maar wilde geen schade aan Barca veroorzaken door het nemen van de speler