Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Google boekt grote getallen over derde kwartaal

-

Het derde kwartaal pakt sterk uit voor Google met ruime dubbelcijferige groei op alle fronten, en meer dan de financiële markt verwachtte. De nettowinst stijgt met 68 procent tot 18,9 miljard dollar.

Dat is af te leiden uit de resultaten die Google zojuist presenteerde over het derde kwartaal (PDF). Over een paar uren geeft de leiding toelichting aan de markt, maar in grote lijnen is de herkomst van de niet al te verrassende resultaten wel te herleiden.

De omzet steeg met 41 procent tot 65,1 miljard dollar en iets minder de helft daarvan komt van reclame bij de zoekmachine. Een groeiend deel daarvan komt uit Shopping, want dat begint naast bijvoorbeeld Amazon-reclame een standaard te worden voor webwinkels die extra bereik zoeken. Search groeide met 44 procent tot 38 miljard dollar.

Sinds kort rapport Google ook apart de cijfers van YouTube, afkomstig uit reclame in en rondom de video’s. De omzet steeg hier met 43 procent tot 7,2 miljard dollar, oftewel ruim elf procent van de concernomzet. CEO Sundar Pichai probeert de videodienst via deals met tv-fabrikanten standaard een prominente plek te geven in de interfaces van nieuwe toestellen. De YouTube-kijktijd op televisie begint een substantiële vorm aan te nemen. In Nederland, bijvoorbeeld, kijken vijf miljoen mensen zeker maandelijks YouTube op tv.

Hoewel de cloudomzet niet is te vergelijken met de tientallen miljarden die Amazon met AWS doet, lijkt Google op koers. Google Cloud is onderweg naar break-even. Het operationele verlies halveerde tot 644 miljoend dollar en de omzet steeg met de helft tot vijf miljard dollar.

De techgigant besloot begin 2021 om zijn servers niet drie maar vier jaar te gebruiken. Dat werkt kostendrukkend en, daarmee, voor 460 miljoen dollar positief op de winst.

Beleggers weten niet goed hoe ze op de beter dan verwachte cijfers moeten reageren, want het aandeel noteert nabeurs ruim een procent lager op 2.755 dollar.