Netherlands

Gemeenten willen snel hulp voor gedupeerden toeslagenaffaire

Gemeenten willen dat de Belastingdienst slachtoffers van de toeslagenaffaire sneller gaat helpen. Dat staat in een verklaring van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Gemeenten willen gedupeerden financieel helpen als zij in de problemen zijn gekomen door de affaire. Maar de Belastingdienst moet die kosten dan wel vergoeden, vindt de VNG. En daar zit het probleem.

De fiscus moet gemeenten helpen om in contact te komen met slachtoffers, aldus wethouder Peter Heijkoop van Dordrecht. Hij vindt dat de Belastingdienst zijn volledige verantwoordelijkheid moet nemen. „Dat betekent dan ook dat de extra kosten die gemeenten maken voor rekening moeten komen van de Belastingdienst.”

Volgens RTL Nieuws en Trouw, die de affaire onthulden, heeft het ministerie van Financiën een eerdere toezegging aan de gemeenten om de extra kosten te vergoeden ingetrokken.

Het ministerie is verbaasd over de uitspraken van de VNG. „Met verschillende grote gemeenten werken we al goed samen om gedupeerde ouders uit de problemen te helpen. We voeren momenteel overleg met de VNG om afspraken te maken over deze samenwerking”, laat een woordvoerder van Financiën weten.

Donderdag is er weer overleg tussen Financiën en de VNG. Dan wordt een nieuw voorstel van het ministerie besproken. „We hopen dat we in dat gesprek goede stappen zetten.”

Duizenden ouders werden de afgelopen jaren de dupe van een uit de hand gelopen jacht op fraude met de kinderopvangtoeslag. Zij moesten ten onrechte enorme bedragen terugbetalen, zonder dat zij een eerlijke kans hadden op beroep. Daardoor raakten velen in grote financiële problemen.

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) probeert de hulp aan de gedupeerden die in grote financiële nood verkeren te versnellen, liet ze in augustus weten. De schadeloosstelling duurt langer dan verwacht omdat de dossiers in veel zaken ingewikkelder zijn dan verwacht.

Football news:

Ik hoop dat Alaba een contract tekent met Bayern. Onze club is een van de beste ter wereld
Messi gaf Barca alles, bracht ze naar de top. Hij werd niet behandeld op de manier die hij verdiende.De voormalige Argentijnse Internationale Diego Maradona deelde zijn mening over het verhaal toen Lionel Messi Barcelona wilde verlaten
Ik hoop m ' n stempel op Juve te drukken. We zullen grote resultaten bereiken
De Coach van Benfica: Ik wil niet dat we eruit zien als de huidige Barcelona, Het heeft niets
Ik ben gelukkig in Manchester City. Ik hoop hier te blijven
Fabinho zal niet spelen met West ham als gevolg van blessure
Maradona was de beste in zijn tijd. De beste Messi