Netherlands

Geheime ontmoeting Netanyahu en Saudische kroonprins 'ligt heel gevoelig'

De veronderstelde ontmoeting gisteren tussen de Israëlische premier Netanyahu en de Saudische kroonprins Bin Salman wordt door mist omgeven. Als de geruchten kloppen, zou dat het eerste bezoek zijn van een Israëlische leider aan Saudi-Arabië. Maar vooralsnog is de bijeenkomst nog niet officieel door beide kanten bevestigd. Wat zou toenadering tussen Israël en Saudi-Arabië betekenen voor de regio? En waarom wordt er geheimzinnig gedaan over het bezoek?

Volgens Israëlische media vloog Netanyahu gisteren in het geheim naar de Saudische metropool in aanbouw Neom voor een gesprek met Bin Salman en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo. Maar dat wordt ontkend door de Saudische minister van Buitenlandse Zaken. "Ik heb Pompeo ontmoet op het vliegveld en ben met hem naar de bespreking gegaan. Er waren alleen Saudische en Amerikaanse functionarissen bij aanwezig."

Volgens Midden-Oosten-correspondent Daisy Mohr is dat mogelijk een reactie voor de bühne. "Contact met Israël ligt hier uiterst gevoelig en voor het grote publiek is dit nieuws een grote ommezwaai. Maar het kan ook zo zijn dat de landen gewoon hadden afgesproken om de ontmoeting geheim te houden."

Op een bijeenkomst van zijn Likoed-partij werd ook Netanyahu vandaag naar de ontmoeting gevraagd, maar hij gaf, net als Pompeo, geen commentaar. De Israëlische oppositieleider Benny Gantz deed dat wel. Hij sprak van het "onverantwoord lekken van de geheime vlucht naar Saudi-Arabië". Yoav Gallant, lid van het veiligheidskabinet van Netanyahu, noemde het een ontmoeting met grote betekenis.

Er wordt al een tijdje over gespeculeerd wanneer Saudi-Arabië de banden met Israël aanhaalt. Maar als dat gebeurt, is dat toch wel een kleine aardverschuiving in de regio.

Mohr wijst erop dat er achter de schermen al langer contact is tussen de landen. Dat ziet ook Israël-correspondent Ties Brock. "Van oudsher waren de banden tussen Israël en Saudi-Arabië slecht, maar de laatste jaren zie je dat er onder de radar meer contact is. Ook zijn sinds enkele maanden Israëlische vluchten boven Saudi-Arabië toegestaan."

Dat Israël eerder dit jaar tot een diplomatiek akkoord kwam met golfstaten Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten is volgens Brock ook een belangrijk signaal. "Ik denk niet dat die deals er waren gekomen als Saudi-Arabië tegen was geweest. Maar Saudi-Arabië zou vergeleken met die landen de hoofdprijs zijn voor Israël."

Saudi-Arabië had weinig kritiek op dat akkoord, zegt Mohr. "Er wordt al een tijdje over gespeculeerd wanneer Saudi-Arabië het volgende Arabische land zal zijn dat de banden met Israël aanhaalt. Maar als dat gebeurt, is dat toch wel een kleine aardverschuiving in de regio."

Langzaam voorbereiden

Mogelijk is het ontkennen van de ontmoeting voor Saudi-Arabië een manier om de bevolking te laten wennen aan het idee. "De anti-Israël sentimenten zijn sterk onder de Saudische bevolking. Misschien wil Riyad de bevolking op deze manier langzaam voorbereiden."

Daarvan ziet Mohr meer tekenen. "Tijdens de Ramadan zijn er in het land dagelijks soaps op televisie. Dit jaar kwam daar opeens een joodse gemeenschap in voor die al heel lang in de golfregio woont. Zoiets heb ik niet eerder gezien."

De Palestijnen zijn gefrustreerd. Ze zagen drie Arabische landen een deal sluiten met Israël en nu mogelijk ook nog Saudi-Arabië.

Als bondgenoot van de Palestijnen heeft Saudi-Arabië contact met Israël altijd gemeden. "Net als in de andere golfstaten zal het aan de Palestijnen worden verkocht met de boodschap dat betere relaties met Israël uiteindelijk goed zijn voor het vredesproces", denkt Mohr. "Maar in het Palestijnse kamp zal weer worden gesproken van een dolksteek in de rug."

"De Palestijnen zijn gefrustreerd", zegt ook Brock. "Ze zagen drie Arabische landen een deal sluiten met Israël en nu mogelijk ook nog Saudi-Arabië. Terwijl het vredesproces volledig op zijn gat ligt en een eigen staat alleen maar verder weg lijkt te raken."

Gemeenschappelijke vijand: Iran

Mohr en Brock wijzen dezelfde hoofdreden aan voor de toenadering: de gemeenschappelijke vijand Iran. "De leiders van de Arabische landen vinden Iran duidelijk een grotere bedreiging dan Israël", zegt Brock. "De vijand van mijn vijand is mijn vriend, denken ze vermoedelijk."

"Er is ook nog steeds een oorlog gaande in Jemen, waar Saudi-Arabië en Iran de vechtende partijen steunen", zegt Mohr. "Saudi-Arabië is het soennitische bolwerk in de regio, Iran het sjiitische."

Gisteren benadrukte Netanyahu nog dat er wat hem betreft geen weg terug bestaat naar het atoomakkoord met Iran uit 2015. De deal die onder president Obama werd gesloten, werd door zijn opvolger Trump weer ingetrokken. Nu Joe Biden, Obama's voormalig vicepresident, de nieuwe president wordt, ontstaat er een nieuwe situatie.

"De ontmoeting kun je dan ook opvatten als een signaal naar Biden: ga niet terug naar de onderhandelingstafel voor het atoomakkoord", zegt Brock. "Wellicht hebben de landen nu meer haast omdat Biden gekozen is", zegt Mohr. "Het is geen geheim dat de Saudi's liever hadden gezien dat Trump was herkozen. De ogen zijn nu gericht op de laatste maanden van Trump. Gaat hij nog wat doen in Iran? Er wordt in de Arabische media dan ook gespeculeerd dat de ontmoeting vooral ging over Iran."

Football news:

Solskjaer over Klopp 's kritiek op Manchester United' s defensieve voetbal: we vielen aan toen we de bal
Mourinho op Liverpool ' s 68 wedstrijden zonder nederlaag thuis: er zijn records die bijna onmogelijk te breken zijn. Tottenham manager Jose Mourinho reageerde op het feit dat de onverslagen wedstrijd van Liverpool gisteren in de thuiswedstrijden van de Premier League werd onderbroken. Onder de Portugezen heeft Chelsea nog geen 86 thuiswedstrijden verloren in de Premier League. Liverpool eindigde met 68 wedstrijden. De records, zelfs de meest onwaarschijnlijke, is in elke sport te verslaan. Maar er zijn een aantal records, kijkend naar welke, je kunt voelen dat het bijna onmogelijk is om ze te verslaan. Om eerlijk te zijn, Liverpool heeft geweldige resultaten geboekt. Het is heel, heel moeilijk om te bereiken wat ze gedaan hebben. Maar de platen die Chelsea onder mij plaatste zijn nog steeds platen. Het zal heel, heel moeilijk zijn om beter te presteren. Felicitaties aan Liverpool voor hun geweldige serie, Ze hebben niet verloren thuis voor een zeer lange tijd Mourinho zei. Liverpool verloor voor het eerst in 69 wedstrijden in de Premier League (en zelfs Burnley). Het team van Klopp moet nog scoren in 2021
Je schrijft over spelletjes met vooringenomenheid. Objectiviteit zou een goed begin voor u zijn. Chelsea manager Frank Lampard reageerde scherp op een van de vragen van de journalist tijdens een persconferentie. Om eerlijk te zijn, Ik denk dat het vertrouwen van de spelers zou worden ondermijnd als ze lezen een aantal van de artikelen die u momenteel publiceren. Ik heb er een paar gelezen. En het soort vooringenomenheid waarmee je altijd schrijft over spelletjes is bijna hetzelfde als proberen om een negatieve reactie te krijgen op sociale media. Ik heb artikelen gelezen toen wij het goed deden en daarin hebt u de situatie ook niet vanuit twee gezichtspunten bekeken. Dus voor een journalist zou objectiviteit een goed begin zijn. Want ik zou me zo voelen als ik de spelers was, na het lezen van uw artikelen zei Lampard. Lampard beantwoordde een vraag van de atletiek over de rol van Petr Cech in het team. In een recent artikel op deze website werd Chelsea beschreven als een gebroken team dat op zijn hoogtepunt is.= = = Chelsea = = = Chelsea staat op de 8e plaats in de Premier League, met 29 punten na 19 wedstrijden. Chelsea heeft problemen, maar in de zomer schitterde de club prachtig op de transfermarkt. Filmgeschiedenis van de Werner onderschepping
Roma kreeg hun tweede technische nederlaag van het seizoen. Nu-voor een extra vervanger in de beker
Liverpool wil Salah niet verkopen en ik ben er zeker van dat hij niet zal aandringen op een overplaatsing in de zomer
Barcelona wil Setien geen compensatie betalen. De club is van mening dat de coach niet voldeed aan de verwachtingen
Ramos, Carvajal, Valverde, Edegor en Nacho zullen de Real Madrid wedstrijd met Alaves in La Liga missen.Real Madrid heeft een lijst van spelers gepubliceerd die tegen Alaves kunnen spelen in de wedstrijd van de 20ste ronde van La Liga. Het bod van het Madrid team bestond niet uit kapitein Sergio Ramos, verdedigers Dani Carvajal en Nacho, middenvelders Fede Valverde en Martin Edegor, maar ook striker Rodrigo Goes. De wedstrijd zal hoogstwaarschijnlijk worden gemist door de hoofdcoach van Real Madrid, Zinedine Zidane, die het coronavirus heeft opgelopen. Het bod van Real Madrid omvat in totaal 20 personen: * goal Keepers: Thibaut Courtois, Andy Lunin en Diego Altube. Verdedigers: Eder Militao, Raphael Varane, Marcelo, Alvaro Odriosola, Victor Chust en Furlan Mendy. Middenvelders: Toni Kroos, Luka Modric, Casemiro, Eden Hazard, Isco, Antonio Blanco. Naar voren: Karim Benzema, Marco Asensio, Lucas Vazquez, Mariano Diaz en Vinicius Junior. De persdienst van de club van Madrid meldde dat Valverde zijn heup verwond had. Ødegaard is ook dicht bij het verhuizen naar Arsenal in bruikleen. Real Madrid zal alles uitspelen. De wedstrijd vindt plaats op 23 januari en begint om 23.00 uur in Moskou