Netherlands

Geen nieuwe regels, huidige maatregelen blijven tot december van kracht

Persconferentie Het kabinet kwam vanavond niet met nieuwe maatregelen, maar waarschuwde wel dat een volledige lockdown als scenario op tafel ligt. Volgende week volgt een nieuwe persconferentie.

Het kabinet heeft vanavond geen nieuwe coronamaatregelen aangekondigd. Wel werd tijdens een persmoment van premier Mark Rutten en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) duidelijk dat de huidige coronaregels tot in december van kracht blijven.

Op 13 oktober kondigde het kabinet een gedeeltelijke lockdown af, en liet toen weten twee weken later met een tussenstand te zullen komen. Daar was het vandaag nog te vroeg voor: volgen de bewindsmannen zijn de effecten van de gedeeltelijke lockdown nog onvoldoende duidelijk.

Lees ook: Groei aantal besmettingen vlakt af, maar het gaat langzaam

Twee weken geleden werd ook gezegd dat de regels zeker vier weken zouden gaan gelden dus tot 11 november, maar vanavond werd duidelijk dat meer tijd nodig is. Voor Sinterklaas moet Nederland nog rekening houden met de huidige coronaregels, zei Rutte. Het feest kan dit jaar gevierd worden, maar wel in kleine kring. Voor de kerstperiode wilde het kabinet nog geen prognose geven.

Minister de Jonge uitte zijn zorgen over de huidige situatie in de zorg. „De rek is er bijna uit”, zei hij. Volgens de minister is veel zorgpersoneel zelf ziek of in quarantaine. Een volledige lockdown, door Rutte een „schrikbeeld” genoemd, ligt daarom vooralsnog als scenario op tafel. In dat geval moet iedereen thuis blijven, behalve personeel in cruciale sectoren. Toch benadrukte Rutte dat het vanavond nog te vroeg was om in te grijpen.

Volgende week dinsdag vindt waarschijnlijk weer een reguliere nieuwe persconferentie plaats, tenzij de stijgende besmettingscijfers aanleiding geven om eerder een persconferentie in te lassen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Geen nieuwe maatregelen, wel dringende waarschuwing kabinet

Football news:

Ex - Inter defender Maicon kan naar Sona verhuizen van de winnaar van de Serie D
IFAB over het spelen met je hand: niet elke aanraking van de bal is een overtreding. De eindbeslissing berust bij de scheidsrechter
Griezmann, toen ik Atletico verliet, had ik verandering nodig. De beslissing was zeer moeilijk
Barcelona was de naam van Masserano om de gewonde Pique te vervangen. Javier weigerde (Eduardo Inda)
Inter wil Giroud ondertekenen in Januari
ISCO agent: hij wil proberen te spelen in een andere competitie
Roberto de Derbi is de nieuwe Serie A coaching star. Zijn Sassuolo is het beste controle team in Italië, maar het mist improvisatie