Netherlands

‘Frontex medeplichtig aan illegaal terugsturen asielzoekers op zee’

Europese grensbewaking De Europese grensbewakingsorganisatie Frontex is volgens onderzoeksjournalisten in zeker zes gevallen betrokken geweest bij het illegaal terugsturen van asielzoekers naar Turkse wateren.

De Europese grensbewakingsorganisatie Frontex is dit jaar in zeker zes gevallen betrokken geweest bij het illegaal terugsturen van asielzoekers op zee tussen Griekenland en Turkije. Dat melden de nieuwsorganisaties Bellingcat, Lighthouse Reports, Der Spiegel, ARD en TV Asahi na gezamenlijk onderzoek.

Op beelden die de onderzoeksjournalisten hebben geanalyseerd zou te zien zijn hoe een boot van Frontex in juni naast een opblaasboot met 47 asielzoekers expres golven maakte in de Egeïsche Zee, waardoor ze terug drijven naar Turkse wateren. Het schip van de Europese grenswacht vaart „rakelings langs het rubberbootje met genoeg snelheid om golven te maken — een manoeuvre die we voorheen alleen zagen bij de [Griekse en Turkse grenswachten]. Het is buitengewoon gevaarlijk omdat de bootjes overbemand en niet-zeewaardig zijn”, schrijft Bellingcat.

Bekijk hier de video die Bellingcat beschrijft:

In vijf andere gevallen tussen april en augustus was Frontex aanwezig of dicht in de buurt toen de Griekse kustwacht tegen de regels in asielzoekers terugstuurde, maar greep het niet in. Ook maakte de grensbewakingsorganisatie van de EU geen melding van die incidenten bij het hoofdkantoor in Warschau, stellen de onderzoeksjournalisten.

Volgens internationale afspraken moeten migranten die de Griekse wateren bereiken de kans krijgen om asiel aan te vragen. Frontex mag boten ook volgens de eigen regels niet terugsturen of terugduwen.

Rechtsgeleerde Dana Schmalz van het Max Planck Instituut in het Duitse Heidelberg zegt tegen Bellingcat dat de incidenten het zeerecht schenden en het principe van non-refoulement, het verbod om asielzoekers terug te sturen naar landen waar ze mogelijk gevaar lopen. Schmalz stelt dat Frontex juist verplicht is om opvarenden van overvolle boten te redden. „Als ze dat niet doen en zelfs golven maken of wegvaren en de Grieken het vuile werk laten doen, zijn ze betrokken bij illegaal terugsturen.”

PvdA-Kamerlid Katie Piri reageert tegenover de NOS geschokt op de medeplichtigheid van Frontex. „Deze praktijken moeten per direct stoppen en de positie van de directeur van Frontex lijkt me onhoudbaar”, waarschuwt ze. „Er zal in het Europees Parlement verantwoording moeten worden afgelegd.”

Volgens Frontex is er van alle beschreven incidenten melding gedaan bij de Griekse autoriteiten en wordt er intern onderzoek naar verricht.

Football news:

22 teams zullen deelnemen aan de FIFA Arab Cup. Het toernooi zal worden gehouden in 2021
Ronaldinho op Maradona: rust in vrede, mijn idool. Tovenaar van de tovenaars! Ronaldinho, voormalig speler van Barcelona en Brazilië, heeft zijn medeleven betuigd met de dood van de voormalige Argentijnse Internationale Diego Maradona. Gecondoleerd met Maradona ' s familie en iedereen die van dit Genie houdt. Mijn vriend, mijn idool, mijn tien - Dank u voor elk moment doorgebracht in uw gezelschap, of het nu lucifers of een eenvoudig diner. Onze gesprekken zijn altijd bijzonder geweest, en Ik zal alle momenten van vreugde koesteren op het veld dat ik u heb moeten bewonderen en hulde brengen aan uw grootheid. Je hebt me mijn hele carrière geïnspireerd. Het moment om je te ontmoeten is een van de beste in mijn leven. Ik was op het veld met mijn idool. Rust in vrede, mijn idool, ik hou van je... Tovenaar van de tovenaars! Voor altijd Ronaldinho schreef op Twitter. De wereld neemt afscheid van Maradona. Napoli hernoemde het stadion ter ere van hem, en de Britten vergaten de Hand of God en erkenden de grootheid van legenden
Voor het eerst in 17 jaar scoorde Liverpool geen doelpunt in een wedstrijd van de Champions League
Villas-Boas suggereerde dat ter nagedachtenis aan Maradona om het tiende nummer in alle teams terug te trekken
Vaticaan op Maradona: de paus herinnert zich hem in gebed en herinnert zich hun ontmoetingen met liefde
Flick ongeveer 3:1 met Salzburg: erg blij met de voorstelling van Bayern. Neuer-world-class goalkeeper-Bayern Coach Hans-Dieter flick somde de resultaten van de Champions League wedstrijd met Red bull Salzburg op
Tyson over Maradona: we werden vaak vergeleken. Hij was een van mijn helden en een vriend ... Voormalig wereldkampioen boksen Mike Tyson reageerde op het nieuws van de dood van de legendarische Argentijnse voetballer Diego Maradona. De hand van God heeft ons verlaten. In 1986 wonnen we allebei onze eigen kampioenschappen. We werden vaak vergeleken. Hij was een van mijn helden en een vriend. Ik had veel respect voor hem. Hij zal zeer gemist worden twitterde Tyson. Maradona overleed op 25 November op 60-jarige leeftijd aan een hartstilstand. Gouden bad, Bengaalse tijgers en een stel Auto ' s. Tyson was de rijkste atleet ter wereld, maar slaagde erin bijna $ 700 miljoen uit te geven