Netherlands

FNV wil coronaschadeloosstelling voor zorgwerknemers overheid

FNV Zorg & Welzijn wil dat de overheid werknemers in de zorg, die door het gebrek aan persoonlijke beschermingsmiddelen besmet zijn geraakt met Covid-19, schadeloos stelt. De vakbond onderzoekt of juridische stappen kunnen worden ondernomen, omdat de overheid volgens de FNV te weinig heeft gedaan om bescherming te bieden aan de werknemers.

„De overheid moet er alles aan doen om haar burgers te beschermen, maar heeft dit nagelaten. De zorgprofessionals werden blootgesteld aan een beroepsziekte en de geldende richtlijnen bleken achteraf vanwege schaarste niet veilig genoeg. De overheid heeft de politieke verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de werknemers bovendien neergelegd bij RIVM-directeur Jaap van Dissel. Sinds 1 april is Covid-19 een erkende beroepsziekte, hier had de overheid meteen naar moeten handelen,” zegt Kitty Jong, vicevoorzitter van de FNV.

De advocaten van de FNV zijn mogelijkheden aan het onderzoeken en inventariseren om een schadeloosstelling te kunnen vorderen op de staat. Eén ervan is het terugbetalen van het eigen risico van de zorgverzekering voor professionals in de hele zorg en welzijnssector die op het werk zijn besmet en bijvoorbeeld kosten voor ziekenhuisopname hebben gemaakt.

Daarnaast wil de vakbond dat er vanuit de overheid een fonds komt waarvan iedereen die op het werk besmet is geraakt, omdat hen beschermingsmiddelen werd ontzegd en daar schade van heeft ondervonden, financieel wordt gecompenseerd.

Football news:

Van Dijk opereerde met succes na een knie ligament blessure opgelopen in de wedstrijd tegen Everton
Eriksen over waarom hij niet genoeg speelt voor Inter: Vraag Conte
Allison over de verwonding van Van Dijk: het was een optionele actie van Pickford, 100%
Voor publieke masturbatie werd de middenvelder anjera El-Melali veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf op proeftijd
We blijven het beste team in de geschiedenis verzamelen. Nu de rechtse verdedigers van de
Ryan Giggs: het kan 15-20 jaar duren voordat de Manchester United titel
Galaxy ontsloeg hoofdcoach Skelotto Guillermo Barros Skelotto vertrekt als hoofdcoach van de Los Angeles galaxy. De club kondigde het ontslag van de specialist aan. Dominic Kinnear is benoemd tot waarnemend hoofdcoach. Gezien de resultaten hebben wij besloten de andere kant op te gaan. Galaxy is een club met een kampioensmentaliteit. Als club hebben we een collectieve verantwoordelijkheid en iedereen zou de schuld voor de huidige situatie van de club moeten delen. Ik neem de verantwoordelijkheid voor de slechte resultaten en geloof dat we de juiste weg kunnen vinden voor dit team en onze clubzei Galaxy CEO Dennis te Klose. Sinds 2019 werkt Skelotto voor de Los Angeles-Club