Netherlands

FNV: ook in Nederland besmette zorgmedewerkers toch aan het werk

Zorgmedewerkers die positief zijn getest op het coronavirus, maar die weinig of milde klachten hebben, moeten soms toch doorwerken. Dat gebeurt in België, maar ook in Nederland, zegt de vakbond FNV Zorg & Welzijn. Het gaat om verpleegkundigen, artsen en andere zorgmedewerkers.

Bestuurder Elise Merlijn van de bond heeft er in het NOS Radio 1 Journaal weinig goeds over te zeggen. "Ik hoor deze geluiden niet alleen in de ziekenhuizen, maar in de hele zorg, ook bij de wijkverpleging en in verpleeghuizen: mensen die milde klachten hebben en positief getest zijn, wordt toch gevraagd te komen werken. Als je dan weet dat zij aan het werk moeten met de meest kwetsbare patiënten; dat is gewoon te bizar voor woorden."

Cijfers zijn er niet, maar volgens Merlijn krijgt de vakbond er veel vragen over van zorgmedewerkers die zich er kwetsbaar en onzeker door voelen.

Het gebeurt omdat de nood hoog is, zegt de FNV-bestuurder. "Er is een enorm personeelstekort, een hoog ziekteverzuim, terwijl de zorgvraag juist toeneemt. De druk om de roosters rond te krijgen, is gewoon hoog."

Moeilijke situatie

Ook in België gebeurt het in regio's waar de nood hoog is, zoals in de provincie Luik. Arts Steven Laureys van het universitair ziekenhuis in Luik zei gisteren tegen de NOS dat het gaat om een "heel moeilijke situatie". Zijn ziekenhuis ligt vol, het personeel is uitgeput en soms gaan besmette artsen en verpleegkundigen toch aan het werk.

"Ja, een deel van hen is positief getest, maar we kunnen ze eigenlijk niet missen. Als je kan komen werken en je bent niet ziek, dan vragen we de mensen of ze komen werken", zegt de Luikse arts.

Het is niet zonder risico voor de patiënten. FNV Zorg & Welzijn heeft erover contact opgenomen met een aantal werkgevers in de zorg en de bond bespreekt het binnenkort ook met minister Van Ark voor Medische Zorg.

Football news:

Agent van het coronavirus vanaf het begin: ik voel me prima. Een test is een test
Barcelona heeft in principe overeenstemming bereikt met de spelers om de salarissen te verlagen. De club zal 122 miljoen euro besparen
Barca presidentskandidaat farre: we moeten Neymar terughalen. Hij wil ook
Maradona ' s zoon nam afscheid van zijn vader: je zult nooit sterven, want Ik zal van je houden tot mijn laatste adem.Diego Maradona Jr., de zoon van overleden voormalig Argentijnse voetballer Diego Maradona, nam afscheid van zijn vader. Je hebt geen idee hoe gelukkig ik met je was... Ik voelde me onoverwinnelijk toen jij er was. Je hebt geen idee hoe erg ik je knuffels zal missen, hoe erg ik de tijden zal missen dat we samen zaten en onze geliefde Napoli zagen spelen! En mijn kinderen? Hoe kunnen ze leven zonder zo ' n liefhebbende grootvader? Ik beloof dat ze je altijd zullen herinneren, je beschermen en trots over hun grootvader spreken. Papa, kapitein van mijn hart, Je zult nooit sterven, want Ik zal van je houden tot mijn laatste adem. Wacht op mij, Ik zal je vinden als mijn tijd komt, want ik heb altijd bij je willen zijn. Omdat de zoon niet bang is voor iets naast zijn vader. Goede reistien van mijn hart. Ik hou van jeMaradona' s zoon schreef op instagram. Maradona is de belangrijkste figuur in het leven van regisseur Paolo Sorrentino. Hij gelooft dat Diego hem gered heeft van de dood en noemt de Argentijn zijn gids naar de wereld van de kunst
Chelsea heeft een geweldig team. Kan Mendy of de duurste keeper in de geschiedenis van de Premier League spelen.Tottenham manager Jose Mourinho deelde zijn verwachtingen voor de komende Premier League wedstrijd met Chelsea. Het maakt niet uit of we op Stamford bridge boven aan de tafel of achter Liverpool aankomen - het verandert niets voor ons. Zoals ik al zei sinds het begin van het seizoen, We beweren alleen elke volgende wedstrijd te winnen, niets meer
Ronaldo is een beetje moe na zoveel wedstrijden. We zijn overeengekomen dat hij zal rusten
Diego wilde niet meer leven. Hij stond zichzelf toe te sterven