De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) wil meer gaan samenwerken met Dubai, Singapore en Hongkong in de strijd tegen ingewikkelde internationale witwasconstructies. Dat meldt FIOD donderdag in haar jaarbericht.

De financiële inlichtingendienst wil specifiek meer met deze gebieden samenwerken, omdat er regelmatig witwasconstructies via deze financiële centra verlopen. "Het zijn financiële centra waar veel geld door stroomt. We zien dat daar ook crimineel geld wordt witgewassen", zegt FIOD-directeur Hans van der Vlist tegen AD. "Dubai, Singapore en Hongkong staan niet voor niets op ons lijstje", aldus de directeur.

De ministeries van Buitenlandse Zaken en Justitie en Veiligheid onderhandelen met Dubai over een verdrag voor de uitwisseling van justitiële gegevens. Zo'n verdrag moet onder meer het inzien van bankgegevens van verdachten versimpelen. De samenwerking met Singapore en Hongkong zijn al vergevorderd, zegt Van der Vlist.

De directeur sprak over de samenwerking met de financiële centra, naar aanleiding van jaarcijfers van het FIOD. De financiële inlichtingendienst rondde in 2019 ruim 800 onderzoeken af, waarvan 305 op verzoek van het buitenland.