Netherlands

EncroChat-onderzoek leidt tot arrestatie Amsterdamse agent

In het onderzoek naar de geheime berichtenservice EncroChat is opnieuw een agent opgepakt. Dit keer is het een medewerker van de eenheid Amsterdam. De man van 30 wordt verdacht van schending van zijn geheimhoudingsplicht, computervredebreuk en omkoping.

De politie kwam de agent op het spoor tijdens het onderzoek naar onderschepte berichten van criminelen via EncroChat. Hij zou informatie uit politiesystemen aan criminelen hebben gegeven, vermoedelijk in ruil voor geld. Meer details over de verdenkingen zijn niet bekendgemaakt.

De agent is vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris en blijft nog zeker twee weken vastzitten.

Geruchtmakende zaken

Berichtenservice EncroChat werd vooral gebruikt in de onderwereld en werd vorig jaar ontmanteld. De politie kon maandenlang meelezen met criminelen, die zich met de versleutelde dienst onbespied waanden.

Het onderzoek heeft inmiddels geleid tot tientallen strafzaken en legde ook corruptie binnen de politie bloot. Enkele geruchtmakende zaken zijn die van de 'martelcontainers' in Wouwse Plantage, een motoragent die politiedossiers doorverkocht en de grootste cocaïnewasserij in Nederland ooit.

NOS op 3 legt uit hoe het zit met het EncroChat-onderzoek:

Football news:

Het besluit over Euro 2020 wordt vrijdag genomen. Drie steden kunnen uitsluiten
Spelers kunnen niet deelnemen aan de Euro en het WK als ze in de Super League spelen. UEFA President bevestigd
La Liga over de Super League: Dit is een egoïstische wens om de superrijken verder te verrijken. De vernietiging van het ecosysteem zal leiden tot het falen van deze clubs
Namens Juve en de ECA kan ik het idee van een Super League afwijzen. Hoe snel Gianni Agnelli veranderde zijn schoenen
Tottenham heeft Mourinho ontslagen. Nee, De Super League heeft er niets mee te maken
Minstens 2 clubs uit Frankrijk zullen elk jaar in de Super League spelen
Mesut Ozil: kinderen dromen van het winnen van de World Cup of de Champions League, niet een of andere Super League. Het plezier van grote wedstrijden is dat ze gebeuren een of twee keer per jaar