Presentatrice Ellen DeGeneres heeft maandag in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van The Ellen DeGeneres Show persoonlijk gereageerd op geruchten rondom een vermeende giftige werksfeer die er zou hangen op de set van haar talkshow. Volgens haar zijn er de nodige veranderingen doorgevoerd. "We beginnen vandaag aan een nieuw hoofdstuk."

"Zoals je misschien hebt gehoord, waren er deze zomer beschuldigingen van een giftige werkomgeving bij onze show. En toen kwam er een onderzoek. Ik heb geleerd dat hier dingen zijn gebeurd die nooit hadden mogen gebeuren", begint DeGeneres haar toespraak.

Ze vervolgt: "Ik neem dat heel serieus en ik wil zeggen dat het me erg spijt tegen de mensen die getroffen zijn." Ze laat weten zich "ervan bewust te zijn dat ik me in een positie van privilege en macht bevind" en dat daar verantwoordelijkheden bij horen. "Ik neem de verantwoordelijkheid voor wat er bij mijn show gebeurt."

De presentatrice vertelt dat ze de afgelopen weken achter de schermen veel gesprekken heeft gevoerd over de show, de werkomgeving en de verwachtingen van de toekomst. "We hebben de nodige veranderingen aangebracht en vandaag beginnen we aan een nieuw hoofdstuk", vertelt ze.

'Ik sta bekend als de 'Wees aardig-dame'

DeGeneres heeft in haar talkshow ook gereageerd op "berichten in de pers en op sociale media" die meldden dat ze niet dezelfde persoon zou zijn in het echt als hoe ze zich voordoet op televisie. Volgens haar kwam dat doordat ze publiekelijk opriep om "aardiger te zijn voor elkaar" nadat een man genaamd Tyler Clementi in 2010 zelfmoord pleegde omdat hij werd gepest omdat hij homo was.

"Ik dacht dat de wereld meer vriendelijkheid nodig had en het was een herinnering dat we dat allemaal nodig hadden - en ik denk dat we het nu meer nodig hebben dan ooit. Bekend staan ​​als de 'Wees aardig'-dame is een lastige positie om in te zitten. De waarheid is dat ik die persoon ben die je op tv ziet, maar ik ben ook heel veel andere karaktereigenschappen. Soms ben ik verdrietig, boos, bang, gefrustreerd en ongeduldig. En daar werk ik aan. Ik ben werk in uitvoering."

Drie producenten ontslagen wegens (seksuele) intimidatie en racisme

Deze zomer kwamen er meerdere berichten naar buiten over een giftige werksfeer bij de talkshow van DeGeneres. In augustus werden er drie producenten ontslagen, na een intern onderzoek in verband met stelselmatig (seksuele) intimidatie en racisme op de set. De producenten hebben altijd ontkend betrokken te zijn geweest bij de aantijgingen.