Virgil Abloh, de eerste zwarte artistiek directeur van de mannenlijn van modehuis Louis Vuitton, is zondag op 41-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Dat laten zijn nabestaanden weten op Instagram.

Het mode-icoon kampte twee jaar lang met een zeldzame en agressieve vorm van kanker, cardiale angiosarcoom. "Hij koos ervoor om zijn strijd privé te houden, nadat hij in 2019 de diagnose had gekregen. Hij onderging talloze zware behandelingen, terwijl hij zich in bleef zetten voor verschillende belangrijke mode-, kunst- en cultuurorganisaties", schijven zijn nabestaanden. "Zijn arbeidsethos, oneindige nieuwsgierigheid en optimisme zijn er nooit door aan het wankelen gebracht."

In een verklaring meldt directeur Bernard Arnault van Louis Vuitton Moët Hennessy, zoals het merk voluit heet, geschokt te zijn door het nieuws. "Virgil was niet alleen een geniale ontwerper en een visionair, hij was ook een man met een mooie ziel en veel wijsheid."

Abloh was sinds 2018 als eerste zwarte artistiek directeur werkzaam bij Louis Vuitton. Het bedrijf bestaat sinds 1854. Ook was hij creatief directeur van Ye (voorheen Kanye West) en eigenaar van zijn eigen label Off-White. Abloh laat zijn vrouw Shannon en zijn kinderen Lowe en Gray achter.