Netherlands

Duizenden mensen de straat op in Parijs tegen politiegeweld

Tegemoetkoming onvoldoende

55 minuten geleden Aangepast: 51 minuten geleden

Duizenden mensen demonsteerden vorige week ook al om de persvrijheid te verdedigen. Beeld © ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Duizenden mensen zijn in de Franse hoofdstad Parijs de straat opgegaan om te demonstreren tegen politiegeweld en een geplande veiligheidswet. Vakbonden, mensenrechtenorganisaties,. journalisten- en slachtofferverenigingen hadden opgeroepen tot het landelijke protest.

Ook in sommige andere steden kwamen actievoerders bijeen. Afgelopen weekend waren er vergelijkbare protesten in tal van steden, waaraan zeker 130.000 mensen meededen. De betogers bij de nieuwe demonstraties vinden de tegemoetkomingen van de regering onvoldoende.

Een paar dagen geleden had Parijs aangekondigd een bijzonder omstreden artikel van de veiligheidswet te herzien, dat bedoeld is om de verspreiding van beelden van politieagenten te beperken. Maar volgens de betogers kunnen de beelden juist helpen om ongeoorloofd politiegeweld aan te tonen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Frans protest tegen nieuwe wet loopt uit in keiharde confrontaties met de politie

Volledig geschrapt

De demonstranten willen dat de passage volledig wordt geschrapt. In de wet staan ook andere fel bekritiseerde maatregelen, zoals de uitbreiding van videobewaking door de politie, bijvoorbeeld tijdens demonstraties en met behulp van drones. Ze zouden zijn bedoeld om de politie te beschermen.

De Franse president Emmanuel Macron maakte gisteren bekend dat hij begin volgend jaar een online platform gaat opzetten waarop mensen aangifte kunnen doen van discriminatie, bijvoorbeeld door de politie. Sommige politiebonden uitten al scherpe kritiek op dit plan.

Football news:

Het voelt alsof we al 10 jaar samenwerken! Chelsea stars nam maandag afscheid van Lampard, Chelsea ging officieel uit elkaar met Frank Lampard. We hebben al een reeks gebeurtenissen beschreven die aan het ontslag voorafgingen. Ondanks geruchten over problemen binnen het team, reageerden veel spelers op Frank ' s ontslag. We hebben de belangrijkste reacties van de Chelsea sterren verzameld. Hier zijn respect, woorden van dankbaarheid en vele goede wensen
Bayern München heeft een contract getekend met voormalig Basel striker Oberlen
Barcelona is Liverpool nog zo ' n 29 miljoen euro schuldig voor de transfer van Coutinho
Lazio voelde zich onoverwinnelijk voor covid. Ze hadden kunnen vechten voor de Scudetto
Lampard is nog een slachtoffer van Russische roulette in Chelsea. Dit is Abramovich 's stijl ... Voormalig Chelsea striker Chris Sutton heeft gesproken over Frank Lampard' s ontslag als Blues manager. Chelsea heeft Roberto Di Matteo ontslagen zes maanden nadat hij hen de Heilige Graal van de Champions League won. Ze ontsloegen Carlo Ancelotti in de gang van het Goodison Park Stadion. Het jaar daarvoor nam hij de Premier League en de beker. Ze vuren Frank Lampard nu na een slechte tijd af. Dit is de meest meedogenloze van de meedogenloze clubs. 52 dagen geleden, op 5 December, leidde Chelsea de Premier League. Er zijn 49 dagen verstreken, omdat ze geen 17 wedstrijden op rij hebben verloren in alle wedstrijden. In deze tijd kwam de eigenaar van de club, Roman Abramovich, tot de conclusie dat Lampard er niet mee omging. Dit is de ultieme manifestatie van kortetermijndenken. Lampard sprak van een adem van frisse lucht en positiviteit na het verslaan van Luton in de FA Cup op zondag. En nu wordt hij weer een slachtoffer van de Russische Roulette in Chelsea. Abramovich voegde een persoonlijke noot toe door een verklaring af te leggen, iets wat hij met geen enkele andere coach heeft gedaan, en het was leuk, maar hij gaf Lampard nog steeds een schop onder zijn kont. Thomas Tuchel is onderweg en je kunt verwachten dat het eindigt in tranen. Tuchel zegt nooit Ja. Hij had ruzie met zijn voormalige werkgevers. Zijn afspraak zegt veel over Abramovich ' s houding. De Chelsea eigenaar is niet bezorgd over een lange termijn project-het gaat over winnen en het vinden van de snelste manier om het te bereiken. Hij vindt het niet erg om Tuchel aan te nemen en hem binnen 18 maanden te ontslaan als de Duitser één of twee grote trofeeën wint. Dit is Abramovich 's stijl, schreef Sutton
Karim keert terug naar Lyon, de club ligt in zijn hart. Hij kijkt naar al hun wedstrijden
Bruno Fernandes: ik ben 26 jaar oud, Ik kan niet moe zijn. Als ik nu moe was, dan op de leeftijd van 30-32 zou ik helemaal niet spelen